„(A szlovák parlament házelnöke) nem számított ugyanis arra, hogy a zord idő ellenére az ablaka alatt tüntető, a viharos szélben és kellemetlen esőben is sziklaként álló mintegy ezer fős magyarság ilyen méltósággal, ilyen felemelően, ilyen határozottan és világosan képes a világ értésére adni, hogy NEM, ELÉG VOLT. A himnuszunkat nem adjuk, és nem adjuk a magyar szimbólumaink szabad használatának jogát sem. Megy ez pártszervezés nélkül is.”

Király Zsolt: Köszönet Danonak és Bugárnak! Segítettek elérni a magyar összefogást (Körkép.sk, 2019. május 6.)

Ma hajnalban írt a fenti sorokat Király Zsolt, a felvidéki Körkép hírportál alapító főszerkesztője a tegnapi pozsonyi tüntetésről. De mi ez a himnusztörvény?

Március 27-én a szlovák parlament elfogadott egy törvényt, amely az állami szimbólumok fokozottabb védelmét „hivatott szolgálni.” Ennek a törvénynek fontos része, hogy megtiltja a külföldi országok himnuszainak éneklését akkor, ha az adott országnak nincs azon a rendezvényen hivatalos küldöttsége. Az előterjesztést a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nyújtotta be – nem kell nagy geopolitikai éceszgébernek lenni, hogy megtippeljük, vajon mely országok himnuszait érintheti a törvény... Igen, kitalálta! A dunaszerdahelyi foci klub, a DAC szurkolói például minden meccs előtt elénekelik a magyar himnuszt. Innen is ragadt a törvényre gúnyneve: Lex DAC.

A parlamenti vita során az előterjesztő nacionalista párt egy politikusa, Dušan Tittel a parameter.sk április 3-i beszámolója szerint így érvelt:

„Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt... Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől.”

A törvényhozás végül a kormánypárti és ellenzéki szavazatok túlnyomó többségével megszavazta a törvényt – egy szlovák ellenzéki politikusnak, Ondrej Dostálnak köszönhetően azzal a módosítással, hogy csak jogi személyek (például labdarúgó klubok) büntethetők. Érdekes módon a törvényre több felvidéki magyar politikus is igent nyomott. Esetükben vagy frakciófegyelem, vagy egyszerűen a büfé szolgálhat magyarázatul – egyszerűen nem voltak az ülésen a vita során, csak szavazni mentek be…

A törvényt Andrej Kiska köztársasági elnök megvétózta, és visszaküldte a parlamentnek. Ez azt jelenti, hogy az újratárgyalás során további módosításra már nem lesz lehetőség, csak kétféle módon szavazhat a szlovák parlament: vagy újra megszavazza ezt a felháborító baromságot, amit márciusban, vagy az egész törvényt elveti.

A vezetőiben egyre jobban csalódott felvidéki magyarság természetes felháborodással fogadta a törvény elfogadását és a magyar képviselők többségének bénázását. A tegnapi tüntetésnek ők, a magyar civilek voltak a szervezői, és a mintegy ezerfős tüntető tömeg vezetőit végül fogadta a házelnök.

Egyrészt nagyon elkeserítő, hogy Szlovákia még mindig ilyen ellenségesen áll a magyar kisebbséghez/nemzetközösséghez. Ekkora politikai piaca van még északi szomszédainknál a magyarellenességnek? Másrészt kiábrándító, hogy képviselőik többségének mozgástere/szakmaisága/milye is? erre futja. Harmadrészt tényleg megteheti egy uniós tagállam, hogy korlátozza egy őshonos kisebbsége kollektív jogait? A 7000 Eurós büntetési tétel, ami elvileg május 15-től maximálisan kiszabható egy közösségnek, mostantól fogva mondjuk egy gyülekezeti rendezvény esetében is kiróható? Több, mint két millió forintnyi büntetés a magyar himnusz elénekléséért?

Helyénvaló és üdvözlendő a tegnapi pozsonyi civil tüntetés. Ha a politika csődöt mond, marad a civil dac.

 

Emberek százai énekelték a magyar Himnuszt a szlovák parlament előtt, a Híd és Danko is összefogásra buzdít - paraméter.sk (2019. 05. 05.)

Himnuszgate - Sánta Szilárd, Új Szó.com (2019. 04. 04.)

LEX DAC: Kiska adott egy esélyt a hidasoknak, de nehéz lesz helyrehozni a történelmi bénázást