A hivatásos politizálást fejeztem be, de soha nem gondoltam arra (noha tudom, ezzel néhányaknak csalódást okozok :), hogy a politizálást hagyom abba, hiszen politizáltam már az LMP megalakulása előtt is. A hivatalos oldalamat éppen ezért megtartom. Kétségtelen, hogy a napi történésekkel ritkábban kívánok foglalkozni. ... Továbbra is hiszek egy olyan világban és egy olyan Magyarországban, ahol a nem a profit előzi az embert és a természetet, hanem fordítva. Ahol a kíméletlen profithajsza nem teszi földönfutóvá emberek millióit, nem zabálja fel a természeti erőforrásokat, az emberi közösségeket, az emberi közösségeket összetartó tradíciókat. Ahol a politika nem a gazdag kevesek játékszere.

Szeretném megköszönni a bizalmat mandiner

Hiszek továbbá abban is, hogy a XXI. századi Magyarországot csak a múlt századi árnyékbokszolástól megszabadult XXI. századi politika tudja emelkedő pályára állítani. Egy olyan zöld, radikális baloldali politika, amely nem enged abból, hogy Magyarországot Magyarországról kell kormányozni. A politika azonban soha nem lehet megélhetési kérdés. Ugyanazokat az elveket, morális célokat egyaránt lehet a hivatásos politikán belül és azon kívül is szolgálni. S az embernek időről-időre nem azt kell mérlegre tennie, hogy hol kap több tízezer forinttal, vagy éppen tízezer milliárddal többet, hanem a hivatásos politikában, vagy azonkívül tud a meggyőződésének megfelelően a leginkább hasznára lennie környezetének, hazájának. Én ezt a mérlegelést végeztem most el. Ahol egy ajtó bezárul, ott kinyílik egy ablak.”


Kevés politikus "állított meg" egy-egy pillanatra az utóbbi időben. Egyre kevesebbszer kaptam fel már a fejem arra, hogy ki kivel, miért, miért nem. Nem tudnak lázba hozni. Olyan apolitikus lettem, közben pedig van bennem valami, amely szeretne normális keretek között bárkivel, akinek rálátása, és hatása van párbeszéde folytatni. Nagyon sok demagóg, populista, betanult törzsszöveg miatt erre nem vagy alig nyílt lehetőség. Ezért jutottam el a magyar politikai és gazdasági szereplőkkel kapcsolatban a következő Ószövetségi Igékhez: 

Ne bízzatok az előkelőkben, egy emberben sem, mert nem tud megtartani. A ZSOLTÁROK KÖNYVE / 146. fejezet / 3. vers

Jobb az Úrnál keresni oltalmat, mint emberben bízni. A ZSOLTÁROK KÖNYVE / 118. fejezet / 8. vers

Ne bízzatok az emberben, hiszen csak lehelet van az orrában: mire lehet hát becsülni?  ÉZSAIÁS KÖNYVE / 2. fejezet / 22. vers

Ezt mondja az Úr: Átkozott az a férfi, aki emberben bízik, és testi erőre támaszkodik, az Úrtól pedig elfordul szíve!  JEREMIÁS KÖNYVE / 17. fejezet / 5. vers

Sajnos a politikai résztvevők egyik sajátossága, hogy nem feltétlenül, vagy elsődlegesen a feladataikat akarják ellátni, hanem az újraválasztásukra és így a biztos befolyásra, megélhetésre koncentrálnak inkább.

Na ebből lógott ki Schiffer András. Vajon egyetértek vele mindenben? Nem. 

Az utóbbi időben elharapódzott a vita, hogy itt árkot ásnak. És igen. A kérdés, hogy hol van az árok és ki hol áll. A bal és a jobb között. Az autoriter gondolkodásmód és liberalizmus. A hazafiság és kozmopolitizmus. Unió vs. nemzeti önállóság. Szegénység gazdagság. Nyugati és keleti országrész. Oldalak vannak, érdekek mentén sorakoznak. Úgy nevezném kicsit anakronisztikusan, hogy törzsekben élünk. Ki tudja hányféle törzs van ma Magyarországon. Nem közös etika van, avagy Alkotmány, Törvény stb..., hanem törzsi saját igazságok, érdekek. 

Nyilván vannak, akik ezek között lavíroznak, vagy legalábbis úgy csinálnak és ezt hirdetik is. Ennek is osztok, annak is. Mindig az uralkodó kormányt kell fricskázni, de mikor a neki nem szimpatikus kormány kerül fel, akkor inkább kiszáll a fricskázó műsorból. Vannak a népszerűséget kergetők. 

De vannak az igazi törzstagok. Most éppen Schiffer Andrásra ugrottak. Ha ezt a dédapa (Szakasits Árpád szocilaista, kommunista pártember) látná. Gerinctelen. Hagyjuk is a jelzőket. Andrással az lett a baj, ami ő maga. Gerince van és elítélte a kettős mércét. Nem törzsekben gondolkodik az országban. Hanem mindenkire egyformán érvényes Alkotmányban és törvényben. Ennek következetes megtartása nem csak az ellenfélnél számonkérendő, de a saját feleinknél is. 

Ez a probléma ma. Vagy ide tartozol, vagy oda. Ha ide tartozol, a mi törvénytelenségeinket elnézed, elfeded, elsikálod, vagy ráfogod a másikra. Ha odatartozol, akkor nem lehet igazad és különben is a te anyád.

Schiffer András következetes mert maradni és meg merte kérdezni, hogy egyik bűnöst elítélik, aki egy másik törzs tagja, akkor a másikat, aki más törzs tagja, miért nem.

Valóban mérlegelt, hogy hol tudna hazájának hasznosabb tagja lenni. Van az a pillanat, amikor becsületesebb felállni és azt mondani, hogy most itt így nem. 

Így becsülöm azt az embert, aki képes volt egy nemzetközi szabad kereskedelmi megegyezés kapcsán kimondani, hogy Magyarországnak is vannak érdekei (ellenzékből). Aki ki tudta és merte mondani, hogy olyan ember ne képviselje hazánkat egy demokratikus nemzetközi szervezet élén, aki társául választott egy volt ÁVO szolgát, aki maga is kínzott embereket és részt vett az életük kioltásában. (Nem lehetett könnyű.)

Az tetszett benne, hogy nem ez a modern törzsi identitás kezdett működni benne, hanem az az igazi Deák féle XIX. századi demokrata, aki végre megértette, hogy Haza csak egy van.

Persze simán lehet, hogy csak belegondolom ezeket és a következő választásra gyúrt egy ilyen népszerűségi "mostmegmutatomkihaénnem" akcióval.

De akkor is szeretem a következetes magatartásformát. Ahogy a közjogban benne van a köz. Persze sokan kiröhögnek, hogy olyan nincs is. De éppen emiatt van még országunk. Olyan amilyen. Mert vannak, akik a törzsi hovatartozástól függetlenül még ragaszkodnak a Közhöz.

Új Törzsszövetségre van szükség, amelyben mindenkire egyformán érvényes ugyanaz a közösen elfogadott Alkotmány, Jog és Törvény.

 

Hozzászólások