A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt keretében nyilvános szalakótagyűrűzést szervez Magyarország egyetlen bekamerázott szalakóta odújánál.

Csodálatos látvány Magyarország egyetlen bekamerázott szalakóta fészke - sokszinuvidek.24.hu

Borús idő sem szegi kedvünket Fenyvesen az egyházkerületi hittanos táborban, ahol több, mint kétszázötven gyermek és felnőtt tölti el (lassan múlt időben) ezt a hetet. Ez már a hatodik nagy táborunk, ahol számtalan programmal ajándékozzuk meg a részt vevőket. Témánk: állatok a Bibliában. Közkedvelt és hálás téma. Sokféle állat sorakozik egymás után reggel és este az igeszakaszokból: holló, oroszlán, teve, róka, bárány, mormota, égi madarak... Színesítő programként láttunk kutyabemutatót, gyöngybagoly ismertetőt, állatos humorestet, de részünk lesz még állatmentésekben, és tájékozódhatunk állathangok alapján is.

Az élő állatos, kutyás és gyöngybaglyos bemutató vitte a prímet, mert valóságban láttuk, és nem képzelegnünk kellett az állatokról. Simítás, megérintés, pacsiztatás, toll tapintás mind-mind fontos része volt az állat megismerésének. De ez csak rövid lehetőség, így nem véletlen, hogy a bemutató végén mindig akadt a csoportokból valaki, aki megkérdezte: látható-e a gyöngybagoly valamelyik templomi költőládája webkamerán? Sajnos még nem, de itt van helyett a szalakóta. Bár nem lehet róla gondot viselni, és nem lehet vele önfeledten játszani, de napi életritmusát megfigyelhetjük. Gyönyörködhetünk!

Hasznos dolog a webkamera. Információkhoz juttat, megmutatja jelen esetben a szalakóta életének azon szeletét, ami rejtve volt eddig. Válaszokat kaphatnak az ornitológusok, de az egyszerű laikus is rácsodálkozhat a madárkákra. Leskelődés ez? Részben igen, de jó szándékú és a szalakóták életét egyáltalán nem zavarja meg.

Minket is így lát Isten. Persze web-technika nélkül, megfigyelési naplózás nélkül, de gyönyörködés vágyával. A szalakótákkal ellentétben pedig, mi ennek tudatában lehetünk. Sőt ennek ismeretében lehetőségünk van változni és változtatni, az Ő kedvére élni. Erre tanítjuk most az állatok segítségével táborozóinkat, és reméljük, hogy nem tudatlan szalakótaként élik majd életüket, hanem az állatos történetek alapján is formálódik jellemük.