Závodi Zsuzsanna: Emberek és farkasok

"Az egyik legokosabb, legempatikusabb könyv a természetről, melyet valaha olvastam - a következő életemben boldogan lennék farkas!" Peter Wohlleben. 

A farkasok bölcsessége - Mire taníthatnak bennünket a vadon lakói Elli H. Radinger  libri

A nyár nyugodt időszakában kezdtem el olvasni Elli H. Radinger könyvét: A farkasok bölcsessége – mire tanítanak bennünket a vadon lakói? A szerző a 90-es évektől kezdve a farkasok megfigyelésének szentelte az életét a Yellowstone Nemzeti Parkban. Radinger számos tanulságot megfogalmaz és analógiát állít az emberi és állati viselkedés, a szociális struktúrák között. Különösen azok a jelenségek érdekfeszítőek, amelyek a farkasok közötti hierarchiát, a falka és a nagycsalád működését, illetve az alfa-hím és farkaskirálynő stratégiai feladatait, a felelősségteljes vezető cselekvési területeit mutatja be.

Végre!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jelenleg az a cél, hogy az iskolák szeptember 1-jén hagyományos, megszokott formában nyithassanak ki.

A cél a hagyományos tanévkezdés szeptember 1-től – eduline.hu

 

Ha szeptember, akkor iskola, így van ez Magyarországon emberemlékezet óta, s talán az is igaz, hogy az elmúlt hónapok szülőt és gyermeket próbáló digitális oktatása miatt mindenki reménykedve várja, hogy a tanév szeptemberben végre hagyományosan indulhasson. Bár a helyzet meglehetősen képlékeny, hiszen a járvány  -egyenlőre Magyarországon kívül- mindenhol új erőre kapott, mégiscsak jó azt látni, hogy a döntéshozók az iskolapados verziót támogatják.

Tanuljunk új szavakat: vakcinanacionalizmus

Vakcinanacionalizmustól tartanak a nemzetközi egészségügyi szervezetek. A gazdag országok már előre megkezdték a még nem engedélyezett koronavírus elleni oltóanyagok felvásárlását és már többmillió adagot kötöttek le, miközben kérdéses, hogy máshová is jut-e majd belőlük.

Infostart: Elnyújthatja a járványt a vakcinanacionalizmus

Hónapok óta a reggeli hírolvasás kilencven százalékát a koronavírushoz kapcsolódó, hitelesnek tűnő, újabb információkat tartalmazó cikkek töltik ki számomra. A szótáram bővült a Covid, SARS, PCR teszt, stb. szavakkal. Most pedig egy újabbat tanít a média: vakcianacionalizmus. 


A nacionalizmust úgy-ahogy értjük. Van, akinek szitokszó és a számára elfogadhatatlan jobboldaliságot jelenti, ami már-már gyanúsan fasimzmusba hajlik - szerinte. Másoknak a nemzeti identitást, a nép fennmaradását, önállóságát, önazonosságát, nemzeti büszkeséget jelenti. És a kettő között més sokféle értelmezés van. 

Nincs másik?

"Quo vadis református nyilvánosság? Pontosítok: bármennyire nem értettem egyet azzal, ami a Reposzton/-ból sokszor folyt, fontosnak tartottam, hogy egyáltalán van. Hogy a nagyon beszűkült református nyilvánosságban mégis van egy ilyen médium. Kellene lennie másnak is, de ez egy másik kérdés. Nem tudom, mi van a történések mögött. A poszt szerint nem kell nagy dolgot keresni, egyszerűen abbahagyják. Saját dolgaimból kiindulva, az ember nem "egyszerűen" hagy abba egy ilyen dolgot. Ennél azonban számomra most fontosabb a folytatás: lesz-e más?"

Facebook bejegyzés


Igen, ezek a Reposzt utolsó megjelenő írásai, régi és újabb, hosszabb-rövidebb ideig kitartó, néha mások helyett még beugró szerzők utolsó posztjai. Amikor elindult a blog, új és izgalmas - és magyar református kategóriában valóban azóta is egyetlen ilyen - kezdeményezés volt. Mikor heten összeálltunk (akik aztán két kivétellel cserélődtünk, s lettünk végül a kilenc év alatt összesen tizenöten), először nyilvánosság nélküli próbaverzióra, aztán egy darabig álnéven írogatásra, majd facebookosított változatra - őszintén szerettünk volna "nyitni". Kilépni a szokásos egyházi kommunikációból, egyházi médiafelületekről, a papíralapú vagy netes de előreszerkesztett, riportos vagy magazinos formából olyasmibe, amire - úgy éreztük - a kor hív meg minket.

