Ahogyan ez haváriák esetén lenni szokott, most is megjelentek a tévhitek, egy súlyos problémára egyszerű módszereket kínáló, „valaki valakitől azt hallotta, hogy betonbiztosan működik” megoldások. Ezeket az állításokat is az ismerethiány, az áltudományos megállapítások feltétel nélküli elfogadása alapozza meg. A problémák kezelése rengeteg feladatot hárít a szakértőkre, és emiatt kevesebb energia jut a félrevezető, esetenként ön- és közveszélyes hiedelmek cáfolatára. Pedig ebben az esetben is szükség van arra, hogy a közvélemény hiteles információt kapjon. A tudomány.hu összeállításának, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványa alapján készült, célja a hiedelmek cáfolata és néhány alapvető kérdés tisztázása.

Rengeteg hülyeség terjed a koronavírusról, a WHO segítségével tisztázzuk a legfontosabbakat - nepszava.hu

A világ másról sem szól: járvány van. Minden hír, tanács, írás azt boncolgatja, hogy hogyan éljük meg vagy inkább éljük túl ezt az időszakot (igen, én is arról írok). Egy biztos, senki nem tudja mi lesz, viszont mindenki találgat. A nagy találgatásokban pedig kezdünk kicsit elveszni. A közösségi oldalakat elárasztották a különböző mémek és a helyzetkomikumból fakadó szösszenetek és a Tanácsok. Mindkettőre szükségünk van! Józan paraszti ész, amely segít a vicc és a folytonos ötleteléssel túlélni ezt az időszakot. 

Szeretném viszont felhívni a figyelmet egy nagyon fontos tényre: nem minden hír igaz (meglepő, ugye?)! Gondolom, sokan tapasztalták már, de ennek ellenére mégis megosztunk olyan kéretlen információkat (abszolút jószándékkal), amelyek nemhogy segítenének, hanem teljesen félrevezetik a gyanútlan olvasót. 

Tájékozódjunk olyan helyekről, amelyek a kérdéses témakörben a szakmát képviselik! 

Amennyiben egyházi témát érintő kérdéseink vannak, akkor keressük egyházi elöljáróink hivatalos közleményeit, ha pedig egészségügyi helyzetről van szó, akkor kérdezzük a szakma képviselőit! 

Olyan fajta összefogásra, fegyelmezettségre van szüksége kicsiny népünknek, amely nem engedheti meg magának, hogy önös érdekeket előtérbe helyező, saját kútfőből származó, egyéni elképzeléseket, elméleteket megvalósító gondolataink legyenek. Ahhoz, hogy együtt tudjunk cselekedni, szükségünk van egy vezetőre, aki megmondja, hogy merre mozduljunk együtt. Lehet, hogy nem lesz mindig ínyünkre a döntése, lehet, hogy jobb ötletünk lenne, viszont az engedetlenség ebben az esetben nem segít. Leginkább a szinkronúszók tevékenységéhez tudnám hasonlítani ezt az állapotot. A szép kivitelezéshez és a verseny megnyeréséhez, együtt kell mozogniuk. Sok gyakorlás által el is érik a céljukat.

Az önmegvalósítás és egyediség világát éljük, amely azt hirdeti, hogy légy más, tűnj ki a tömegből. A vírus meg azt mondja, hogy ha nem tudsz beállni a sorba, akkor áldozat leszel (lehet, hogy egyébként is, de legalább az esélyt megadjuk magunknak).  Lehet lázongani, egyet nem érteni, de ez most nem segít.

Viszont, ami segít: azok a hivatalos, szakemberektől érkezett információk, amelyek megmondják világosan, hogy mit szabad és mit nem. Ilyen a WHO tanácsaiból összeállított írás, amely tisztáz az elmúlt időszakban kialakult néhány tévhitet (érdemes a hivatkozott cikket végigolvasni). Néhány „jótanács” járvány idejére, amelyet a szakemberek cáfoltak meg:

- a vízivás nem véd meg a koronavírustól
- a lélegzet visszatartásával nem lehet megállapítani a fertőzöttséget
- a fokhagyma fogyasztása nem véd meg a koronavírus fertőzéstől
- a koronavírus nem terjed a szúnyogcsípéssel
Sorolhatnánk tovább… (a cikk megteszi és meg is magyarázza miért nem).

Sajnos, ami ebből az írásból kimaradt, pedig nagyon felkapott téma: viseljek-e maszkot vagy sem? A WHO erre is kiadta a hivatalos álláspontját, amely kimondja, hogy az egészséges embernek nem szükséges maszkot hordania, viszont a betegnek igen. A közlemény egy általános eljárását javasol, amitől el lehet térni az egyéni esetekre szabva. Szerintem, ezt ennél jobban nem szükséges magyarázni.

Kívánok sok bölcsességet, türelmet és együttgondolkodást mindenkinek az elkövetkezendő hónapokra!

S hogy kinek higgyek? Az ember alapvetően bizalmatlan, ezért ennek fényében írom: Higgyünk Istenben és bízzunk abban, hogy elég bölcsességet ad a vezetőinknek és a szakembereknek! Emellett pedig tájékozódjunk olyan helyekről, amelyek tényeket közölnek és nem tévhiteket gyártanak!