A kaposvári rendőrök elfogtak egy fiadi házaspárt, mert a 20 éves férjnél és a 17 éves feleségénél a helyi egyenruhások az igazoltatásuk során a ruházatukban, egy nejlon tasakban kábítószergyanús zöld növényi származékot találtak.

Lebukott a betépett házaspár - a férj 20, a feleség 17 éves - sonline.hu

Amint az emberek különböznek, úgy az emberek által alkotott párok, házaspárok is különböznek egymástól. Lehet, hogy valóban előfordulnak hasonlóságok, és sok jegyük azonos is lehet, azt azért mégsem jelenthetjük ki, hogy teljesen egyformák lennének. Életmódjuk, érdeklődésük, nehézségeik, örömeik, céljuk és azok eléréséhez vezető útjuk, valamint sikerek s kudarcok által kiváltott reakcióik is egészen eltérhetnek. Különbözik az otthonuk berendezése, és ni-ni, még a zsebeik tartalma is.

Ötödik éve tartjuk meg Balatonfenyvesen az egyházkerületi hittanos tábort. Ezen a héten 224 gyermek ugra-bugrál, serte-pertél, szaladgál,  vagy éppen bóklászik körülöttünk. Legtöbbjük kiskamasz, 10-14 éves palánta hatalmas öntudattal. Amivel önmagában nincs is semmi baj. Sőt! Legyen akarata, erős akarata, de ahhoz tartozzon egy jó alap, helyes irány és hasznos cél. Ennek hiányát vagy éppen a meglévő korrigálását próbáljuk meg egy iciri-picirit pótolni és elvégezni. Tudom jól, hogy néhány nap alatt nem tehetünk csodát, mert túl rövid az idő. De azt is tudom, hogy mi, emberek, csoportvezetők bár nem tehetünk csodát, az Úr korlátaink ellenére cselekedhet és cselekszik is.

224 csírája a nagybetűs életnek, 224 morzsája a hatalmas egésznek, 224 kezdete a házastársi szövetségnek. Egy tarsollyal érkeznek majd ahhoz a ponthoz, amikor elfogadnak maguk mellé valakit, és mi, táboroztatók - nem csak itt, hanem számtalan napközis és elutazós táborban is - azon igyekezünk, hogy kerüljön egy újabb érték vagy erősítessen meg egy már meglévő lelkük tarsolyában. Azért, hogy bölcsen tudjanak cselekedni, hogy hűségesek tudjanak maradni, hogy cselekedeteik, és szavaik világítsanak, hogy megfontoltan és bátran tudjanak választani. Szívük tarsolyában, lelki zsebeikben sok féle dolgot hoztak már. Szavaik, indulataik, motivációik és tetteik egészen különbözőek. Hazugság lenne azt mondani, hogy a hittanos táborban nem hallunk "bé meg" konstrukciókat. Sajnos elhagyják cifra dolgok a szájukat egyeseknek, de az első naphoz képest egészen megritkultak. Túlzás lenne azt állítani, hogy itt a kapun belépve mindenki angyallá változik. De szülők jeleznek vissza évről-évre, hogy gyermekeiken változást tapasztalnak, mert nyugodtabban, segítőkészebben, és a jóra hajlandóbban térnek haza. Valamit sikerült szívükbe rejteni. Úgy csúsztatja oda Isten Lelke, hogy észre sem veszik, ám máris hatása alatt vannak.

Tegnap imaláncot készítettek színes papírból. Minden táborozó gyermek egy szót írhatott egy láncszemre fel, s hogy értelme is legyen, a kiscsoportoknak közösen kellett megírni egy néhány szavas imádságot. A színes fűzér 224 láncszeme ma kerül fel az ebédlő előtti féltető tartó szerkezetére. Akik készítették, most még kiskamaszok, ám néhány év múlva "fél"felnőttek, akik majd családot alapítanak. Reménnyel tekintek arra az időre, még akkor is, ha valószínűleg nem lesz 100 %-os a siker. De akiknek a szívéből ilyen hálaadások és kérések születnek, azok Jézus Krisztus jó vitézei lehetnek majdani családjaikban: "Drága Urunk, köszönjük, hogy együtt lehetünk, és hogy új barátságokat tudtunk kötni egymással. ... Istenünk, kérünk, áldd meg azokat a gyülekezeteket, ahonnan érkeztünk. ... Köszönjük, hogy kisütött a nap megint. ... Legyél mindig a mankónk, ha sánta lesz a lábunk. ... Köszönjük Istenünk, hogy nagyon helyesek a fiúk ebben a református táborban... Ámen."

Ez a lelki muníció, ez van most szívükben, lelki zsebeikben. Remélem, hogy ez nem változik meg annyira, hogy házastársukkal együtt rossz irányba indulnak el fűvel a zsebükben. Azért imádkozom, hogy lehessen és legyen is az ő bibliai árnyalatokkal bíró szavuk, gondolatuk és javaslatuk a dominánsabb majdani családjukban, baráti társaságukban, munkahelyükön. Legyen ragaszkodó a szívük, ami nem engedi őket elsodródni egy új korszellem által. Legyen ők azok, akiknek a szivárvány nem a normálistól eltérőt jelenti, hanem azt, amit már Noé idejében is jelentett: szövetséget Istennel, és az Ő ígéretét arra vonatkozóan, hogy nem pusztít el Isten özönvízzel.