A technológia lehetőségeket teremt, nem feltétlenül oldja meg a problémákat. Nem ez a vége a folyamatnak. Hatalmas társadalmi és kulturális változások várhatók, amikhez alkalmazkodunk kell. A világ egyik felén az emberek már hisznek a szingularitásban, abban, hogy össze fogunk olvadni a gépekkel. Vannak, akik szerint az emberiség önmagában nem is képes megoldást találni a gondjaira, szükségünk van a mesterséges intelligenciára (MI), hogy helyettünk gondolkodjon. 

Össze fogunk olvadni a gépekkel vs.hu

 A milliárdos üzletemberek, Bill Gates és Elon Musk is komoly aggodalmának adott okot az MI továbbfejlesztésével kapcsolatban. Stephen Hawking tudós a következőt mondta: “A komplex MI az emberi faj végét jelentheti. Amint az emberek kifejlesztenék a MI-t, az elszabadulna és önmagát egyre gyorsabb ütemben fejlesztené tovább.” 

Nyolc alkotásunk, amelyek végezhetnek az emberiséggel  index

Az elmúlt hónapok, hetek, napok cikkei  amolyan kicsit erjedt, kicsit keserű, kicsit kívánatos, kicsit kidobandó keverékké értek össze. Az, hogy mi az igazság talán kevésbé izgalmas, mint éppen az, hogy emberek mit gondolnak, hogy terveznek a jövővel. Ha a jövőre gondolnak, a föld, emberiség jövőjére, akkor kire gondolnak. Kik tervezik a jövőt? Kinek van lehetősége befolyásolni azt? Kivel tervezik a jövőt?

Nagy változások jönnek. Ez nem kérdés mindig változik minden. Az emberek nagy többsége most is pont az gondolja, csak lesz valahogy és nem változtat semmin. Majd megoldják. Mindent meg lehet oldani mondta egy vegyész ismerősöm. Rendkívül sok vegyi anyagot kevergetett a garázsában. Mindenre van megoldás. Már nem él. Mitől, mitől nem, daganatos betegségben hunyt el, viszonylag fiatalon. Ez is egy gondolkodásmód. Menet közben megoldjuk. Egyszerre okozzuk és egyszerre orvosoljuk a gondokat. Lehet tervezni is előre a jövőt. Ez is egy út. De hol meri valaki elengedni a terveket, amikor már nem fedi a valóságot.

Bármerre is nézek beleütközöm az élet és halál, szegénység gazdagság, hinni vagy nem hinni, változni vagy változtatni gondolatkörökbe. Ugyanakkor teljes a keveredés. Mintha egy dobozba bezárt kicsi molekulaként, teljesen véletlenszerűen ütközve, lökődve, teljesen tehetetlenül, rendezetlenül sodródna minden.

Szóval létre akarnak hozni tervszerűen egy embert, amely gépekkel támogatott, összenőtt, belülről nanorobotokkal erősített, genetikailag módosított, sőt transzgenetikus, azaz más élőlények un. hasznos génjeit is beültetik. Sőt, testrészeket is ki lehet váltani, talán az egész embert is végül. Ráadásul az egészet egy mesterséges intelligencia szervezi. Állítólag ez a jövő. 

Mások szerint ez a vég. Külön kedvencem: "Francis Fukuyama filozófus szerint a transzhumanizmus napjaink egyik legveszélyesebb gondolata. A génmanipulált ember létrehozása ugyanis egyszer s mindenkorra véget vetne az emberek közötti egyenlőség ideáljának. A génmódosítás technológiájának bevezetésével kasztok jönnének létre, hiszen a gazdagok jelentős genetikai előnyre tennének szert a szegényekkel szemben. Aki megteheti, eldönthetné milyen nemű, milyen magas, milyen bőrszínű gyermeke szülessen. A dizájner-bébik a betegségekkel szemben immunisabbak és a társaiknál erősebbek és intelligensebbek lennének."

Megint mások szerint a gazdagoknak egy ilyen összeállásban létezik az örök élet. Kétszáz év múlva a gazdagok istenszerű, halhatatlan kiborgok lesznek, míg a szegények kihalnak.... Yuval Noah Harari szerint az emberek és a gépek egyesülése lenne a legnagyobb evolúciós vívmány az élet megjelenése óta... arra alapozza elméletét, hogy szerinte a számítógép-tervezés legnagyobb koponyái már egy ideje úgy gondolnak a halálra, mint egy technológiai problémára, amelyre létezik megoldás. 

