Sarkos és határozott véleménye van a vasárnapi boltzár eltörléséről Sebestyén Balázsnak. (...) Egyszerűen elvi kérdésnek tartja, hogy ne szóljanak bele és ne határozzák meg, ki, mikor plázázzon, vagy vásároljon. 

Sebestyén Balázs kimondta a boltzárról, amit fél Magyarország gondololvastuk.startlap.hu

Ne szóljanak bele. Ne határozzák meg. Ez egy elv. Elvi kérdés.


 

Egy fél ország ezt gondolja, mondja ki a cikkíró, mert abban a reggeli műsorsávban sokan telefonáltak vagy üzentek, hogy ez milyen jó. Végre azt fogunk csinálni amit akarunk. Abba a boltba megyünk be elvileg, ami nyitva tart. 

Anyukám! Kell neked térdmerevítő? Nem? Nem baj, most elvileg megvehetjük ebben a boltba. Elvileg menjünk be!

 

 

A cikk finoman megemlíti, hogy sajnálja a kereskedelemben dolgozókat, hogy ismét dolgozniuk kell, de ez a többieknek jó. Tehát az elvileg szabad döntés, hogy mindenki azt csinál, amit akar, az a kereskedelemben dolgozókra már nem érvényes. Őket kizártuk ebből az elvi kérdésből. Hány főről van szó? Nem tudom. Van, aki fél milliót mond. Lehet, hogy ennél sokkal kevesebb, lehet, hogy picivel több. 

Akkor nem beszéltünk a szolgáltató iparról. Cukrászatok, vendéglők, egyéb nyitva tartó helyek, amelyek éppen munkaszüneti napokon tudják fogadni az embereket. Munkaszüneti nap? Mi is az? 

Talán arról sem beszéltünk, hogy mi van azokkal a dolgozókkal, akik teszem azt vasárnap délelőtt úgymond a vallásának megfelelően részt akar venni egy alkalmon. Mondjuk erre azt szokták mondani, hogy menjen olyan munkakörbe, ahol ezt megteheti. Joga van hozzá. Csak éppen leginkább lehetősége nincs. 

Szép ez az elv. Hány embernek kell kiszolgálnia a "boldog" embereket elvileg, hogy boldogok legyenek abban a tudatban, hogy azt csinálnak, amit akarnak. Merthogy soknak. Akikre ez az elv nem vonatkozik. Akik nem dönthetnek.

Sok frusztrált, feszült ember kel fel vasárnap. Egy része elmegy vásárolni, egy másik része kiszolgálja a vásárlókat. Mert elvi kérdés, hogy ne szóljanak bele és ne határozzák meg, ki, mikor plázázzon, vagy vásároljon. Hol van a többi gyönyörűen hangoztatott jog? A szabad választás, a szólás és szabad vallásgyakorlás, a regenerálódás stb...? 

Mivel ezek rendszerszinten intézhető dolgok. A mai hedonista szemléletű társadalomba tökéletesen illeszkedik a szabad plázázás és vásárlás joga. Proszit!

 

Magánvélemény!

Mikor bevezették a "boltzárat", se kérdezték meg az egyházakat. Most se. Akkor is úgy gondoltam és most is, hogy minden üzletet zárva kell tartani, nem csak a nagy plázákat, de a kiskereskedéseket is. De a munkahelyeket is. Kivéve az életet közvetlenül mentő helyeket. Nyilván sok kérdést vet fel ez, de egyetlen indokom van erre. Nem, nem a család és emberség. Az csak következmény.  

Íme az egyetlen indokom: Emlékezz meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt!  Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat!  De a hetedik nap a te Istenednek, az Úrnak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon se te, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se állatod, se a kapuidon belül tartózkodó jövevény. 11 Mert hat nap alatt alkotta meg az Úr az eget, a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megpihent. Azért megáldotta az Úr a nyugalom napját, és megszentelte azt. 2 Mózes 20, 8-11

 

 

 

 

Hozzászólások