A Wall Street Journal szerint nem véletlen, hogy Zuckerberg egy sajátos formát választott jótékonykodásra, és nem a hagyományos alapítványokat. Ez a forma a limited liability company (LLC), amely egy viszonylag fiatal jogintézmény az USA-ban. 1977-ben jelent meg Wyomingban, de csak a 90-es években kezdett brutálisan elterjedni Amerikában. Azért választották az üzletemberek, mert ezzel alig fizetnek adót. 1996 és 2002 között a bejegyzett LLC-k száma 400 százalékkal nőtt szövetségi szinten. Az amerikai szakirodalom szerint az államnak jelentős adókiesést okoz az LLC-k elterjedése. Lényegében ezt a társasági formát fejlesztette tovább Zuckerberg az adójogászai segítségével. 

 Zuckerberg önmagának jótékonykodott egy hatalmasat   24.hu

"A Washington Post azt írja, Zuckerberg új szintre emeli az amerikai adórendszer – sokak szerint elfogadhatatlan – sajátosságát, miszerint a nagyon gazdagok eddig is választhattak az adózás és az adományozás között. A cikk elméleti alapokon veszi végig, hogy ez a rendszer mára könnyen átveheti az amúgy is egyre inkább zsugorodó állami funkciókat. A szerző szerint a gazdagok adómentes adományozása az egyenlőtlenséget növeli a társadalomban, mert annak adnak, akinek akarnak, és ez az állami újraelosztást veszélyezteti. Az államok nemcsak egyre kevesebb társasági adót képesek beszedni a multinacionális cégektől, de egyre kevesebb jövedelemadót is a gazdagoktól." 


"A modern LLC-k lényege, hogy úgy működnek, mint egy tőkés társaság, miközben élvezik az alapítványok legfontosabb előnyeit. Jelentős adókedvezményt kapnak, például szövetségi szinten nem fizetnek társasági adót, az alapítók nem fizetnek jövedelemadót sem. Lehet velük politikai hirdetéseket finanszírozni, profitszerző tőkés társaságokat támogatni, cégeket felvásárolni. Mindezeket egy hagyományos alapítvány nem teheti meg."

Filantrokapitalizmus. Ezt a kifejezést használja, na nem egy közgazdász, hanem Oravecz Éva Csilla a NŐK LAPJÁBAN. Nemrégen a neten terjedt egy hoax, hogy ha megosztjuk akkor Zuckerberg milliárdos nekünk kioszt 4.5 milliót. Persze egy hír is megelőzte, hogy a face részvényeket 45 milliárd értékben jótékonysági célra ajánlja fel. Ennek oka, hogy kislánya született és rájött az igazi boldogság titkára és hogy mi is a legfontosabb az életben.

Persze nincs ezzel egyedül a face atyja. Még sokan mások ugyanígy gondolkodnak. 

Bevallom, naiv ember vagyok. Örömmel elhiszem, hogy egy profitorientált fickó, profitorientált céggel és vállalkozással hirtelen minden döntést kiad a kezéből. Egy igazi filantróp. Ezt a kellemes mesét ma hinnem kell. Elhiszem, hogy csupán emberbaráti szeretetből olyan új formákat talál a pénzének, amely véletlenül nem adózik és el is tűnik az adóhatóság elől. 

Ahogy a cikkből ki lehet venni, arról van szó, hogy az LLC társasági forma (nem ismerem a formát) adókedvezményben részesül, de közben felvásárolhat, finanszírozhat és támogathat. A részvények formájában adott támogatás az általuk létrehozott jótékonysági szervezetekhez, nem más, mint vagyon átirányítás. Az adóhatóság nem fér hozzá, viszont ők határozhatják meg a jótékonysági szervezetben az adomány célját. 

Ez a bökkenő. Magukat pártokon és politikán kívülállókként, függetlenként határozzák meg. Azonban az általuk létrehott szervezeteken keresztül egyre nagyobb befolyással bírnak. A jótékonyságra felajánlott részvények értékét pedig mégis saját céljaikra tudják felhasználni adózás nélkül. 

Előjöhet egy újabb probléma. A demokrácia működhet-e úgy, valakik kibújnak a közteherviselés alól úgy, hogy közben arra szánt összeget, a maga vállalkozásán keresztül, a befolyása növelésére használja? Hiszen ez látszik, hogy a nagy vagyonnal rendelkező emberek minden eszközt megragadnak, hogy mennél kevesebbet kelljen adózni. Illetve az általuk jótékonyságra adott pénz is befektetés. Ha már civil szervezeteket irányítanak és pénzelnek, politikai hirdetéseket finanszíroznak, tőkés társaságokat támogatnak, akkor gyakorlatilag közéleti befolyásra tesznek szert. Persze lehet, hogy nem csupán közéleti, de egyéb gazdasági előnyök is az ölükbe hullanak. 

Ki befolyásolja a döntéseinket? Aki fizet? 

"Egy harcos sem elegyedik bele a mindennapi élet gondjaiba, hogy megnyerje annak a tetszését, aki harcosává fogadta." 2 Timótheus 2,4

"Azoknak pedig, akik e világban gazdagok, parancsold meg, hogy ne legyenek gőgösek, és ne a bizonytalan gazdagságban reménykedjenek, hanem Istenben, aki megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk. A gazdagok tegyenek jót, legyenek gazdagok a jó cselekedetekben, adakozzanak szívesen, javaikat osszák meg másokkal, gyűjtsenek maguknak jó alapot a jövendőre, hogy elnyerjék az igazi életet." 1 Timótheus 6, 17-19

 

link: http://index.hu/tech/hoax/2015/12/29/zuckerberg_nem_osztogat_milliokat_facebookon/

Hozzászólások