Ha önfenntartó, ökológiai lábnyom nélküli életet élnénk, nincs túl könnyű dolgunk. Egy megújuló energiákat használó, közművektől független ház elérhetetlennek tűnhet, pedig létezik egy magyar tervező, aki már megálmodta a sorozatgyártásra is alkalmas, megfizethető ökoházat. A Noah House a magyar Blaskovich Ákos találmánya, aki a Csendes-óceánon hajózva találta ki, hogy miből áll majd ez az önfenntartó ház. A kis hajón napelem termerte és akku tárolta az áramot, az ivóvizet a tengervízből nyerte és mindene megvolt, segítség nélkül is. És miért ne működhetne ez a szárazföldön is? Így jött létre a Noah House, ami a közművektől függetlenül felállítható bárhol, mivel maga termeli az elektromos energiát és biztosítja a vizet is. A talajcsavarokon álló ház szétszedhető és elköltöztethető. A ház hőszigetelése kiemelkedő, ráadásul a speciális szigetelőanyag nyáron magába szívja, télen kiadja a nevességet, így megelőzi a penészesedést is. 

Magyar találmány a Noah Ház, mely egy közmű és rezsimentes, önfenntartó lakóház hungaryfirst.hu

"A 128 négyzetméteres prototípus-ház Pilisjászfalun épült fel és a teszthasználat alatt kiderült, hogy valójában több energiát is termel, mint amennyit felhasznál."


A videó megnézése szinte kötelező:

Ott tartunk a klímaváltozás fronton, hogy az emberiségnek adnak 31 évet. Nem tudom, hogy jött ki ez a szám. Itt vannak az égő területek, esőerdők. Valamiért csak a Dél-Amerikai problémákról írnak. Ott van Afrika is, ahol a helyzet súlyosabb. Nem önmagában az égés a probléma (A Föld tüdeje, oxigéntermelő erdeje eltűnik; ez szakemberek szerint így nem igaz),   vagy nem csak az. Az égés miatt sok üvegházhatást erősítő gáz keletkezik, illetve a csupasz területek kiszáradnak, nem tudják a vizet megtartani. Az erdők klímája kedvez az eső kialakulásának.  

Meg ne szülessenek gyerekek. Ezt itt olyan komolyan vették Európában, hogy nem is születik az önfenntartáshoz elég. A brit hercegi pár sem akar kettőnél többet, mert a klíma meg... Mert kényelmes. Mert fogyasztói társadalomban a gyerek nyűg. De amit megspórolnak a gyerek ökológiai lábnyomán, azt el lehet fogyasztani, sőt többet is az utazással, hobbival, sporttal, kedvenc állatok tartásával. Közben a pápa azt javasolja, hogy töltsék meg bevándorlókkal az üres városokat. Alapvetően ellentmondások vannak ebben. Európa "jól" teljesít, amennyiben a szaporodásról való lemondás érték. Ha még a túlzott fogyasztásról is lemondana, akkor a tudósok szerint még élhető is maradna a kontinens. Igen ám, de akkor jönnek a hangok, hogy ide több ember is elfér, meg kell a gazdaság bla-bla-bla... Mert máshol viszont megy az embergyár. 

Viszont tanácsokat kapunk bőven. Ha menekülni kell a katasztrófa elől, akkor javasolnak jó pár helyet. Az iflscience.com olyan országokat és városokat vett számba, ahol a biztonságnak, stabilitásnak és jólétnek hála még egy katasztrófát is könnyebben átvészelnének az emberek. Lássuk, hova menekülhetünk, ha közeledik a világvége. Ide menekülhetünk katasztrófa esetén hazipatika.

Látszik, hogy a káosz teljesedik. A rendszernek olyan ellentmondásokat kell most megoldania, hogy gazdaság, profit, népesség, emberiesség, változó környezet, klíma. Ezeket össze kellene hangolni, jó döntéseket hozni. Nem városokba telepedni, hanem éppen csökkenteni az egy tömegben, egyre kiszolgáltatottabban élő emberek létszámát. A rendszer logikájába nem fér bele. Mert ez egynemű, életvitelű embereknek kisebb energiával és nagyobb haszonnal lehet megoldani tömegesen az ellátását. Ezért lettek "összekényszerítve", azaz olyan körülményeket alakítottak ki számukra, hogy ne tudjanak nagyon mást választani. 

Valójában egy új rendszeren és körülmények kialakításán kell fáradozni, ha valaki túl akarja élni az elkövetkezendő időket. Ez messze túl van a pártpolitikán, az izmusokon, a jelenlegi társadalmakat foglalkoztató választási rendszereken. 

Ez jelenik meg ebben az önfenntartónak mondott ház tervezésében, kialakításában. Nyilván ez nem jöhetett volna létre a jelenlegi társadalomban kialakított tudományos ismeretek, és legmodernebb akár környezetszennyező technológiák nélkül. De mégis abból építkezik, mai adatott. Nem kell újabb átváltozásokat eszközölni.

A társadalomban aránytalanul kialakított településstruktúrák és ennek folyományaként a mellette számunkra elképzelhetetlen vagyonok összegyűlésének a rendszere nem tartható fent. Most ezekből a vagyonokból bizony kénytelenek a struktúrák megváltoztatását finanszírozni, ha békésen szeretnék megoldani ezt a klímakérdést. Amit egyébként nem is igen lehet. Újra szét kell szóródni a földön. Önellátásra kell berendezkedni. Ez a fogyasztói szemléletet kettévágja. 

A változások mindenképpen bekövetkeznek. De annyi rajtunk áll, hogy csúnyán, vagy valamennyire emberségesen. Azt látjuk, hogy a népességrobbanás és az abból fakadó feszültségek miatt a fegyveres erőszakos konfliktusok száma nő. Erről nem szívesen beszélnek, de a nagyobb vándorlások is be fogják indítani az erőszakos foglalást illetve a védekezést. Mintha nem ezt tapasztalnánk évezredek óta a történelmünkben.

Mondjuk erre ez a ház sem megoldás. Illetve nagyon nem hangzik jól a nagy gazdasági szereplők, államhatalom részére ez a szerény rezsijű és adójú megoldás.

Bár én drukkolok, hogy ilyen megoldások szülessenek.