Az arcfelismerő kamerarendszerek állítólag csak a jéghegy csúcsát jelentik, koncepcionális szinten sokkal ijesztőbb elképzelések is léteznek. 

Ezer módon leselkedhet utánunk a mesterséges intelligencia bitport.

"az arcfelismerő rendszerek és az azokat fejlesztő cégek gyors felfutása még csak a kezdet, és a belátható jövőben az emberek megfigyelésére szolgáló technológiák széles választéka jelenhet majd meg a mindennapi életben. Ezek egy része még csak a tudományos kutatások szintjén létezik, de vannak közöttük olyanok is, amelyeknek gyakorlati implementációja már javában zajlik a globális katonai nagyhatalmak részéről. ...  az emberek járását megfigyelő és elemző rendszerek, amelyek Kínában már használatban vannak, és olyan paraméterek alapján késztenek mindenkiről egyedi profilt, mint mondjuk az egyénekre jellemző lépéstávolság vagy a karok helyzete és mozgása. ... a Pentagon által tesztelt szoftver a felhasználóknál lévő okostelefon mozgásából határozza meg az adott személy járására jellemző mintákat. ... a padlóba épített szenzorokon alapul, és ugyancsak vizuális input nélkül lenne képes megkülönböztetni egymástól az embereket. A Manchesteri Egyetemen (The University of Manchester) fejlesztett program a gyalogosok járásának ritmusát analizálja, és a megfelelő terekben végig követni tudja egy-egy személy mozgását anélkül, hogy előzetesen azonosítania kellett volna az illetőt. Egy japán fejlesztés ugyanígy a "fenéklenyomatból", vagyis az ülőfelületekre kifejtett nyomásból próbálja identifikálni az egyéneket, amit az autólopás elleni újabb eszköznek tartanak, de azt is jól példázza, hogy a biometrikus azonosítás messze nem csak az arcfelismerésről szól. ...  az úgynevezett lézeres vibrometria bevetésével a szívverést vizsgálja. Ez az íriszhez vagy az ujjlenyomatokhoz hasonlóan teljesen egyedi minden ember esetébe, és nem csak több száz méter távolságból alkalmazható, de a a szívverés által okozott felületi mozgásokat még vastag öltözeten keresztül is képes érzékelni. ... a hekkerek a magánfelhasználók otthonában is egyre szaporodó, wifi-képes eszközök (mondjuk a digitális asszisztensek) révén nyomon követhetik az épületeken belüli mozgásokat. Mindössze az interferencia változását kell megfelelő módon elemezniük ahhoz, hogy biztosak legyenek benne, tartózkodik-e valaki fizikailag az adott helyiségekben. ... mindenki által kibocsátott mikrobiális sejtek analízise: az emberek óránként átlagosan 36 millió, a testükön vagy testükben élő baktériumot hagynak szanaszét, egy 2015-ben megjelent tanulmány szerint pedig ez a "keverék" annyira jellemző mindenkire, hogy 80 százalékos pontossággal azonosítható belőle egy-egy személy."


Általában ismert történet:  

Newtont, a fizikust és csillagászt megkérdezte egyik látogatója: „Hogyan lehet egyáltalában fölfogni a halottak feltámadását? Az egyik ember itt hal meg, a másik ott. Egyeseket elégetnek, és hamvaikat elfújja a szél, mások a tengerbe fulladnak, és halak megemésztik, a legtöbben pedig elenyésznek, és testük a talajt trágyázza.”
Newton egy pillanatig elgondolkodott, azután vett egy maroknyi vasreszeléket, és azt összekeverte homokkal úgy, hogy azt szinte nem lehetett látni. Ekkor elővett egy mágnespatkót , és ide-oda húzogatta a vas és homok keveréke fölött, és lám – a vasreszelék szemcséi kiszabadították magukat a homok közül, és mindenfelől odarepültek a mágneshez. A látogató szavak nélkül is megértette a választ. Krisztus a mágnes, aki mindazokat, akik az Övéi, a feltámadáskor magához vonzza.

Ez az azonosítás, magyarázat még nagyon is egyszerű tulajdonképpen. 

Ehhez képest az emberi elme megoldásai, a mesterséges intelligencia és az alkalmazásai és persze a rengeteg új szenzor és módszer valami elképesztő megfigyelésre és adategyeztetésre képes, és bonyolult. Ezzel az embereket követni is lehet. Fel is tudják használni az adatokat. Fel is használják, ha már egyszer létrehozták. Az egyszerű halandóknak azt vetítik, hogy a bűnmegelőzés meg logisztika. A valóságban pedig, üzlet, hatalom, felülkerekedés, uralom, manipulálás, és persze társadalmi kísérletek, melyek az előbbi célokat szolgálják. 

Nem semmi, hogy az elhagyott mikrobiális sejtjeim (óránként 36 millió saját nevelésű baktériumot hagyok el) felfednek engem, amelyből 80 % pontossággal tudják, hogy én jártam ott

Kvantumfizikusok állítják, hogy minden energiarezdülés, így minden élet is,  minden emberi élet is nyomot hagy a világban. Lábnyomot. Beszélünk ökológiai lábnyomról. Ezek kézzel foghatóak. 

Nagyon is vannak jeleink, nyomaink ebben a világban. Csak a megfelelő szenzorok és értelmezési lehetőségek nem állnak a rendelkezésünkre, hogy mindenről tudjunk. De elviekben minden lehetséges.

Ezek után, könyörgöm, Isten meg mese? Van egy rendszer, amelyben különböző szenzorok mérik az életeseményeinket, reakcióinkat, érzelmeinket, döntéseinket, egész valónkat. Van egy pillanat, amikor értékelés jön. Visszacsatolás, és minden kiderül. Aki ezzel úgy tisztában van, azt is tudja, hogy itt nem lehet átverni a szenzorokat és a visszacsatolás érdekes eredményeket hozhat. De itt meg kiderül majd valami mérhetetlen. Először is, hogy Isten mérhetetlenül szeret. Másodszor, hogy nem nagytestvér és kistestvér játék volt, mint inkább útkeresés. Egy pillanat, ahol ott állhatok, és hálát adhatok a mérhetetlen figyelemért, kegyelemért.