Neal McDonough beszélt arról, miért ragaszkodott a keresztény értékrendjéhez még akkor is, amikor rákerült arra a bizonyos hollywoodi feketelistára, amiért egyáltalán nem vállalt szexjeleneteket. … “Egy esélyed van az életben, hogy a lehető legjobban csináld a dolgokat, és hogy minden tettedet az Isten dicsőségére tegyed”

 A FEKETELISTÁS HOLLYWOODI SZÍNÉSZ TANÚSÁGTÉTELE – SZEXJELENETEK NÉLKÜL IS LEHET KARRIERT CSINÁLNI  s4c.news

"A nagy port kavart New York-i abortusztörvény támogatója és aláírója, Andrew Cuomo kormányzó a New York Times hasábjain reagált az őt ért vádakra és kritikákra. Írásában – mint egykori ministráns – személyes hitét hangsúlyozta, ám hozzátette, hogy a vallási meggyőződés szerinte nem befolyásolhatja a politikai döntéseket. A demokrata politikus kijelentette, hogy a római katolikus értékeket követi, ugyanakkor állami ügyekben kormányzóként nem adhat elsőbbséget vallásának, hiszen az Egyesült Államok a pluralizmus elvére épült. Magánemberként megteheti, hogy lányát saját erkölcsi felfogása, vallása szerint neveli fel, a politikában azonban nem dönthet világnézete alapján– tette hozzá." A NEW YORK-I KORMÁNYZÓ VISSZAUTASÍTJA A KRITIKÁKAT  s4c.news


 

Most tekintsünk el attól, hogy Neal McDonough színésznek mennyire sikerül tisztának maradnia szeretett keresztyén értékrendjében. Tekintsünk el attól is, hogy Andrew Cuomo kormányzó aláírta ezt az abortusz törvényt.

Mindkettő ember keresztyén értékrendje van. Ezt vallják magukról.

A színész, ha a szerep az értékrendjével ellentétes dolgot kér, akkor inkább veszni hagyja a szerepet. Vállalja a producerek és filmmogulok, rendezők haragját is.

A kormányzó, ha a pozíciója a vallott értékrendjével ellentétes döntést kér, akkor megteszi. Ha meg kell szavazni az abortuszt, akkor vállalja, mert közszereplő és úgy véli, hogy csak így dönthet. A magánéletben, otthon, a négy fal között esetleg neveli a lányát. Mondhatja neki, hogy nem jó az abortusz és az odavezető út. De a TV-ben csak azt láthatja a lánya, hogy apa örül, mert javaslatát elfogadták és ő is megszavazta "Isten nagyobb dicsőségére".

Létezik két élet? Lehet egy keresztyén embernek az istentiszteleten így, majd a valós pozíciókban, döntéshelyzetekben úgy dönteni? 

Ha a kormányzó valóban az értékrendjét választja, és az netalán befolyásolja a politikai karrierjét, akkor lemondhat. Van választási lehetőség. 

Ha zongorázni lehetne a különbséget a két felfogás közt. A színész jól-rosszul, de a magánéleti értékrendjét próbálja megélni a közéletben is. Míg a kormányzó a közéleti életét tartja elsődlegesnek (nyilván jó a fizetés), és így elveszíti a magánéleti értékrendjét.

Ismerjük? Hogy jön ki az ilyen vallásfelfogású ember a templomból? Mintha mise történt volna...

Az ókori keresztyének annyira komolyan vették a hitüket, Krisztus kérését, hogy inkább az életüket változtatták meg. Pl. inkább nem lettek színészek, katonák. Hozzáteszem, jól is tették. Jobb életük lett.

A keresztyénség akkor van nagy veszélyben, amikor a hitet csupán magánéleti hobbi tevékenységnek fogja fel, és nem tartja érvényesnek a közéletben is. Mint a kormányzó úr. S, mint sokan mások. Esetleg éppen mi is. A keresztyénség igazi terepe az önazonosság minden téren.

Nincs két értékrend. Egy van két, vagy több helyzetre. 

Jézus mondja: "Egy szolga sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak." Lukács ev. 16, 13