Az Ismerős Arcok zenekar idén ünnepli a fennállásának 20. évfordulóját, és többek között ebből az alkalomból gondolták újra emblematikus, Nélküled című dalukat. Azt, amely a 2007-es megjelenése után, az évek alatt az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának a dala lett. Az újragondolás pedig szimfonikus verziót jelent, de az Ismerős Arcok tagjai is mind részt vettek a felvételen. A szimfonikus megtámogatás egyik fő oka pedig az volt, hogy megfelelő módon tudják visszaadni azt, amiről és ahogyan a Nélküled szól.

A Kárpát-medencei magyarság egyik legismertebb dalát gondolták újra - origo.hu

20 év. Amikor eltelik, érdemes talán megállni egy kicsit. Lehet emlékezni, összegezni, tanulni a múlt hibáiból, új tervet, vágyat, célt követve tovább menni. Van, akinek a 20 év azt jelenti, hogy ennyit töltött már gyülekezeti szolgálatban. Van, akinek pedig azért jelentős, mert barátaival, kollégáival 20 évvel ezelőtt alapította zenekarát.

Az Ismerős Arcok úgy gondolta méltó módon megünnepelni ezt a kerek évfordulót, hogy új hangszerelést adott egyik legismertebb és legkedveltebb dalának. Szimfonikusokkal kiegészítve szólalt hát meg a Nélküled című „nóta”, amelyet ezzel az új hangzással először tegnap lehetett meghallgatni. „A szimfonikus megtámogatás egyik fő oka pedig az volt, hogy megfelelő módon tudják visszaadni azt, amiről és ahogyan a Nélküled szól.” De nemcsak a hangzás és ezzel együtt a hangulat más, hanem a képi világ is. Eddig egy élő koncerten készült kisfilm volt látható az egyik legnépszerűbb nyilvános videó megosztó oldalon, az együttes tagjai azonban úgy gondolták, hogy a dal megjelenése óta olyan ívet futott be daluk, hogy megérdemli a megújulást. Az elkészült új klip szereplői - az együttes tagjain kívül -, Magyarországon és határon túli települések lakói. Valódi, hús-vér emberek, akikkel bármikor találkozhatunk az utcán, jártunkban-keltünkben. Feltűnik egy vasutas, egy hentes, egy anyuka, egy műszerész, egy pincér, egy fogorvos, egy pap és még hosszan sorolhatnánk, ki mindenki.

Érdekes arcok, különböző emberek. Egy valamiben közösek: mindannyian magyarok. Ez köti őket össze. Az életkor, a nem, a foglalkozás, a lakóhely ellenére is össze tartoznak. Ez az üzenete ennek a dalnak. Nekünk pedig, legyünk fiatalok vagy idősek, férfiak vagy nők, a földeken vagy irodában dolgozók, eldugott kis faluban vagy nyüzsgő városban élők, szükségünk van arra, hogy erről halljunk. A közösségről, az egymáshoz tartozásról, az egymásra utaltságról és arról, hogy nem vagyunk teljesek a másik nélkül. Közös a múltunk, a sorsunk, a történetünk. Ezért annyira szeretett és népszerű a Nélküled, ezért tiszteli és énekli a határon túli magyarság különleges események alkalmával.

Egészen biztos, hogy a zenekar tagjai az utóbbi hónapok, hetek során, amikor újból eléjük került az egyébként 2007-ben született énekük, maguknak is feltették a kérdést: mennyire aktuális ma mindaz, amiről ez a dal szól?

Nyilván ők is úgy gondolták, hogy napjainkban talán még jobban. A dal születése óta eltelt 12 évben ugyanis a magyarság szétszóratása csak fokozódott. A távolság közöttünk fizikai értelemben is egyre nő. Kilométerek ezrei választanak el egymástól családokat, barátokat, ismerősöket is. Szükség van arra, hogy legyenek olyan alkalmak, amikor kimondásra és ezzel együtt megerősítésre kerül: bárhol légy is, hozzánk tartozol! Nem felejtettünk el, nem vetettünk el magunktól, szükségünk van rád!

Szükség van arra, hogy olyan dalok szülessenek, olyanokat énekeljünk, hallgassunk, amelyek a szívünkhöz szólnak, amelyek megérintenek. Amelyeket értünk és érzünk – és nemcsak azért, mert magyarul szólnak, hanem azért is, mert „történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk.”