A thaiföldi Bangkokban ez egy szokásos nap volt. Azonban a filmben szereplő jól öltözött emberek számára a vásárlás furcsa módon ért véget és ennek ijesztő üzenete is van. ... Talán így több ember fogja a jövőben meggondolni magát, mielőtt igazi bőrből készült árut vásárol. 

 A nő egy bőrtáskát akart venni – de mikor kinyitja rájön a véres igazságra csodalatos.co

A 2008-as pekingi olimpia idején egyetlen szempillantás alatt tarolta le Kínát a legújabb őrület, a légmentesen lezárt, fura színű vízzel töltött zacskókba zárt élő állat, mint kulcstartó. A szerencsétlen apró halak, teknősök és szalamandrák mellé mindössze egyetlen darab tápgolyócskát csomagoltak, így az állatok jó eséllyel legalább néhány napot túlélnek a börtönükben, mielőtt még az oxigén- és táplálékhiány, vagy épp a saját végtermékük miatt megfulladnak. http:// Bezacskózott élő állatokból lettek a legbizarabb kínai kulcstartók  24.hu


 

Előre bocsátom, nem fogom magam meggondolni a jövőben, ha bőr cipőt szeretnék venni. De nem veszek feleslegesen. Csak szükség szerint. A bőr övet, sőt kabátot is szeretem. Igaz ezek marha, sertés, kecske, birka bőrből készülnek. Ha eszkimó lennék, lenne fókabőr csizmám és ruhám. Ha szamuráj lennék, a katanámat rájabőr borítaná. Nincsen krokodilbőr csizmám. Nyuszt nyakba akasztós "karomszőrfej" stólám sem lesz. A nyúlfarkú sapkát sem kedvelem. Nincs elefántlábból készült papírkosaram. Az autóm sebváltóját nem borítja bálnapénisz bőr.

 

 

Álszent ez a szöveg, hogy a jövőben gondoljuk meg, ha igazi bőrből készült árut akarunk venni. Az persze kerülendő, amit Buffalo Bill tett a kiegyezés és az azt követő évben. Deákkal ellentétben ő lövöldözött 1867-ben. Pontosabban 4800 bölényt mészárolt le 18 hónap alatt. De mikor a préri indiánok a saját kis fenntartható fejlődésű életmódjukban a megélhetésük végett az életüket kockáztatva levadásztak párat a pompás állatok közül, azért az nem ítélhető el. A dán Feröer-szigeteken hagyományokra hivatkozva delfineket és bálnákat mészárolnak. Ez olyan népszokás. Férfivé lesz a fiú. A lány meg főz valami halászlét anyával. De az öreg halász a mindennapiért küszködik a nagy hallal. Hát nem ítélném el. 

Az állatkínzást, értelmetlen gyilkolást megvetem. Itt vannak ezek a szerencse kulcstartók. Élő állattal. Egy kis ideig, mert utána döglött állattal. Még jó hogy be vannak zacskózva. De döglötten is hordják? 

 

 

Azért nem szeretném, ha sipákolnánk itt egy-egy bőrcucc miatt. Persze ha valaki a tizenötödik cuccost veszi, mert megteheti vagy éppen hiányzik a kollekcióból egy színárnyalat, mert az jól megy a sminkhez és a festett karokhoz, az egyen sünt. 

Mert a növényeket is pusztítjuk. A szintetikus cuccokhoz meg energiára és nyersanyagra van szükség. Ennek is van környezetszennyező hatása. 

A kérdés számomra nem az igazi bőr vagy nem igazi bőr között húzódik. Hanem az elég és nem elég között. Ahogy ez kinéz "még, még, még, ennyi nem elég!"