Álarcos fegyveresek megtámadtak egy egyetemet Kenyában csütörtök hajnalban. A támadók robbantásokat hajtottak végre és tűzpárbajt vívtak az egyetem biztonsági őrségével, mielőtt a diákokra támadtak – írta a helyi média és a Vöröskereszt nyomán az MTI. Két őrt is megöltek. A támadás Kenya Szomáliával határos északkeleti részén, Garissában történt.
A túszul ejtett diákok közül ötszázat csütörtök délutánra sikerült kiszabadítani, ezzel a helyi belügyminisztérium szerint a veszély 90 százalékát elhárították. A támadásban a jelenlegi információk szerint 147 diák meghalt, 79 megsebesült. A biztonsági erők négy terroristát megöltek, egyikükről azonban nincs hír.

Azonnal lelőtték a keresztény diákokat - index.hu

Ferenc pápa azt kérte, hogy a nemzetközi közösség „ne szemlélje szótlanul és tétlenül ezt az elfogadhatatlan bűncselekményt”, amely veszélybe sodorja a legalapvetőbb emberi jogokat. „A nemzetközi közösség ne fordítsa másfelé a tekintetét!” - szólított fel az egyházfő.

A keresztények üldözése volt az egyik központi témája a Rómában bemutatott húsvéti szertartásoknak. A Colosseumnál nagypénteken este tartott keresztúton Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a keresztények „keresztre feszítése” szemünk láttára és a világ cinkos hallgatása közepette folyik. Az üldözött és legyilkolt keresztényekért imádkoztak a Szent Péter-bazilikában a szombat esti vigílián, és Ferenc pápa róluk beszélt húsvét vasárnapi üzenetében is. 

Ferenc pápa nemzetközi fellépést sürgetett a keresztények legyilkolásának megfékezésére - valasz.hu

Döbbenet, düh, bosszú. Aztán szomorúság, fájdalom, értetlenség. Ezt éreztem, mikor először olvastam a hírt. Most, legnagyobb ünnepünk után, imádkozom. A mészárlók megtéréséért, a gyászolók vigasztalásáért.

Imádkozom, hogy tudjanak megbocsátani, ami a legnehezebb és talán legfontosabb most. Imádkozom, hogy végre ne csak a szólás és sajtószabadság, hanem a sok-sok ártatlan keresztyén vérének kiontása is fontos legyen. Imádkozom, hogy igazzá váljon Tertullianus mondása:  "Ha meggyilkoltok, megkínoztok, elítéltek bennünket... Igazságtalanságotok tanúsítja, hogy ártatlanok vagyunk... Minél több embert kaszaboltok le közülünk, annál többen csatlakoznak hozzánk. A keresztények vére magvetés." Imádkozom, hogy ne legyen értelmetlen egyetlen keresztyén halála sem. Imádkozom, hogy ezáltal is újra és újra elmondjuk mindenkinek: a keresztre feszített, megölt és feltámadt Jézus a Krisztus, az élő Isten Fia.

 

Hozzászólások