L. Simon hétfőn az RTL Klub kamerája előtt azt állította, hogy nem forgalmazták a bevizsgálatlan magokat, mert tönkre ment a barackmagokat törő gép. Egy további kérdésre lényegében letagadta saját vállalkozását: azt hangoztatta, hogy azért sincs ügy, mert a nevét viselő L. Simon Borászat nem az ővé, hanem a feleségéé. L. Simon csütörtökön egy rendezvényen zárt körben viszont már azt mondta, elpuskázta a barackmag ügyet, és még Orbán Viktor is felhívta miatta.

Orbán kérdőre vonta L. Simont a rákellenes barackmag miatt - index.hu

Két éve az adventi játszóházban barackmag angyalkát csináltunk mindhárom gyülekezetemben. A prototípust még a kaposvári refiben kaptam egy tanítványomtól. Minden évben felteszem a karácsonyfánkra. Szép: ezüstösen csillog; különleges: barackmagból van. Teste egy nagyobb, két szárnya egy-egy kisebb barackmag. A feje fagolyócska. Mivel nem szoktam nyaranta sárgabarack evés közben a magokat eltenni, ezért először nem is álmodtam játszóházi barackmag-angyalkák azonnali megvalósításáról. Ám vasárnap reggel az első gyülekezetben szóba kerültek a barackmagok, pontosabban annak hiánya, mire az egyik gyülekezeti tagunk örömmel jelezte, neki van egy hordónyi, szívesen hoz belőle. Kikerekedett a szemem, de még inkább a következő vasárnap, amikor hozott is egy jókora füles szatyorral. Tőle hallottam először, hogy feltörve a csonthéjat, hasznos magocskát talál, amit megeszik.

No nem sokat! Csak hébe-hóba bekap egy-két szemecskét. Amikor úgy térül-fordul a pincében, és megakad a szeme; vagy ha esik az eső, és csak üldögélni lehet a pince előtti féltető alatt. Arra gondoltam, hogy  A Doki majd elneveti magát, és közli, vicc volt. De nem tette. Vártam, hogy majd jövő vasárnap bajsza alatt ravasz székely mosollyal odalép hozzám a gyülekezeti teremben, és akkor megmondja, hogy csak ugratott. De aznap sem tette. Akkortól elfogadtam népi okosságként, hiszen mi a fenének tartana a hegyen oly sok barackmagot, ha nincs haszna abból, hogy megeszi? Csak nem gyárt barackmag-angyalkát csendes téli estéken?

L. Simon barackmagjai kapcsán megtudtuk, hogy a barackmagot nem vizsgálták be állítólagos áldásos hatásaival kapcsolatban, de nagy tételben mérgező. Tulajdonképpen e posztban nem is az a lényeges, hogy mit vagy mit nem gyógyít a barackmag, hanem az, ahogy minderre L. Simon reagált. Megfigyeléseim alapján úgy látom, hogy az ő reakciója nem egyedi. Elterjedt, szinte általánossá vált a mentegetőzés, féligazsággal hárítás és kibúvó keresés, amiket itt is megtalálunk:
- elromlott a gép. (Túl drága volt a javíttatás vagy lehetetlen volt újat beszerezni? Kétlem. A delete gomb is elromlott? Talán ezért nem tudták a hirdetést törölni?)
- nem is az enyém a cég. (Az már másé, ami nem kizárólagos, hanem közös tulajdon?)

A mentegetőzésben felbukkanó összefüggés újra és újra elgondolkodtatott ezen a héten. Ma is gyerekes kifogásnak tartom azt az érvet, hogy azért nem forgalmazták a bevizsgálatlan magokat, mert tönkre ment a barackmagokat törő gép. Ennyire ostobának és erkölcsi tartás nélkülinek nézi az embereket? Bennünket? Legalább ilyen piszlicsáré dologban legyen őszinte az ember, ne zsiványkodjon, mutasson példát! Mondja meg őszintén, hogy mi a helyzet. Ennek híján mit is gondoljunk ama kifejezés mögé, hogy elpuskázta a barackmag ügyet? Mit ért alatta? Azt, hogy lebukott, vagy hogy nem jól védekezett, vagy hogy egyáltalán hiba volt reagálni? Vagy jobb lett volna őszintén beszélni, az igazat mondani? Netalán, hogy nem kellett volna belemászni ebbe a dologba sem neki, sem hozzátartozójának?

Vágyam: sok üzleti ügyetek mellett politikával is foglalkozó embertársaim, legyetek őszinték, és a gubanc elkerülése végett ne fogjatok rá a nyuszira a tönkre ment gépre semmit. Ti, akik abba a gyönyörű Duna parti Országházba elküldettetek, ne akkor kerüljétek a rosszat, amikor valami technikai malőr közbejön, hanem azért kerüljétek, mert elnyomhatatlanul megszólalt a lelkiismeretetek.

"Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme,
amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől (...) kerüld ezeket.
Ellenben törekedj igazságra, kegyességre..." (1Tim 6,10-11)

  

 

Hozzászólások