A 42 éves zenész középosztálybeli családból származik – ez későbbi karrierjében akadályt is jelentett, hiszen a rapperek klasszikusan a társadalom alsóbb osztályaiból kerülnek ki, és ezt az életérzést igyekeznek átadni a zenében. Ehhez képest Yeezy lett az első „rózsaszín pólós” rapper, aki az iskolából való kibukásról, GAP-üzletben eltöltött idejéről és más, hétköznapi dolgokról kezdett el énekelni.
A mostani hírverés viszont az új, gospelnek szánt albuma miatt alakult ki körülötte (Jesus is King). Több rajongót és a média nagy részét megdöbbentette, hogy a pár éve még szövegeiben durván trágár Kanye most újjászületéséről és Jézusról beszél. Istennel és a hittel való kapcsolata azonban korántsem újszerű, egész pályáját végigkísérte.

Kanye hittel való kapcsolata az elmúlt időszakban elég hullámzó volt, sokan ezért keresztény körökben szkeptikusak a megtérésének hírével kapcsolatban. Az biztos, hogy Jézus megvallásával rengeteg támadásnak tette ki magát. A média őrült rapper prédikátornak nevezi, hite miatt meghurcolja. Ilyen kritikákat még a legbizarrabb és legmegosztóbb kijelentése után sem kapott.

Kanye West útja Jézusig – atv.hu

A napokban megjelent új Kanye West lemez megmozgatta a zeneipart. Eleinte csak arról szóltak a hírek, hogy hány alkalommal változtatták meg a megjelenés dátumát. Majd mindenki arról beszélt, hogy mi ez az új irány, amit Kanye West bemutatott.
A 42 éves rapper, aki a műfajra oly jellemző nem éppen szalonképes stílust maximálisan képviselte, legújabb lemezében Jézusról énekel. Közeli ismerősei szerint elhagyta a káromkodást, sőt a környezetében lévőkre is rászól, akik fület sértő, trágár kifejezéseket használnak.
Elvileg nem új keletű hitbeli irányultsága. Már az első albumában is szerepelt egy szám, melynek címe: Jesus Walks. „Karrierje elején azt tanácsolták neki, hogy Istent és a vallási dilemmákat hagyja ki a szövegeiből. Részben ezért írta meg ezt a számot: „Azt mondják, bármiről rappelhetek, kivéve Jézust / Lehet fegyverekről, szexről, hazugságokról, videofelvételekről / De ha Istenről beszélek, nem fogják játszani a számom, huh?”

Hite az elmúlt 10 évben folyamatosan hullámzott. Hol közelebb került Istenhez, hol pedig saját magáról beszélt úgy, mint istenről. Az áttörést (saját bevallása szerint) 2016-ban élte, amikor mentálisan összezuhant. Újra elkezdte a Bibliát olvasni és azóta bibliaórákra jár (vagyis egy lelkész tart neki külön bibliaórát) és birtokán keresztény összejöveteleket tart más hírességekkel.

Hitéről többször beszélt már nyilvánosság előtt, amelyet sokan kételkedéssel fogadnak. Viszont vannak olyanok, akik éppen Kanye hatására kezdtek el érdeklődni Istenről.

Érdekes módja ez a missziónak. Úgyis mondhatnánk, hogy nagyon mai. Harsány, feltűnő, magamutogató és mégis Istenről szól. Talán éppen ez a kettősség okozza sokakban a kételkedést. Egy ember, aki eddigi életében semmilyen keresztény értéket nem mutatott fel, most hirtelen Jézusról énekel és arról beszél, hogy hogyan tért meg.
Nem vagyok Kanye West rajongó. A stílusa nagyon messze áll tőlem, de a napokban felröppent hír még egy ilyen "antifant" is megmozgatott és utána néztem, hogy ki is ő pontosan. Nem a keresztény rappelés lepett meg, hanem az, hogy milyen hangosan hirdeti hitét. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon ez csak egy üzleti fogás, amellyel még több rajongót és ezáltal pénzt szerezhet magának, vagy valóban egy megtért emberről van szó, aki ugyanazt teszi, amit eddig is: kiáll a világ elé. Csak éppen most Jézust is felviszi a színpadra.

Nem tisztem/tisztünk megítélni, hogy milyen mély az ő hite, ahogyan azt sem, hogy valóban Isten dicsőségére akarja használni ismertségét. Egy biztos, ha valóban megtért, akkor ő gazdagodott vele. Azok az emberek, akik hallottak róla és kíváncsiak lettek, esetleg kinyitottak egy Bibliát, ők is gazdagodhattak. Szóval ez már kettős nyereség. Ha pedig nem így van azzal majd Kanye elszámol a megfelelő időben. Addig is örüljünk a megtalált báránynak és, akik szeretik zenei világát, hallgassák örömmel.

Részemről csak ennyi: Isten hozott Kanye! Testvérei szeretettel!