Vardi egészen konkrétan azt fogalmazta meg, hogy 30 év múlva a világ népességének több mint a fele munkanélküli lesz a gépek miatt. „Hiszem, hogy a társadalomnak szembe kell néznie ezzel a kérdéssel, mielőtt még túlnőne rajtunk. Ha a gépek képesek lesznek szinte minden olyan munkát elvégezni, mint az emberek, akkor az emberek mit fognak csinálni? Nem látom ígéretesnek ezt a jövőképet, a munkavégzés elengedhetetlen az emberi jóléthez”

 Munkanélküli lesz a világ több, mint fele 30 év múlva faktor

Stephen Hawking szerint könnyen kiirthatjuk magunkat. A világhírű fizikus egy új előadásában az egzisztenciális veszélyek közé sorolta egy atomháború lehetőségét, a Föld felmelegedését, a géntechnika által létrehozott vírusokat és azt, hogy a tudomány és a technika további fejlődése utat nyit annak, hogy "rossz irányba forduljanak a dolgok". Stephen Hawking szerint önmagát irthatja ki az emberiség origo


 

Érdekes dolog ez a munka. A munka nemesít meg szabaddá tesz. Meg lealacsonyít, meg rabszolgamunka. Meg úgy kell hozzáállni, hogy más is odaférjen. Ha egyszer munkakedvem támad, leülök egy sarokba, és addig várok amíg elmúlik. 

Valaki azt mondta, hogy mindig csináld azt, amit szeretsz, mert akkor soha többé nem kell dolgoznod. Mégis fontos dolog  a munka. Elég ijesztőnek hangzik, hogy harminc év múlva nem lesz munkája az emberiség felének. Lehet, hogy fizetés lesz és megélhetés is. De az ember mivé lesz? Feleslegessé? 

Nyilván lesz, aki élvezi, hogy semmit sem kell csinálnia. De a kreatívoknak ez büntetés. 

Hogyan változik meg az agy, az agyi pályák? Mi fog történni az emberi testrészekkel? Milyen változások indulnak el az emberi társadalomban, kapcsolatokban? 

Szeretem a fa munkákat. Faragni, alakítani. Néha még akár ornamentikát is készíteni. Pont beszélgettem valakivel, hogy mit tudnék csinálni a lelkészi hivatás mellett, ha szükség lenne munkára. Mondta is, hiszen te értesz a fához. Ez ma nagyon is eladható tudás.

De ki tud ezzel versenyezni? 

 

 

 

 

 

Kőböl is tudják

 

 

Mikor mindent a gépek végeznek, lesz még szükség az emberre? Kinek végeznek és mit a gépek?

Az ABO-k egy része Ausztráliában úgy döntött inkább visszatér az ősi nomád életformához. A modern társadalom romlást hozott rájuk. Az életük vándorlásból, gyűjtögetésből állt. Ha találtak megették, felhalmozták a szervezetükben. Ha nem volt éheztek. Inkább nem volt, mint találtak volna. Ezért így alakult ki a szervezet energiafelhasználása is. Mikor a modern társadalom odakínálta nekik a segélyt és a konzervet, akkor mindig volt mit ennie. Elhájasodtak vándorlás és gyűjtögetés nélkül. Megváltoztak, némelyek vadállatokká lettek a drogok és az alkohol hatására. Addig ez az istenséggel való találkozásra kellett, vallásos szertartásban. A mindennapi rutinban ez elaljasított. Megváltoztak a viszonyaik egymáshoz, az emberekhez, mindenhez. Páran úgy döntöttek bár könnyebb megszerezni mindent a modernben, de a régebbi életmód élhető. Több veszély, munka, a létfenntartásért menő küzdelem, de nem lehet évezredes állandó kölcsönhatásokban kialakult létmódot kiirtani.

A legtöbb ember attól szenved, hogy teljesen mást csinál és él, mint ami valaha természetes volt a családjának, őseinek. A gének és az ennek megfelelő életmód, amelyek kölcsönösen hatással vannak egymásra, talán nem tudnak olyan gyorsan változni, mint a körülmények, a technika. Valahol elveszik az ember, szétcsúszik. 

Reális a veszélye ennek a gépesített, technikailag túl civilizált világnak. De mi legyen a "felesleges" emberekkel? Milyen csoportcímkékkel fogják ellátni őket, hogy el lehessen őket tüntetni?

Nincs már Dzsepettóra szükség. Eljött a Pinokkiók ideje. De azokéi, akik már nem keresik a Kék Tündért, nem akarnak igazi kisfiúk lenni. Inkább börtönbe juttatni az eredeti alkotót és maguk átvenni a bábugyártást. 

Vagy mielőtt ez megtörténne olyan agyi változások is végbemennek, amelyek esetleg már leszabályozzák az ember szaporodását, vagy egymás kiirtására törekszenek majd ismét?

Az emberekre mint fogyasztókra lesz szükség még egy darabig? Ez a fogyasztói társadalom az utolsó előtti stáció? Miből fog fogyasztani a társadalom tagja, aki nem dolgozik? A zárt rendszeren belüli energia megmaradás hipotézise szerint a fogyasztóból fogyasztott lesz. 

"Óvj meg a hiábavaló és hazug beszédtől! Se szegénységet, se gazdagságot ne adj nekem! Adj annyi eledelt, amennyi szükséges, hogy jóllakva meg ne tagadjalak, és ne mondjam: Kicsoda az ÚR? El se szegényedjek, hogy ne lopjak, és ne gyalázzam Istenem nevét!" Példabeszédek 30,8-9

 

 

Hozzászólások