Én még nem hallottam olyat, hogy valaki a halálos ágyán a 26 kitüntetését emlegette, mint dicsőségét. Ellenben felhozta minden percét, amit a szeretteivel töltött, amit a gyermekeivel töltött: ezért fontos nagyon, hogy a férfiak visszataláljanak ahhoz az örömforráshoz, amit a nemük jelent, amit a párkapcsolatban betöltött jelenlétük jelent. Tény, hogy a jó házasságban élő férfiaknak ötször kisebb az esélyük az idő előtti elhalálozásra. Viszont a gyermektelenség olyan súlyos tényező az egészségükre nézve, – és ezt Kopp Máriáék is igazolták – hogy a dohányzás, az alkohol, a drogok és a helytelen táplálkozás összeadva is kisebb kockázatot jelentenek! Pelenkázz, hogy hosszan éljél! Ha a munkahelyüket elveszítik, még akkor is ki tudnak teljesíteni a családban, és lesz mire büszkének lenniük a halálos ágyukon.

Egy lány számára a legcsodálatosabb férfi az édesapja” – egy szakpszichológus véleménye genderről, apaságról, házasságról - 777.blog.hu

 

Kellene erről egy filmet készíteni. Arról, hogy mi az élet: keresed és megtalálod a társad, aztán megnősülsz vagy férjhez mész, születnek a gyerekek, s ti ketten felnevelitek őket. Rém unalmas film lenne: nem lennének benne speciális effektek, sem szuperhősök, sem szupersztárok, sem világvégét vizionáló katasztrófák, gonosz földönkívüliek, semmi, amitől szuperprodukció, kasszasiker lehetne. Ám ha jobban belegondolok, Superman és Allien nélkül is elég izgalmas és drámai az élet egy feleség/férj és egy-kettő-három-négy gyerek oldalán.

Persze, ami izgalmas és drámai, küzdelmes és megható a valóságban, az a filmvásznon, a média világában és a politika uralta térben unalmas és kispolgári. 

Így hát erről nem énekelnek a sztárok, erről nem szólnak a filmek. Nem szólalnak fel mellette a mindenhez is értő, munka, család és elképzelés nélkül tengődő hivatásos megmondó emberek, nem tűzik zászlajukra isiászos politikusok. 

A mozivásznon a férfi nem az, akinek megbecsült, tisztességes, talán kétkezi munkája van, aki hűséges a feleségéhez, aki férj, apa egyszerre, hanem az, aki gazdag, szuperszexi és természetesen független.

Ma a sztárok a szabadságról énekelnek, az isiászos politikusok a függetlenségről papolnak, a hivatásos rettegők az elnyomott kisebbségeket szabadítják fel. A hivatalos ideológia az, hogy élj, élvezz, légy szabad, szórakozz, maradj fiatal, vidám, trendi. Nem kell harminc alatt megállapodni, nem kell elköteleződni, gyerek ellen inkább védekezz, anyád úgyis főz rád és kimossa a cuccot, a kölyök meg sír, korán felkelt, a fesztiváloknak, csajozásnak befellegzett, hát hiányzik ez neked?! 

Persze, a mai modern, felvilágosult, rendkívül független és hihetetlenül szabad világunkat sem úgy rendeztük be, hogy olyan egyszerű lenne a normális (azaz unalmas és kispolgári) életet élni. Három műszak, hitel, ingázás, kiszolgáltatottság, hogy csak néhány nehezítő körülményt említsek. Persze, házasodjunk össze, de miből vegyünk lakást? Legyek apa, anya, de hogy, mikor örökké dolgoznom kell? 

Tényleg ne csodálkozzunk, hogy a férfiak eltűntek, hogy a fiatalok nem mernek, nem akarnak belevágni az életbe, hogy a hűség és elköteleződés ismeretlen fogalmaknak számítanak. 

Az az igazság, hogy ma nyílt lázadás az, ha valaki a normális (azaz unalmas és kispolgári) életet választja: megházasodik és megpróbál apaként és anyaként gyerekeket nevelni. Aki így tesz (márpedig ma rengetegen próbálnak így tenni), nyíltan szembe megy mindennel, ami ma uralkodik, felvállal egyfajta megvetést és lesajnálást, olykor pedig saját korlátait is feszegeti. 

Mindezekkel együtt, arra bátorítok mindenkit, főleg a férfiakat, hogy merjenek lázadni. Mondjanak igent a házasságra, az elköteleződésre, válasszák a kispolgári, unalmas és lesajnált életet! Amikor kell, pelenkázzanak, állhatatosan küzdjenek a mindennapokért, nem felejtve, hogy a pelenkás hisztigép egyszer felnő, és rendkívül hálás lesz az együtt töltött percekért, a tesókért, apa és anya hűségéért, a példaadásért, hogy lehet így is élni. 

 (Dugovics Titusz pedig, kezébe fogván a lófarkas török zászlót, azt a mélybe hajítá, majd villámgyorsan leszaladt a vár első emeletén található nyolcvankét négyzetméteres lakásába, melyet csok-ból, hitelből és a szüleiktől kapott pénzből vettek, és bepelenkázta gyermekét. Aztán kezdődött minden elölről, Titusz legnagyobb örömére: tetőre fel, török zászló ledob, irány haza, gyerek, feleség, tetőre fel, török zászló ledob…)