Mi újság? Semmi különös, csak a tudatipar

A tudatipar totális győzelme bontakozik ki mindazok szeme láttára, akik még látnak a szemükkel. A cégek üzemanyagává tett ember funkciója termelni és fogyasztani – a kettő közti időben pedig az épp szétsugárzott közéleti hisztériába bevonódni, és a legfőbb valóságshow, a posztmodern politika részesévé válni. A fogyasztó akkor sem hibázik, ha a törvény és a rend oldalán áll, de akkor sem, ha szobrokat dönt, mert mindkét választáshoz roskadásig telt fogyasztói kosár és növekedési pályán tartott multinacionális tőke tartozik – mindkét magatartás mellett ott áll a tőzsde és az elit. 

  Identitás: a fogyasztás eszmevilága magyarhang

Gyógyító írás

Az elmúlt harminc év során kutatások sokasága igazolta az érzelemkifejező írás testi-lelki egészségre gyakorolt pozitív hatásait. Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy ha fájdalmas, nehéz, traumatikus élményeinket a megfelelő időben és módon leírjuk, akkor azok kevésbé fognak nyomasztani bennünket. Azok az emberek, akik az érzelemkifejező írást gyakorolják, boldogabbnak vallják magukat az írás után, mint előtte, többet nevetnek, a depresszió, a rágódás és az általános szorongás tünetei csökkennek, kapcsolataik minősége javulást mutat, és ritkábban kell orvoshoz fordulniuk. Az írás hatására még a krónikus betegségek is enyhülhetnek. Ahhoz, hogy a gyógyító hatást élvezhessük, nem kell "jól" írnunk, nem kell képzettnek vagy tehetségesnek lennünk ezen a téren - még csak meg sem kell másoknak mutatnunk, amit írtunk. Ezt csakis magunknak és magunkért tesszük, azzal a céllal, hogy megkönnyebbüljünk, és életünk nehéz időszakaiban testileg-lelkileg jobb állapotba kerüljünk.

Gyógyító írás - Ha fáj a történeted - libri.hu

Két évvel ezelőtt jelent meg magyarul egy könyv a fenti címmel, amely az írás jótékony, sőt gyógyító hatásáról szól. Egészen pontosan arról, hogy „kutatások sokasága igazolta az érzelemkifejező írás testi-lelki egészségre gyakorolt pozitív hatásait.” Mondhatnánk úgy is, ez a mű arra szólít fel, hogy írd ki magadból mindazt, ami nehéz, ami fáj, ami terhel, ami kifelé kívánkozik annyira, hogy képtelenség visszatartani. Ehhez pedig szükség van arra, hogy szembenézz mindazzal, ami belül van, azokkal az érzésekkel, történésekkel, eseményekkel és emlékekkel, amelyek – akár szeretnéd, akár nem -, de hozzád tartoznak és fogalmazd meg, öntsd szavak formájába ezeket a belső tartalmakat.

Nem tudom, a könyv olvasói közül hányan követték és kezdték el alkalmazni a leírt tanácsokat és elvégezni a gyakorlatokat. Nem tudom, hány írás született, hány lapul egy-egy fiók mélyén és melyiket semmisítették meg. Nem tudom, hány olvasónak változott az élete, kinek segített egy-egy traumatikus élmény feldolgozásában és ki lépett a gyógyulás útjára.

Búcsúzás

Az Index közleményben tudatta, hogy pénteken munkaviszonya megszüntetését kezdeményezte a lap szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, korábbi főszerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint nyolcvan munkatársa is kezdeményezte a felmondását.

A tömeges felmondások kezdeményezésének előzménye, hogy szerdán kirúgták az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot.

Felmond az Index vezetése, több mint nyolcvanan távoznak – 24.hu

Mit jelent nekünk az Index? - A videó itt tekinthető meg.

Igen vagy nem

A globális felmelegedésnek egyre tragikusabb következményei vannak. A helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy a Rhône-gleccsert már speciális anyagból készült takaróval próbálják megvédeni az olvadástól.

