Az USA-ban a három leggazdagabb embernek, Bill Gatesnek, Jeff Bezosnek és Warren Buffettnek együtt nagyobb a vagyona, mint a társadalom alsóbb rétegeiben élő 160 millió embernek összesen.  ... “A vagyon hatalmas szintje és a vagyoni különbségek, valamint a vagyonhoz kapcsolódó politikai hatalom kérdését nem lehet tovább ignorálni. ...” Szükségtelen elmondani a szenátor szerint, hogy a milliárdosok nagy támogatói a hadseregnek, a veteránoknak, a közszolgáltatásoknak, az iskoláknak. Csakhogy a milliárdosok azt szeretnék, ha helyettük inkább mi fizetnénk mindezért. ... “Az oligarchia esszenciája az, hogy a milliárdosok osztálya soha sincs kielégülve azzal, ami nekik van – többet, többet és többet akarnak, és nem számít nekik, hogy a tetteiknek milyen hatása lesz a dolgozókra, az idősekre, a gyerekekre, a betegekre és a szegényekre” 

 Bernie Sanders: Véget kell vetni a globális oligarchiának!merce

A dollármilliomosok száma csak a tavalyi évben 2,3 millióval nőtt, így elérte a 36 millió főt. Ez a vagyoni csoport jelenleg a teljes népesség 0,7%-át adja, és a globális vagyon 46%-át (!) kontrollálja, amely 280 trillió dollárt tesz ki. Ellenben a legszegényebb tömeg, az a 3,5 milliárd ember, akik a munkaképes korú népesség 70 százalékát adják globálisan, fejenként kevesebb mint 10 ezer dollárnyi (2,7 millió forint) vagyonnal rendelkeznek és a globális javaknak mindössze 2,7 százalékát birtokolják. Már a világ vagyonának több mint fele van a leggazdagabbaknál kitekinto


 

Eszemben sincs igazságtalanságról, újraelosztásról, tőkések megregulázásáról beszélni. Azt sem akarom, hogy mi ez a zöld, greenpeace duma? Mi ez az antikapitalista, kommunista szöveg? Ugye azért, ha mi lehetnénk a gazdag milliomosok helyében már másképpen gondolkodnánk. Lennének életünknek kitartó problémái, mint pl. nem áll jól  a vajszínű bőr a brillhez.  Nem siratnánk a "szentháromságot", mármint az egyenlőség, testvériség, szabadság dogmáit. 

Van itt 0.7 %-os embercsoport. Csoport? Csúcsragadozók. A globális vagyon 46%-nak urai. Gondoljuk, hogy beérik egy szavazattal? Az ő szavuk valóban pont annyit ér, mint egy benzinkutasé, fogorvosé vagy tanáré, esetleg szalagsoron álló munkásé?  Valahogy mindegy, hogy ki keveredik a politikai hatalomra, ők mindig jól járnak. A választásoknak nevezett színjátékok valóban nélkülük dőlnek el? Az érdekeik figyelembe vétele nélkül? Hiszen politikusok, gazdasági csoportok, kormányok keresik kegyeiket. Nem egy kormányon már elve uralkodnak. Így országokon is. 

Az, hogy van Tíz, Száz, vagy Százezer forintom, az egy dolog. Követhető, elkölthető, elvehető, elveszthető. De ha 280 trillió felett rendelkezem ott már nem lehet kiszállni. