Elkészült az „otthonmaradók himnusza" ahogy maga az alkotó, vagyis Kovács András Péter is hívja. A népszerű humorista egy 'zenés karanténslágerben' foglalja össze azt, amit jelenleg a koronavírus miatt tesz, és nekünk is tennünk kell. Vagyis otthon marad, és erre buzdít mindenkit.„Maradok itthon, itthon maradok, te meg otthon, vírust át nem adok, Maradok itthon, itthon maradok, Maradunk, ha maradunk – hajrá magyarok!"

„FOGD FÖL, ÉRTSD MEG, EZ A KÖZÖS ÉRDEK: NEM MEGYEK!" - petofilive.hu

Azt gondolom, ennél a felszólításnál nincs aktuálisabb a mostani napokban. Számtalan ember számtalan módon hívja fel erre a figyelmet. Egymás után jelennek meg a rövid tájékoztató filmek ezzel kapcsolatban, születnek meg frappáns, néha csak egy-két szóból vagy mondatból álló írások. Kovács András Péter humorista „zenés karanténslágerben” foglalja össze, mit jelent otthon maradni és miért kellene mindenkinek nagyon komolyan venni ezt a kérést.

Otthon maradni azt jelenti, hogy nem megyek sehova. Bármilyen kósza ötlet jut is eszembe, nemet mondok rá. Bárki bárhova hív is, úgy válaszolok, hogy: köszönöm, most nem. Bármennyire is azt érzem, hogy de igen, nekem mennem és tennem kell, mégsem nyitom ki az ajtót és nem megyek ki rajta. Nem igaz, hogy most még megtehetem, még van időm, még nem lesz belőle baj. Túl vagyunk már azon a pillanaton, amikor még ezt gondolhatnánk.

A mindig tevékeny, ide-oda járó ember persze felteszi a kérdést: de mit jelent pontosan az otthon maradás? Nem vagyok ilyesmihez hozzá szokva. Hogyan kell csinálni? Erre is megszületett a könnyen felfogható választ: „Az otthon maradást azt úgy kell csinálni, hogy nem mész ki az ajtón. Van az az ajtó, amin ki szoktál menni, és egyszerűen nem mész ki rajta. Ha nem mész ki az ajtón, az szükségszerűen magával vonzza azt, hogy máris otthon maradtál. Óránként ellenőrizd, hogy az ajtón kimentél-e. Ha nem vagy kint, otthon kell lenned.” Ennyire egyszerű.

Ezek után valóban érthetetlen, hogy vajon miért és hova autózott tegnap az a falunkbeli fiatal férfi, aki az elmúlt héten még Ausztriából posztolt és emelte magasra a sörös poharat?  Ő vajon miről nem hallott? Arról, hogy a külföldről haza jötteket arra kérik, 14 napig maradjanak karanténban vagy arról, hogy csakis a szociális távolság tartás, azaz otthon maradás véd mindenkit. Azt is, aki betartja a rendelkezést és nem mozdul ki és azokat is, akikkel – akár csak pár pillanatig -, de összefutna? Mindenkivel a legjobbat tesszük, ha otthon vagyunk.

Érthetetlen hova vonulnak a családok együtt, kicsitől a nagyig. Érthetetlen, miért tartanak a fiatalok házibulit. Érthetetlen, miért ülnek a kocsmákban az asztaloknál jóízűen beszélgetve az ivócimborák.

Közben a vírus egyre csak terjed és fertőz. Sokszor láthatatlanul, tünetmentesen bújva meg valakiben. Már az ország egész területén vannak igazoltan fertőzött betegek. Az összehangolt intézkedésekre és a felelős magatartásra azért van szükség, hogy a járvány görbéjét a lehető leglaposabbra vegyük. A megbetegedések számát - amennyire ez lehetséges -, csökkenteni kell, mert különben az egészségügyet egyszerre terhelik meg a hirtelen, rövid időn belül súlyos állapotba került betegek. Ha ez nem sikerül, kezelhetetlenné válik a helyzet. Több beteg szorul majd ellátásra, mint amekkora a kórházi ágyak és egészségügyi dolgozók alkotta befogadóképesség.

Megállítani nem lehet a vírus terjedését, de lassítani lehet és kell. Ennek a célnak kell most mindent alárendelni. Egyetlen házi feladatot kell most végrehajtani: Maradj otthon!