A Trump-adminisztráció bevándorlási szigorításai miatt több keresztény menekültet is visszatoloncolhatnak Szíriába. Amerikában várhatóan hamarosan döntenek annak a 7000 szíriai menekültnek, köztük keresztényeknek a státuszáról, akik 2012 óta védettséget élveztek a kitoloncolással szemben. A jelenlegi védettség szeptember végén jár le, de a Trump-adminisztráció még nem döntött a meghosszabbításáról – írja a The Christian Post.

"Halálos ítélet" - keresztényeket toloncolhatnak ki az Egyesült Államokból - Neokohn, 2019. augusztus 2.
 

Miközben a migrációt érintő hírek már réges-régen megtöltötték a hírolvasók puffertatályait, halkan és szőrmentén suhan el mellettünk egy-két hír arról, hogy az útra kelők között hány hite miatt elüldözött keresztyén menekül. Péntek délután számolt be a Neokohn a Christian Post cikke alapján arról, hogy az Egyesült Államokban szeptember közepén jár le 7000 szíriai menekült „ideiglenes védelmi státusza” (temporary protected status - TPS). A menekültek között keresztyének is vannak.

Hogyan kerültek oda? Hajdú Tímea, a Neokohn szerzője egy másik cikkében (Keresztényüldözés keleten, cinizmus nyugaton) rámutat arra, hogy míg a XX. sz elején a Közel-keleten élők egyharmada volt keresztyén, addig mára az arányuk 5 % alá olvadt. Az asszír keresztyének kálváriája sem az ISIS-szel kezdődött. Az ő számuk a húsz évvel ezelőtti  másfél millióról apadt a mai 150-300 ezer főre.

A hírben említett szír keresztyének egy része még a szíriai nyugati beavatkozást megelőzően érkezett legálisan az Egyesült Államokba. Jellemzően felsőfokú tanulmányokra vagy más szakmai céllal. A Nemzetbiztonsági Minisztérium a háború sújtotta országokból érkező munkavállalók számára Obama elnöksége alatt vezette be az ideiglenes védelmi státuszt. Szíriaiak számára 2012-ben. Ez anyagi kedvezménnyel nem jár, a hírben érintett mintegy 7000 szíriai is mind munkavállaló, vagy diák, a felnőttek közül sokan felsőfokú végzettséggel bírnak és feltételezhetően végzettségüknek megfelelő munkahelyük van. Ez a státusz az ottlétükhöz biztosít jogi keretet, amíg hazájukban meg nem szűnik a háború, és biztonságban vissza nem térhetnek.

A TPS-sel jelenleg USA-ban élő szíriaiak helyzetét az nehezítette meg, hogy a Nemzetbiztonsági Minisztérium élére egy echte bevándorlásellenes politikus került. A volt virginiai államügyészről azonban nem csak azt tudni, hogy szkeptikus a jogi kiskapukkal szemben – márpedig a TPS egyfajta menekültstátuszként is értelmezhető – a piacképes szakmával rendelkező menekültek részére (ha jól értjük a különböző angol nyelvű beszámolókat), hanem azt is, hogy korábbi tisztségében számíthattak segítségére az elesett és kiszolgáltatott helyzetben lévők. Feltéve, hogy ez a vélemény nem egy olyan dörzsölt aktivistától származik, aki jól tudja, hogyan kell a sajtónak nyilatkozni ahhoz, hogy megpuhítson egy keményszívű bürokratát. (Márpedig egy hivatalát nemrég betöltő miniszter esetében nem árt a jó sajtó.)

Akárhogy is, a 7000 szíriai munkavállaló és diák, aki törvényesen érkezett az Államokba, egyelőre csak abban bízhat, hogy szaktudása és az a tény, hogy állami támogatásra nem szorul (számos felsőfokú végzettségű van közöttük). Az üldözött keresztyénekért fellépő civil szervezetek viszont joggal hangsúlyozzák, hogy akár Szíriába, akár Irakba toloncolnak vissza egy keresztyén családot, az egyenlő a halálos ítéletük aláírásával.

A legfrissebb hírekben szereplő 7000 érintettnek csak a kisebbik részét teszik ki a keresztyének – ha meg is kapják a várva-várt hosszabbítást, az ő sorsuk csak a jéghegy csúcsa. A neokohn-os beszámoló végén az egyik iraki érseket idézik: „Amióta Amerika megbuktatta Szaddám Husszein uralmát 2003-ban, Bashar Warda szerint a keresztények száma 83%-kal, 1,5 millióról csupán 250 ezerre csökkent.” A területét vesztett ISIS-ről a múlt héten viszont egyre több híroldal jegyezte meg, hogy várhatóan újra aktivizálja magát. A világpolitikai megoldás tekintetében szkeptikus vagyok. Az állami és egyházi segélyakcióknak márpedig feltétele lenne, hogy akik bedöntötték Irakot és Szíriát, álljanak elő valami megoldással, s ne elégedjenek meg azzal, hogy elmazsolázgatnak a képzettebb menedékkérők között, miközben elhallgatják a tényt, hogy a bolygón a keresztyénség lett a legüldözöttebb vallás. (BBC: Keresztyénüldözés – a népírtás határán. A linkért szintén köszönet Neokohn testvérünknek)

 

Még:
- Közel-keleti református hírek (református.hu)     
- Keresztényüldözés Keleten, cinizmus Nyugaton (Neokohn.hu)    
- Kína megölné a hitet - gondolkozzon mindenki egyformán (Neokohn.hu)