Maddison Keeneynek nem sikerült jól a gyakorlata a kazanyi vizes vb-n. Az ausztrál versenyző 0 (nulla) pontos műugrása után érthetően az edzője is csalódott volt.

Vizes vb: döbbenet az edő arcán a nulla pontos műugrás után - nso.hu

 

Látva a Nemzeti Sport videóját Maddison Keeney félresikerült ugrásáról, eszembe jutott életem utolsó fejese a zalaegerszegi Aquaparkban, ahogyan állok ott halált megvető bátorsággal az ugróalkalmatosság szélén, miközben görcsösen vigyorogva mosolygok ifjú feleségemre azzal a határozott elképzeléssel, hogy akkor én itt most leugrok, csak azért, mert én vagyok „A” Férfi.

Arra emlékszem, hogy határozottan odaálltam, borzasztó lazán elrugaszkodtam – és aztán iszonyatosan nagy csattanással belevágódtam a medencébe.

Pedig én nem is készültem rá, hirtelen ötlet, alapvetően helyes gondolat volt: itt a NŐ, és íme, itt vagyok én is, és akkor most én megmutatom. (Mondjuk elképzelésem sincs, mit akartam megmutatni, és hogy miért jutottam el odáig, hogy pont egy jól kivitelezett fejesugrásban kellene bebizonyítanom, micsoda vonzerőt képviselek, mikor soha nem voltam a szabad strandok Baywatch sztárja, sem a fürdők Darnyi Tamása.)

Nem jött össze, mondjuk, én nem is vesztettem vele semmit: mikor feljöttem a víz alól, és végre levegőhöz jutottam, a nevetéstől fulladtam meg majdnem, de nevetett a feleségem, a velünk lévő barátaink, sőt, szerintem az úszómester is, de ennél komolyabb érvágás, hitelvesztés nem történt.

Persze, Maddison Keeney ausztrál műugró esete teljesen más: ő feltételezhetően több hónapot készült arra az ugrásra, amely végül is ebben a laza csobbanásban, egy nulla pontos közepes fejesben öltött testet az oroszországi vb-n.

Szögezzük le gyorsan: itt azért alapvetően más a helyzet, mint Eric Moussambani legendás olimpiai úszásakor. Maddison Keeney ugyanis nem egy tehetségtelen valaki, sokkal inkább egy ügyes műugró, aki 2014-ben a junior vb-n bronzérmes lett, és feltételezhetően Kazanyba sem az édesapja pénzén utazhatott.

Nulla pont. Ezért érdemes volt minden reggel felkelni, edzeni, időt, energiát, pénzt pazarolni, elutazni, átöltözni, nekiállni. Ez a nulla pont tökéletesen olyan, mint belesülni egy versbe, luftot rúgni az üres kapu előtt, leblokkolni egy vizsgán, elrontani egy hosszú idő óta épített lehetőséget.

Istenem, mennyi sok nulla pontos kísérletünk van életünk során! Van, amiről azt gondoljuk, lehozzuk rutinból, és olyan is, amire sokat készülünk, amihez görcsösen ragaszkodunk, aztán a nagy lazaságból, vagy nekifeszülésből-akarásból kudarc, nevetség, vereség lesz mégis…

Talán a legnehezebb ilyenkor talpra állni, és mindent elölről kezdeni. Talán a legnehezebb elhinni, hogy van értelme, hogy mégiscsak megéri, a nulla pontnál többet érek, ennél többre vagyok képes. A legnehezebb az önbecsülést visszaszerezni, és újra nekifeszülni. 

A legnehezebb a leglehetetlenebb. A legnehezebb a legfelemelőbb.