Minden évben egy speciális takaróval borítják be Svájcban a gleccsereket. A nyári hőség miatt ugyanis sürgősen tenni kell valamit a további olvadás megakadályozása érdekében. Ahogy az lenni szokott, idén is felmászott egy helyi szakemberekből álló csoport a Rhône-gleccserhez, hogy arra egy hatalmas, fehér takarót húzzon.

 TAKARÓVAL VÉDIK AZ OLVADÓ SVÁJCI GLECCSERT- Élő bolygónk.hu

 

(Rep)Os(zt)car-gála

Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra. (I.Thessz.5, 16-18)

www.abibliamindenkie.hu

Tudom, ez nem prédikáció... Tudom, ez egy egyházi, közéleti blog... Tudom, megbeszéltük, hogy nem búcsúzkodunk... De mégis... Egy bizonyos kor felett az ember – főleg ha utolsó blogját írja a Reposztba... – talán megengedhet magának némi kegyes szentimentalizmust... Meg különben is, én egy kicsit még abban a szellemben nevelődtem, hogy az életben mindennek megvan a maga helye, ideje, módja... Arról nem is beszélve, hogy valamelyik hajnalban arra ébredtem, hogy a szemembe világítanak ménkű nagy REFlektorok, előttem a láthatatlan közönség – mint az internet világa – szóval állok a színpadon, s zavartan nézem az előre megírt szöveget a cetlimen, hogy ki mindenkinek is kell köszönetet mondanom, igen, mint valami Oscar-gálán...

Vigyázó szemetek ide-oda vessétek!

...a keresztény kultúrának nincs radikális alternatívája, pontosabban fogalmazva semmiféle alternatívája nincs. A kereszténységgel „belülről” leszámolni kívánó kísérleteket, a felvilágosultak diktatúrájának nettó barbarizmusát, a bolsevizmust, a nemzetiszocializmust ismerjük. A kívülről érkező, valóban létező alternatíva pedig az iszlám. Nincs másik.

A pusztítás megváltástana - nem csillapodó amerikai erőszakhullám: a demokráciát csőcselékuralomra cserélik? - magyarnemzet.hu

Elvesztvén a gondolkodást körülölelő naivitást, az emberre rászakad a felismerés: minden politika. Elvesztvén a keresztyén gondolkodást körülölelő naivitást, az emberre rászakad a felismerés: szinte minden egyházpolitika. Helyezkedés, érvényesülési érdek, markolási szándék, vízió... s mindez nyakon öntve egy nagy adag kegyességgel, ami tulajdonképpen a köpönyeg szerepét tölti be (elrejt, eltakar, befed). Eszköz ahhoz, hogy környezete számára létrehozzon egy illúziót, és néha még saját magának is, hogy jogalapként szolgáljon.

Küzdelem a jelentésért

A német alkotmány diszkrimináció elleni klauzulája egyebek között tiltja a rasszalapú megkülönböztetést. A Zöldek két vezető politikusa szerint a megfogalmazás helytelen, hiszen a rasszizmus logikáját veszi át: azt sugallja, hogy léteznek rasszok, miközben azok valójában csak társadalmi konstrukciók. Ezért a ’faji alapú’ megkülönböztetés helyett a ’rasszista megkülönböztetés’ tilalmát iktatnák az alkotmányba, mondván ez nem sugallja, hogy valóban léteznek rasszok.

Német rasszizmusviták - Metazin

„Polgártársak, attól kell tartanunk, hogy a forradalom, mint Saturnus, sorra felfalja valamennyi gyermekét, és despotizmust eredményez, annak minden velejáró szerencsétlenségével!” - mondotta Pierre Victurnien Vergniaud, a Gironde nevű mérsékelt köztársasági párt vezetője 1793 tavaszán. Szegény Vergniaud, akit ugyancsak kivégeztek, valószínűleg nem volt tudatában prófétikus mondata történelmi jelentőségének.

