New York belvárosában, Manhattanban megszokott látvány, hogy különböző nemeztek fiai lakókocsiból kínálják nemzeti ételeiket. Pár élelmes magyar pedig nem mást kezdett el árulni, mint a magyarországi strandokról is jól ismert lángost. Láthatóan sok fajta akad náluk, a hagyományos sajtos tejfölös mellett. A Hír 3D videója szerint a New York-i rendőrök is előszeretettel fogyasztják ezt a hungarikumot.

A JÓ MAGYAR LÁNGOS HÓDÍTJA MEG NEW YORKOT - alfahir.hu

Na, végre egy újabb jó hír! Elindult a lángosunk világhódító útjára! És ez még csak a kezdet... Mert abban egyet érthetünk, hogy a lángos megjelenése New York utcáin igen csak megdobogtatja a szívünket. Lehet, hogy nem ez a legfontosabb aktuálpolitikai hír, de mégis örömmel és elégedettséggel konstatáljuk a megtett utat: ehhez nem kellett más, mint egy vállalkozó kedvű fiatalember és egy jó recept. Mert az, hogy egy New York-i rendőr a Wall Street sarkán ebédidőben magyar lángost burkol be, igazán különleges látványnak nevezhető.

 


 

Ha csak ennyivel hozzá tudunk járulni a világbékéhez és ahhoz, hogy a rend ottani éber őrei ne korgó gyomorral eredjenek a bűn(özők) nyomába, már megérte. Innen pedig csak egy lépés a többi metropolisz felé, ahogy a régi sláger is zengte: „New York, Rio, Tokyo”… Talán Peking utcáin is felcsendül néhány éven belül a jól ismert rigmus: „lángoc!” „lángoc!” És ha már ott van Amerikában és hódít, hátha elkeveredik Hollywood felé és ott szintén diadalt arat. Mi pedig itthon könnybe lábadt szemekkel nézzük a filmcsillagokat, akik már nem tortillát, burritót és más, számunkra ismeretlen harapnivalót majszolgatnak a filmvásznon, hanem a mi lángosunkat. Magyar lángost. De szép is lenne!!  Most, amikor a futball EB-re való kijutásunk által sokakban feléledt a remény a magyar foci feltámadására, jó megerősödni abban, hogy nekünk, magyaroknak bizony vannak még bőséggel tartalékaink, melyekre előbb-utóbb büszkék leszünk. Nyilván nem a lángostól várjuk ezt a szédületes fordulatot, de ahogy mondani szokták: sok kicsi sokra megy!  Jókor lenni jó helyen, ez a siker kulcsa, mert úgy tűnik New York népe pont erre az egyszerű, de mégis laktató eledelre vágyott.

Való igaz, hogy a lángos nem szerepel a hivatalos hungarikumok gyűjteményében (bezzeg a kürtőskalács bejutott az első húsz közé), mégis azt érezzük, ott van a helye, sok más, általunk kedvelt ételkülönlegességgel együtt. Az se baj, ha más nemzetek szakácskönyvében is előfordul ilyen-olyan változatban és névvel. Bármennyire próbálja északi szomszédunk a lángost is kisajátítani a tokaji borhoz hasonlóan, a lángos igenis a miénk, hozzánk tartozik. Hozzánk, a nyarunkhoz, pihenésünkhöz, így teljes a kép. Vízpart, sör és a lángos. Fokhagymásan, tejföllel, sajttal.

Ebben a hideg, téli időben viszont elég mostohán bánunk szegénnyel: száműztük a mindennapjainkból. Elfelejtettük az ízét, állagát egy időre. Alig akad egy-két talponálló büfé, ahol ilyenkor is gondolnak a fanatikus lángos evőkre. Marad tehát a két kezünk munkája és egy jó recept. Ki lehet próbálni, lehet variálgatni, de a várt eredmény általában elmarad.  

Karácsonyra készülve a másik nagy rivális, a bejgli a nyerő, annak van itt a szezonja. A karácsonyi illatokhoz megkerülhetetlenül hozzátartozik a frissen sült bejgli illata. Így van ez rendjén. Mert ahogy most hiába keresnénk az ünnepi asztalon a lángost, úgy az is elképzelhetetlen, hogy nyáron a strandszatyorba a törölközők, naptej és napszemüvegek mellé egy rúd bejglit elegánsan bedobjunk.

Ha bárhol a világon az emberekben a „hungarian” jelző kellemes érzést, élményt nyújt akár gasztronómiai vonatkozásban is, az mindenképpen örvendetes számunkra. A kellemes élmény elindít egy folyamatot: többen keresnek rá a neten országunkra, többen akarnak megismerni bennünket, talán több külföldinek turisztikai szempontból úti céljává válunk. Megtudják rólunk, hogy errefelé vendégszerető, kedves emberek élnek és hogy Budapest egyáltalán nem Bukarest. Apró lépések ezek, melyek által beteljesedhet egyszer majd a Nemzeti dal régi szép óhaja: „a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez…” Lángosunknak tehát küldetése van a nagyvilágban, amihez sok sikert kívánunk!