A szegények meg nem jutnak semmire, mert a szegénység árt az agy fejlődésének.  A rossz anyagi körülmények között élő gyerekeknek általában fejletlenebbek a nyelv, a memória és az érvelési készség fejlődéséért felelős agyi területei, mint szerencsésebb társaiknak. A New York-i Columbia Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya szerint a szegénység bizonyíthatóan negatív hatással van a gyerekek agyfejlődésére.

A szép új világ, mely társadalmi egyenlőtlenséget fog hozni sokak szerint, és mint az előző cikkek is mutatják a többi kihal. Paraszti józan ésszel következtetve a gazdagok tovább élnek. De mi van a többiekkel?  A jövőkutatók egy része szerint az automatizáció a társadalmi egyenlőtlenségeket is növelheti: azok a cégek és cégtulajdonosok, akik a robotokat dolgoztatják egyre gazdagabbak, a többiek pedig – köztük a ma még jólétben élő középosztály tagjai – egyre szegényebbek lesznek. Mintha a manufaktúrák utáni Európában lennénk, amikor a szövőgépek ellen lázadtak a takácsok, mert elveszi a munkájukat. 

Mit mondanak a robotokkal "kisegített" emberekről? Sok szabadidejük lesz. "Remélem, hogy az emberek arra használják majd fel a szabadidejüket, hogy az új problémák kreatív megoldásain gondolkodnak. Olyan időszak úgysem lesz, amiben problémák nélkül élhetünk. Remélem, hogy nem csak a még egy sör megivása vagy még valami testi élvezet megélése lesz a cél. A szabadidővel egyébként ismét csak jobban állunk. Ötszázszorosára nőtt az elmúlt száz évben." Ha ez az összes indok a technikai fejlesztésekre, akkor ez nagyon para. Ha nincs célja, etikája, akkor csak az ösztöne van. 

Éppen erről is szól Philip Zimbardo. Vészharangot kongat Philip Zimbardo legendás szociálpszichológus új könyvében. A kikapcsolt férfi: Hogyan tette tönkre a technológia a férfi nemet? című munka állítja: a mai tinédzser és húszas generáció drámaian alulteljesít mind tanulmányokban, mind magánéletben. 

Közben a Föld is válaszol, és az emberi tevékenységre meghozza a maga döntéseit. Ha a klímaváltozás hatására minden jég elolvad a Földön, a tengerek tucatnyi, ma még több tízmilliós metropoliszt öntenek el. Magyarországon is mérhető szabad szemmel a tragédia. Eltűnnek a fecskék.

De mi is az a gazdagság? Lehetőség, mely támogatja a tovább élésedet. Nem csupán pénz, vagy annak megfelelő anyagiak. Barátok, kapcsolatok, anyagi javak, lakóhely, klíma , levegő, ivóvíz, termőföld. Annyi minden a lehetőség. 

Mi is a szegénység? Hamis lehetőségek. Virtuális világ, érzékek állandó stimulálása, az ebbe való belefeledkezés. Nem csupán az anyagiak hiánya. Lehet valaki nagyon gazdagon nagyon magányos. Hányan élnek teljes bizalmatlanságban, intimitás nélkül, mert félnek, hogy csupán anyagi javaikért ismerkedne velük bárki is. Tényleg szegény. Mindene megvan, de egy másodpercre sem volt ember. Milyen lehet egyedül gazdagnak?  

Ismét egy olyan határhoz értünk, ahol döntéseket kell hoznunk. De a döntéseknek most ismét az egész emberiség jövőjét meghatározó súlya van. A veszély nagyobb, mint az elmúlt évezredek bármelyikében bármi. Veszélyesebb az atombombánál, pusztítóbb a gulágoknál és holokausztnál, a fasizmusnál, kommunizmusnál, bevándorlásnál, menekülteknél, ISIS-nél, ebolánál, pestisnél, AIDS-nél. Talán a csillagászok által emlegetett vég a megfelelő kifejezés, mikor a nap vörös óriássá alakul és a bolygóit bekebelezi. 

A Biblia szerinti Úr napja. Ezt még véletlenül sem ijesztgetésképpen, és kárörvendő összedörzsölt kezekkel mondom. 

"Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők jönnek. Az emberek ugyanis önzők, pénzsóvárak lesznek, dicsekvők, gőgösek, istenkáromlók, szüleikkel szemben engedetlenek, hálátlanok, szentségtelenek; szeretetlenek, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértéktelenek, féktelenek, jóra nem hajlandók,árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, akik inkább az élvezeteket szeretik, mint az Istent." 2Timótheus 3,1-4