Kommandósok fogták el azokat a szegedi betörőket, akik még tavaly loptak el egy széfet egy kisteleki cég irodájából. Valószínűleg fülest kaptak, ezért bontották ki a falat és vitték el a széfet, benne 50 millió forinttal és 800 darab éles lőszerrel.

Talicskával tolták el az 50 milliós páncélt a kisteleki falbontó betörők - hvg.hu

Nem megkerülve a kérdését tájékoztatom, hogy a Kormánynak valóban van tudomás a arról, hogy bizonyos bűnözői körök üzletszerűen visszaéléseket folytattak a honosítási okmányokkal. Hogy pontosan hol történik vagy történt ilyesmire, arról nem árult el részleteket a miniszter.

A kormány is tudja, hogy maffia árulta a magyar állampolgárságot - index.hu

Böjti idő és hüledezés

Böjt van, és mi hüledezünk a hírekben hallott bűnök miatt. Magyar nemzeti tagságot adnak el bűnszövetkezetben jó pénzért, fülest kapva talicskával tolnak el páncélszekrényt... - és ez még csak a jéghegy csúcsa. A jéghegyben azonban ott vagyunk mindannyian. Kisebb-nagyobb stiklikkel teszi próbára az ember Isten türelmét úgy, hogy közben fel sem fogja mérhetetlen lealjasodását.

Takargatjuk, rejtegetjük, szépítgetjük, de semmi értelme. Jóllehet, napvilágra kerül és sokan csámcsogják, de nem az az igazi megoldás, ha kizárólag emberek előtt szégyeljük botlásunkat. A törvénykönyvbe ütköző dologra ítéletet szabnak ki, de még az sem zárja le a dolgot és nem eredményez teljes változást. Igazán ott indul a változás a bűnnel való leszámolás esetében, amikor megundorodunk. Nem csak sajnálkozunk, nemcsak borzongunk, nemcsak szégyenkezünk, hanem teljesen el akarunk tőle szakadni, hogy írmagja se maradjon bennünk.

Mindez nem egyik pillanatról a másikra zajlik, és nem megy lelkierő nélkül. Csakhogy honnét lesz lelkierő, amikor a megundorodás következtében önmagunk förtelmessége letaglóz? No, itt jön a böjt...

Hüledezés és böjt

Megdöbbenni, megüresedni, megtelni, megerősödni - ez egy egymásba kapcsolódó folyamat. Aki rendszeresen él úrvacsorával, biztos találkozott már amiatti szégyenével, hogy mint egy "visszaeső bűnöző" újra el kell kezdenie a bűnbánat tartást. Újra és újra. Ez van. "Ne vígy minket kísértésbe"

A bűnbánattartás egyik szerves (élő) része a lemondás, amivel szorosan összetartozik a befelé és felfelé figyelés. Ha mind a kettő megvan, akkor teljes a böjt. Valami helyett valamit tenni: rossz tettek helyett JÓval való találkozás.

Hangsúlyt arra, amit ahelyett teszünk, mit elhagytunk.