A korábban Gyurmalin néven ismert Intelligens Gyurma anyagát a második világháború során az Egyesült Államokban fejlesztették ki, amikor a hagyományos gumi alapanyaga nehezen elérhetővé vált. Bár ipari felhasználására soha nem került sor, szokatlan, meghökkentő jellemzői miatt népszerűsége folyamatosan nő.  Az Intelligens Gyurma attól egyedülálló, hogy több különböző anyag fizikai jellemzőit testesíti meg. Hosszútávon használható anélkül, hogy kiszáradna, ezen kívül olyan speciális változatok is léteznek, mint például a mágneses, a színváltó, a világító vagy színjátszó. Az egyedi, kreatív játékélmény garantált. 

Mi az az Intelligens Gyurma? intelligens-gyurma.hu

Képzelj el egy olyan különleges anyagot, ami:
- Nyúlik, mint a rágógumi…
- Pattan, mint a labda…
- Szakad, mint a papír…
- Törik, mint a porcelán...


 

A gyereknek van. Pattog vele, és idegesít, miközben a napi Bibliai kijelölt szakaszt olvasom, vagy éppen készülök igehirdetésre. Majd lerakja és szétfolyik. Majdnem belelépek. Idegesít. Ennek azért van egy érzése, érintése. Volt egyszer szíriai aranyhörcsögünk. Mondom egyszer. Na, az egy este kiszabadult a terráriumból. Azon melegében ráugrott édesanyám lábára, aki éppen sétálgatott a házban. Apámmal nem tudtuk, hogy elég a rendőrség vagy a hadsereget is mozgósítani kell. Akkor még volt. A gyerek húzgálja a gyurmát és nyúlik. Minden pillanatban az az érzésem, hogy összepiszkít valamit. Közben meg valóban izgalmas dolog. Odaütöm pattan, majd finoman kilapítom , vagy berakom a dobozába és kitölti egy fél órán belül a teret, sőt még mintás is lesz a felületi domborzatnak megfelelően. A többihez (mágneses, fény hatására világítós, színjátszós) nem volt szerencsém. 

Pontosan nem is tudom miből van. Próbáltak valamit háborús időkben a gumi helyett kitalálni. Az összetétele lineáris metil-sziloxán, bór vegyület, szilikon a fizikus elmondása szerint. 

De talán az izgalmasabb, hogy az alakváltozás sebessége, vagy állapotváltozás sebessége befolyásolja az anyag viselkedését. Ez az állapothatározó. A fizikában. Egy anyag, ami másképpen viselkedik a különböző hatásokra. Nagyon gyors és erős ütés esetén törik. Lassú alakváltoztatással nyúlik. Ha hagyjuk, akkor folyik. Apropó! Tudtuk, hogy az üveg az ablakunkban tulajdonképpen egy életen át szépen lassan folyik lefelé? A gyurma, ha nem a legerősebb fokozatú behatást kapja, de elég gyorsat, akkor pattog. Rugalmas. 

De nem csak ez a gyurma képes minderre. Egy fűszálat, ami hajlik, a nagy sebességű tornádó képes több centiméter mélyre belevágni a faház oldalába. A 2B grafitceruzát kihegyezett állapotban sűrített levegővel át lehet lőni egy vagy két colos (5,4 cm) deszkán is. Vagy egy tankot (kb. 40 tonna) fel lehet emelni sűrített levegővel töltött pille palackokkal, lassan töltve. 

Miért is ragadott meg a dolog? Mert az emberi kapcsolatainkat is befolyásolja a találkozások minősége. Gyors, lassú, hirtelen, intenzív, impulzív, vagy éppen körülölelő. Ezek mind más reakciót fognak kiváltani. Egyénenként és csoportokban is. 

Ha belegondolok, hogy a Szentlélek hirtelen megérkezett és megtörtek az emberek, majd megtértek. Nagyon impulzív. Ma is különböző hatásoknak vagyunk kitéve. A lassú világi hatást sajnos nem érzékeljük veszélyként, vagy már túl későn. A szekularizáió gyakorlatilag óriási teret foglalt el az egyházi térből (lelki és szakrális térből). Ezt altatásnak nevezem, vagy nyugtatgatásnak. Disznóvágás előtt szokták lenyugtatni az állatot, hogy amikor le kell ölni, akkor már ne legyen probléma.

Nagyon úgy tűnik, hogy inkább kisebb csoportok tudnak reagálni erre a hatásra. De maga a nagyobbnak tartott csoport nem. Talán a tehetetlenségi erő folytán. Ma, mi keresztyének, Krisztushoz tartozó emberek nem számítunk referenciának a társadalom és a beözönlők számára. Nincsenek evidenciák. Miért kell templomba, istentiszteletre járnia annak, aki konfirmációra készül? Miért legyen megkeresztelt, konfirmált, netalán hittel teljes ember a keresztszülő? Ezek ma kérdések.

Ez azt is jelenti, hogy gettósodunk. Bár a társadalom lehet keresztyén gyökerű, de a valóban hitüket az élettartamban is megélőknek lassan el kell különülniük. Mert nem egyeznek a nagy társadalom és a Krisztushoz tartozóknak sem etikája, sem reakciói, sem válaszai. Valóban, ha el vagyunk különítve Istennek, akkor éljünk is úgy. Élvezve minden előnyét és hordozva minden terhét. 

Az intelligens gyurma azért mégsem annyira intelligens. Aki ismeri a törvényszerűségeit, annak jól kiszámítható az ami történni fog. Csak az lepődik meg, aki nem ismeri. Megismerve minimálisan is Isten akaratát, nagyon pontosan tudhatjuk mi fog történni. Akinek minimális köze is van hozzá, itt az ideje, hogy ez legyen az állapothatározója.