A Fővárosi Állatkert a Facebook oldalán jelentette be, hogy lezárták az emberszabásúak házát a látogatók elől, mivel azok nem tartották be a nemrégiben született gorillabébi nyugalma érdekében kért rendszabályokat. Mint írják, sajnos az állatokra vigyázó munkatársaink ismételt kérései ellenére tisztelt látogatóink egy része hangoskodással, kopogással, vakuzással idegesítette az állatokat, így erre a döntésre kényszerültünk. 

 Bunkók voltak a látogatók, lezárták az emberszabásúak házát az Állatkertben index.hu


Az állatkertben december 23-án született meg a 17 éves, N'yaounda névre hallgató gorilla kölyke. Azt még nem tudni, hogy nőstény-e vagy hím, mert nagyon szoros kapcsolat van az anya és a kicsi között, nem adja ki a kezéből, arra pedig nincs ok, hogy erőszakkal elvegyék tőle. A gorillabébi apja Golo, a csapat vezérhíme, az anyának ez már a második kicsinye.


Szeretem a gorillákat. Ez nem kérdés. 

Éppen ezért, vagy ettől függetlenül is, teljesen értetlenül állok azon tény előtt, hogy valamit kérnek a "szakemberek" és azt látogatók felülírják. A kérés balta, vagy ék egyszerű. Ne zavard a frissen ellett, szaporodott, szült állatot és kicsinyét! Ne zavard! Azaz ne vakuzz! Ne kopogtass! Ne próbáld meg felhívni magadra a figyelmüket!

Gondolj a feleségedre. Oda se rohan be az utcáról tíz, húsz, százötven mobilos, fényképezős csóka, hogy szelfizzen vele és a kicsinyeddel. Egyet szoptatás közben, előtt és után. Kitakart mellel, büfizve, ringatva. Anya lerakja, felveszi, vécére megy. Most iszik. Most eszik. Most pukizik. Most büfög. Megjelent apa. Kicsit morog, ide-oda csapkod. De amúgy jól vannak. Itt van a falka többi tagja is. 

Az igazi értetlenség nem is az, hogy többszöri kérés ellenére sem teszik. A kutyámnak több esze van. Ha mutatom a kenel ajtaját, akkor megy is be. Számomra az az érzéketlenség, amivel eleve oda mennek, hogy egyáltalán rájuk kell szólni. Hogy ez nem evidens. Frissen született kicsi és a szülője nyugalmat akar. Hogy ha nem lenne frissen született, akkor sem kellene piszkálni őket. 

Ma az emberek felkészületlenek a körülöttük levő világból. Amikor támogatóbb volt a környezet, akkor meg lehetett tanulni, hogy nem megyünk oda egy kutyához amikor eszik. Mert akkor félteni fogja az ennivalóját és támadhat. Nem megyünk közel a ménhez, ha sárló kancát érez. Mert kiszámíthatatlanul mozoghat. Kölykedző kutyához sem illik közelíteni egy falusi portán. De még a kotlós is odavág a csőrével, ha ül a tojásokon, vagy már kikelt kiscsirkéit védi. Jobb nem bolygatni a dolgokat.  

Mi lenne, ha egy pillanat alatt eltűnne az üvegfal egy zaklató vakuzás után, és Golo a vezérhím úgy érezné bántották a családját. Na akkor kérem lenne la petit sikkangatás, majd fogak csikorgatása. Nem lehetne megbeszélni Goloval. Nem lehetne összehívni az ENSZ közgyűlést. Ez egy másik világ. Még direkt. Akció, reakció. 

Ezt nem ismeri a ma embere. Azt gondolja ha hibázik minden javítható, visszafordítható, megoldható. Hát nem.

Az 1950-es évek óta kb. megháromszorozódott a Föld lakossága. Akkor kb. volt 2.5 milliárd. Lassan a homo sapiens is bekerül valami védett házba, a többiek meg valamilyen egyéb emberszabású fajt fognak alkotni és vakuznak, mobiloznak, kopogtatnak. De már nem lesz, aki kizárja őket. Mint a FIZIKUSOK drámában Friedrich Dürrenmattól. A bolondok házában csak a bolondok nem bolondok. Az összes többi igen. 

Egy kicsit félreolvastam először a cikket, kizárták az emberszabásúakat. Aki nem tud kellő figyelemmel tekinteni a körülötte lévő világra, amelyet Isten teremtett és a kezébe tett, hogy ugyanmár figyeld és szeresd, az inkább csak olyan ember szabású. Mintha... De az eredetitől messze áll.