Más hely lett 2020 küszöbén Skócia? Teljes mértékben. Természetesen nem mindenki, aki múlt hét csütörtökén a Skót Nemzeti Pártra (SNP) szavazott, támogatja Skócia függetlenségét. De, megkockáztatom, hogy a túlnyomó többségük nyitott egy újabb függetlenségi népszavazásra. Közöttük a skót gazdasági élet, a brit média, a nemzetközi közvélemény korábban függetlenségellenes szereplői is – kiegészülve a haladó gondolkodású angol szavazók egy részével.

Lesley Riddoch: A túlnyomó többség most nyitott egy második skót népszavazásra - The Scotsman, 2019. 12. 16.

 

Gyermekkorom egyik (számomra) legunalmasabb tévésorozata volt az Onedin család. Dagadó vitorlák, hektoliterszám felszolgált tea, tréfás pofaszakállak, érthetetlen kereskedelmi ügyek végeláthatatlan hosszúságban. Nem tudom, hány évadot élt, nekem akkor végtelennek tűnt. Csakúgy, mint a Brexit story. 2016-ban meglepő eredménye lett a róla szóló népszavazásnak, ha csak szűk többséggel is, de a kiválás-pártiak győztek. Azóta viszont egyre inkább komédiába torkolló huzavonasorozattá vált.

Egészen a múlt hét csütörtöki Egyesült Királyság-szerte megtartott előrehozott parlamenti választásokig. A Brexit folyamatot idáig részben megbéklyózó parlamenti összetétel jelentősen megváltozott, Boris Johnson miniszterelnök vezetésével a toryk óriásit mentek: mindkét házban megszerezték a többséget. A Munkáspárt legyalulva, a liberálisok nem tudtak kitörni a törpepárti helyzetükből. Nincs többé akadálya a parlamenti felhatalmazásnak, most már uzsgyi, get brexit done. Oh, wait…

Michel Barnier (j) az EU Brexit főtárgyalója fogadja Nicola Sturgeon skót első minisztert Brüsszelben 2018-ban: Merre mennek?
(Kép: The Scotsman / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND POOL / EMMANUEL DUNANDEMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Habár a Westminsterben a konzervatívok megszerezték a többséget, az edinburghi parlamentben nem ők lettek a befutók. Hanem a szintén függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt (SNP). Ők azonban nem az Európai Uniótól, hanem az abból kiválni akaró Egyesült Királyságtól való függetlenséggel kampányoltak. A párt vezetője, Nicola Sturgeon régóta nem rejti véka alá: Skóciában soha nem voltak többségben a Brexit-pártiak. Az Egyesült Királyság kiválása esetén Skócia maradna az Európai Unióban és az Egyesült Királyságból lépne ki, hiszen a skót választók felhatalmazása nélkül nem lenne fair kiszakítani Skóciát az Unióból. Ha Anglia menni akar, menjen, de ne ragadja magával Skóciát.

A múlt heti választások után a skót első miniszter bejelentette, hogy a mai nappal elkezdik kidolgozni a következő népszavazást. A brit miniszterelnök sem volt rest, sőt restless leszögezte, hogy London semmi szín alatt nem hajlandó engedélyezni egy újabb népszavazást Edinburghnek. Lesley Riddoch véleménycikkében azt mondja, hogy ha az angol választói akaratot tükrözi az előrehozott választások eredménye, akkor a skótokét is. Az ő döntésük is egyértelmű, amikor a Brexit-ellenes SNP nyert többséget Edinburghben: „Nem a Brexitre, nem a torykra és igen az önrendelkezésre.”

Nem tudom, van-e elemző, aki meg tudná jósolni, kinek lesz jó a Brexit, mi lesz Észak-Írországgal és Skóciával. Egyelőre úgy fest, hogy a csütörtöki brit előrehozott választások nagyobb veszélyt jelentenek a brit, mint az Európai Unióra. Az első töréspróba London válaszreakciója lesz majd a skót népszavazásra. Vagy lehet, hogy a Brexit tényleg jó lenne a szigetországok lakóinak, és a SNP csak az önálló Skócia létrehozása érdekében harcol ellene?

Én mindenesetre a sótoknak szurkolok. A világ legjobbnak tartott egyetemein pallérozott torykról meg nem tudom elképzelni, hogy szándékosan akarnák romba dönteni birodalmukat, khm, királyságukat. De akkor is: ha egy kis népcsoport több jogot, nagyobb fokú önrendelkezést szeretne magának kiharcolni, akkor nem állunk Góliát oldalára. Ez kérem, elvi kérdés. Legyen szó Katalóniáról, Skóciáról vagy akár Székelyföldről.

 

Tovább is van, olvass még:

Johnson: Egyesíteni kell az Egyesült Királyságot (Mandiner)  
Mi a fene történt Nagy-Britanniában? (Index)     
Brexit: Kezdődik a második félidő (Pénz beszél)  
Komoly veszélyben forog a brit unió (Magyar Hang)  
Skót miniszterelnök: Skócia nemet mondott a Brexitre (Magyar Nemzet)