Az ünnepekhez közeledve szívesen küldünk karácsonyi üdvözlőlapot szeretteinknek, ehhez pedig sokan választanak karitatív szervezetek által kiadott sorozatokat. Egyre többen osztják meg a neten egy jótékonysági szervezet képeslapjait, amelyek komorabb képet festenek a világról, mint az ünnepi jelenetektől megszokhattuk.

Betlehem az aknák között – Képeslapon a rideg valóság - divany.hu

Évről-évre kevesebb karácsonyi képeslap fogy gyülekezeteimben, pedig ízlésesek és bibliai idézettel kívánnak áldott karácsonyi ünnepet. Gyanítom, nem csak nálunk fordul elő ez a jelenség. Nem csak errefelé terjed a karácsony előtti (esetleg utáni) telefonálás, smsezés, neten ráírás. A technika kínálta lehetőségek tárháza olcsóbb és kényelmesebb, mint a postai képeslap. Megváltozott korban megváltozott módon jutnak el megváltozott képek a Változhatatlan Valóságtól kapott ünnepünkön.

Az Orvosok a világ körül (Doctors of the World) jótékonysági szervezet karácsonyi képei döbbenetesen aktualizálnak. Arra serkentenek, hogy nézzünk körül a világban és vegyük észre a háború elszenvedőit, akárhol és bármilyen biztonsági zónában is élünk. 

Minél többször néztem meg képeslapokat, annál több részletnél éreztem, hogy amit a szemem lát, azt az agyam újra és újra fölül akarja írni. Kijavítani, törölni, szebbé festeni! Talán mert túl fájdalmas látni a szétbombázott Közel-Keletet, a betlehemi csillag fénye helyett a bombákat. Pedig ez a valóság. Abban élnek ott emberek. Hogy önön hibájukból csupán, vagy a luxusban élők fegyveripara miatt is, egyre megy: az emberi természet megátalkodott ellenszegülő. Amit Teremtője ajándékozott, az nem kell: Éden, Ábel, bárka... Krisztus.

Újra és újra vágyunk a betlehemi idillre. Megszokottá válva már bársonyos az istálló bűze és a jászol melege. Éppen ezért zökkent ki a komfort keresztyénségből a DW négy képe, és juttat el ahhoz a kérdéshez, hogy szabad-e megszokottá válnia a háborúnak?

Képtelen képeslapok ezek, mégsem hessennek csak úgy el, mert mindegyik a rideg valóságban ágyaz otthont Isten fiának. A legnagyszerűbb ezekben a képeslapokban az, hogy elsegített annak megfogalmazásához, hogy Isten a testet öltéshez ma is elfogadná ezt a helyet. Nem azért, mert helyénvaló, amit az ember művel, hanem mert Ő ma is igent mond az ember megmentésére. A mi Urunk maga az igazi képtelen történet.