Jakab-Köves Gyopárka: Flash

Vasárnap egy kis falu nagyon kicsi templomában szolgáltam. Összesen huszonketten voltunk, de így is nagyjából tele volt a templom. A gyülekezet jó kedvvel, élénken figyelt, nagyszerűen énekeltek. Jó volt közöttük lenni, és ahogy álltam velük szemben, jó volt érezni, hogy szinte hullámzott a nyitott, érdeklődő ráhangoltságuk.
Többek között feltettem azt a költői kérdést, belegondolunk-e abba, azon a vasárnap délelőtti órán hányan fordulunk együtt Istenhez? Micsoda erő van abban, hogy megszámlálhatatlan hang szól most Felé? Ha csak egy rövid gondolatnyi kísérletet teszünk, már beleborzongunk abba, micsoda lélekszámbeli erőt jelent a keresztyén egyházak jelenléte a világban.

Jakab Bálint: Visszanéztem félutamból

 

Alig akad magyar, aki ne ismerné az Elindultam szép hazámból című népdalt. Énekeljük, mint szépen rímelő adottságot, mint a köztes lét veszteségét, hiszen az a tapasztalat van mögötte, amitől szép volt és szép ez a haza. Engem mégis izgat a címben is idézett megfogalmazás, hogy amikor elindul valaki, honnan tudja, hogy hol van az út fele? Ami ezentúl fogy a célig.
Merthogy visszanéztem félutamból, mondja a népdalban útjára induló.

Oké, nem oké

„Elnézést kérek minden tisztességes diáktól, aki mindenféle másolás, súgás vagy más trükközés nélkül képes volt elvégezni az egyetemet. Őszintén csodálom önöket.” – Igor Matovič szlovák miniszterelnök

Új Szó online: Ezúttal Matovič került a plágiumbotrány középpontjába – lemond, ha teljesítette ígéreteit, 2020. július 16.

Amikor a szlovák kormányfő utoljára a magyar hírekben szerepelt, olyan pozitív színben tűnt fel, ami ritkán fordul elő hazánkban szomszédos állam kormányfőivel. A trianoni békediktátum százéves évfordulója alkalmából száz felvidéki magyar közéleti szereplőt hívott a pozsonyi várba, elnézést kért és együttműködést ajánlott. S jóllehet, a máig érvényben lévő benesi dekrétumokról kitérő választ adott, az embernek az az érzése támadt, hogy még annál is jóval tovább ment, amit egy szlovák, szerb, pláne román vagy ukrán kollégájától elvárt volna az, akinek családjában komoly traumákat okoztak az elcsatolást követő atrocitások.

Picikét bonyolultabb, összetettebb

– Csoda egyébként, ha kiakadnak önre a hívek? Elvileg a papot Isten hívja el. Milyen isten az, aki még a papját sem tudja jól kiválasztani?

– Egy ilyen lépés megrogyasztja egyesek világképét, pontosabban azt, ahogy látni szeretnék a világot. És láttatni, olyan egyszerűen, ahogy csak a mesékben van. A világ ennél picikét bonyolultabb, összetettebb.

„Nem akartam csendben elsunnyogni” – mélyinterjú a papságot hátrahagyó Füzes Ádámmal - Válasz Online

A Hagia Sophia, avagy néhány szó a hagyományról

A Hagia Sophia ne váljon ismét a szembenállás és ellenségeskedés helyévé, hanem tartsa meg nemzeteket és vallásokat egyesítő szerepét – kéri az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Ioan Sauca professzor Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

A Hagia Sophia sorsa aggasztja a keresztyéneket - reformatus.hu

A Hagia Sophia muszlim kultuszhellyé visszaalakításának élénk visszhangja azért jelentős, mert akár történelmi adalék is lehet egy ma zajló világméretű kulturális küzdelemhez. Ennek a már régóta folyó, s ezernyi formát öltő küzdelemnek voltaképpen egyetlen kérdése van: a hagyományhoz való viszony.

