Az újság úgy tudja, kétmilliárd forint szétosztása a tét.

Elkezdődött Hosszú Katinka 2 milliárdos válópere - index.hu

 

Szerintem ember nincs a földön, aki valamilyen formában ne lenne érintett a válási folyamatban. Vagy ő maga vált el, vagy a szülei, esetleg a családi, baráti körben látta azt a megdöbbentő, fájdalmas folyamatot, amely a válásig vezet. Adódik tehát a kérdés: hogyan váljunk?

Mindig nehéz kérdés, amikor lelkipásztorként azzal a kérdéssel fordulnak hozzám, hogy el szabad-e válni? Mi van akkor, ha kiszerettem a másikból és beleszerettem másba, mi van akkor, ha már gyűlöljük egymást, mi van akkor, ha a másik durván, erőszakosan bánik velem vagy a gyerekekkel, ha a másik szenvedélybeteg lett, ha a másik jelenléte mentálisan tönkretesz? El szabad-e válnom?

Úgy hiszem, igen. 

Vannak helyzetek, amelyekből el kell jönni, vannak állapotok, ahonnan menekülni kell, vannak emberek, akiktől távol kell kerülni. Nem is lehet ez kérdés – sajnos. 

Ezer és egyféle oka van annak, amikor egy házaspár a külön út mellett dönt, annak ellenére, hogy mit ígértek a házasságkötő teremben, vagy éppen a templomban. 

Bizony, lelkipásztorként láttam, amikor valakik nagyon rövid idő után elváltak, de olyat is, amikor egy több évtizedes házasság minden napja maga volt a pokol. 

Hogyan váljunk? Talán a kérdés mégiscsak ott kezdődik, hogyan házasodjunk. Mi vezet minket, amikor házasságot kötünk, megfontoljuk-e, mibe megyünk bele, ismerjük-e eléggé a másikat, tudjuk-e, kit, miért választunk? Hiszen a jó házasság csoda és áldás, a rossz házasság békétlenség, önemésztés, nyomorúság. 

Hogyan váljunk? 

Ne úgy, mint a jelek szerint Hosszú Katinkáék. Az ő házasságukat nyilván egyikünk sem ismeri, azt sem tudjuk, valójában miért váltak el. Csak azt tudjuk, hogy Shane Tusup egyik pillanatban még ország-világ előtt magyarul esdekel bocsánatért, a másik pillanatban pedig –ha hinni lehet az egyébként cseppet sem a hitelességéről ismert pletykalapnak, amit az index szemléz- két ügyvéddel próbál minél nagyobb részt kiszakítani a közösen szerzett vagyonból. Ha pedig nincs házassági szerződés- olvashatjuk-, Katka könnyen bajba kerülhet. 

Pereskedni hosszú időn át, vagyonért, autóért, lakásért, láthatásért, Herendi porcelánért, esküvőre kapott botmixerért, vagy elengedni mindent, esetleg alkudozni, kiegyezni? 

Hogyan váljunk?

Ha már muszáj, leginkább úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Nemcsak nekem, de a másiknak is. Ne csak nekem maradjon, de neki is, ne csak enyém legyen minden, hanem az övé is. 

Válni, szeretettel – vajon lehetséges?