Szerintem van okunk örülni a Sargentini-jelentésnek. De tényleg. Ezek mind egy kaptafára készülnek. Cohn-Bendit, Verhofstadt, Tavares, Sargentini. Mint ha mi magunk írnánk a propagandaközpontban a forgatókönyvét annak, hogy Soros György személyesen nevelgeti és gondozza ezeket a figurákat a terráriumában, és egy-két évente előhúz egyet. Amióta folyamatosan bukik az Orbán (legkésőbb 2011 óta, mert az IMF ezt nem fogja hagyni), azóta mindig ugyanazt a kört futják és ugyanúgy szaladnak neki a falnak.

Örüljünk a Sargentini-jelentésnek - flagmagazin.hu

Emberi jogokat kell védenünk és nem keresztény jogokat – jelentette ki (Manfred Weber) a német kereszténydemokrata politikus.

Ennyire durván még nem támadták Orbánt az Európai Parlamentben - 24.hu

Másnaposnak lenni nem könnyű terep. Hát még, ha jelentéselfogadás kapcsán merül fel. Jönnek az értelmezések, boncolgatások, és napvilágot látnak a következő lépések. Konfrontáció, vívódás, esetleg irányváltás... 

Szakértői mélységig nem jutottam a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban, bár, ha az már szakértő, aki egy kurzust hallgat Magyarországról és el is jut ide, akkor még a végén szakértői szintre soroltatom. Tréfát félretéve: van abban valami furcsa, ahogy leírt vélemények megelevenednek, és gondolatokat késztetnek a felszínre, azaz megnövelik a kimondott szavak számát. Az összes hozzászólás közül Weberé volt a legmegütközőbb számomra. Emberi jogokat kell védenünk és nem keresztény jogokat - mondta ő, a KERESZTÉNYdemokrata párti politikus. Hű-ha! Most kimondott gondolata alapján arra következtetek, hogy nem jó padsorba ült be annak idején Weber képviselő. 

Ez a mai Európa. Jelző és jelzett elkülönül egymástól. A keresztyén jelző nem garancia a politikus keresztény identitására és biblikusságára. Miért is kellene ismernie azt? Mire lenne jó, hogy járatos legyen a keresztyén értékrendben? Erőviszonyok csatározásában bukkan felszínre a tulajdonképpeni igaz tartalom, jelen esetben az emberi jogok és keresztyén jogok egymásnak fordítása. Mintha a keresztyén jog, s annak alapját szolgáló ember- és világkép korlátozó lenne. Sőt, mintha az emberi jogokkal szembe fordulna, és azoknak útjába állna. Ide jutottunk. Míg az ókorban azt mondhatták, "nézzétek, mennyire szeretik egymást", ma már azt mondhatják, hogy nézzétek, mennyire kiosztják egymást!

A keresztyén jog nem ütközik az emberi jogokkal. Sőt, forradalmi és újat hozó volt és marad is. A témakörök, amikkel a jelentés foglalkozik, mind részét képezik a keresztyén életnek és keresztyén erkölcsnek. Van konkrét elképzelésünk és véleményünk arról, hogy miként kell jelen legyen a Sargentini által felsorakoztatott 12 terület. 1) Alkotmányos és választási rendszer működése 2) Igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, a bírák jogállása 3) Korrupció és összeférhetetlenség 4) Magánélet védelme és adatvédelem 5) Szólásszabadság 6) Tudományos élet szabadsága 7) Vallásszabadság 8) Egyesülési szabadság 9) Egyenlő bánásmód 10) A kisebbségekhez tartozó személyek – köztük a romák és a zsidók – jogai, valamint a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem 11) A migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai 12) Gazdasági és szociális jogok. Nem álomvilág az, ahol élek, és a körülvevő világ sokszor bogárszemekkel vizslat, ha kiderül hitem és elhívásom, de ettől még nem sérülhetnek a jogaim. Jogom van a Biblia alapján élni, tanítani, gyermeket nevelni, jelentést értőn olvasni, arról véleményt alkotni, és elfogadni vagy elutasítani azt!!! Sőt jogom van a szivárványban Isten Noénak tett ígéretét látni, nem pedig a bujaság bármely formáját helyeselni.

A XIX. században az volt a menő, ha úgy gondolta valaki, Isten halott. A XXI. században pedig az a menő, ha azt harsogod, Isten maradjon ki az emberek ügyeiből. Így nyer teret az emberi jogok területén a keresztyén-mentesítés. Lám-lám, akik aggódnak a Magyarországon élők jogaiért, saját kényük-kedvük szerint mégis korlátoznák a jogainkat. Nem is olyan jó ez a sargentini másnaposság...

Hozzászólások