 

Megszűnik a Reposzt

Kedves Olvasóink!
Szeretnénk bejelenteni, hogy megszűnik a Reposzt. Abbahagyjuk. Így döntöttünk.
Kérjük az Olvasót, ne keressen valamiféle különleges okot döntésünk mögött. Nincs ilyen. Senki sem mondta, hogy kezdjük el, és senki sem mondta, hogy fejezzük be. Önként csináltuk, mindenféle rendszeres anyagi ellenszolgálatás, vagy bármiféle érdek nélkül. De úgy van ez, mint az életben oly’ sokszor, hogy valamit elkezd az ember, aztán egyszer csak abbahagyja. Úgy látszik, egy blog életének is megvan a maga belső és titokzatos dinamikája. Ennyi volt.
A Reposzt átfogó értékelése nem a mi feladatunk. De azért bízunk abban, hogy talán hagytunk valami nyomot a magyar református közéleti újságírás történetében. Köszönjük Olvasóink és jószándékú vitapartnereink figyelmét, s hálát adunk az Úrnak, hogy végezhettük ezt a szolgálatot közel kilenc éven keresztül.
Szeretnénk tisztességgel elbúcsúzni. Ezért a következő napokban, lezárásként, a Reposzt eddigi összes szerzőjének egy-egy írását közöljük. Isten áldja az Olvasót!
Szeretettel, a Reposzt szerzői

Református unió azaz Papék házából

Három felvidéki lelkipásztor ráébredt arra, hogy együtt sokkal többre képesek, mint külön-külön, videócsatornájuk pedig azóta szárnyal.

A karanténidőszak alatt virágzásnak indult kezdeményezés három felvidéki református lelkészhez köthető: „Gábihoz”, azaz Blanár Gabriellához; „Mikihez”, azaz Kiss Miklóshoz; és „Böszihez”, azaz Böszörményi Tamáshoz.

Papék a kamera mögött – parokia.hu

Nem olyan régen, a Somogy megyei Katolikus Egyházmegye püspöke, Varga László indította el az úgynevezett plébániai uniót, avagy egyetemleges megbízást. Lényege, hogy három plébános közös háztartásban élve látja el a rájuk bízott szolgálatokat. Személyesen is ismerve a fiatal szolgálattevőket, biztos vagyok benne, hogy közösségük egymást és a rájuk bízott gyülekezeteket is erősíteni fogja.  Jó elképzelésnek és hatalmas segítségnek vélem ezt a fajta megoldást. Főleg a napokban felröppent hír után, melyben egy katolikus pap őszintén felvállalta, hogy nem szeretne egyedül megöregedni (természetesen csak én kerekítem le a kilépés okát, ennél azért összetettebb). 

A rend őre

Idén 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán. Több kaposvári iskolában is iskolaőrök ügyelnek a rendre. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre; feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása, amelyekben erre leginkább szükség van – áll a közleményben.

SZEPTEMBERTŐL 8 KAPOSVÁRI ISKOLÁBAN LESZ ISKOLAŐRSÉG - kaposvarmost.hu

Üres tantermek, vakációzó gyermekek, töltődő tanárok. A legtöbb nyáron ezek és hasonló képek jelennek meg előttünk, ha az iskolára gondolunk. A mostani nyár azonban más, mint az eddigiek. A szokásostól eltérő gondolatok járnak a fejünkben. Tele vagyunk kérdésekkel és aggodalmakkal. A tanév végén még abban reménykedtünk, hogy túl vagyunk a nehezén, legalábbis a járványügyi adatokat látva fellélegeztünk. Gyermek, szülő, tanár együtt sóhajtott: igen, teljesítettük, megoldottuk. A személyes találkozás lehetősége nélkül, ismert és újdonságnak számító technikai megoldások segítségével mégis csak sikerült leadni és befogadni az aktuális anyagot, előrébb jutni az ismeretben, elsajátítani mindazt, ami szükséges. Megtettük, ami lehetett és kellett. Még egyszer azonban nem szeretnénk ezen végig menni. Arra vágyunk, hogy szeptembertől minden a maga megszokott módján folytatódjék. Addig pedig jó lenne nyugodtan élvezni a nyarat.

Ember vagyok

„Bátran beszélek a rázós dolgokról is, mert meg vagyok győződve arról, hogy a cigánykérdés nem szenzitív probléma. Itt nagyon nyíltnak kell lenni. Kiborít ez a »pol. korrekt« romázás. Le kell szállni a földre, és megmondani, hogy kivel mi a probléma! Én is szégyellem, hogy csak ennyi iskolám van, de legalább próbálok megváltozni! Az igényességet kell az emberekbe belenevelni, az hozza magával a többit. De ha korrektségből nem merek szólni, hogy »te, öreg, lóg a fika az orrodból«, sosem tanulja meg, hogy figyeljen magára.” 

 „Reggel hallottuk, hogy a Lacika. El se hittük” 444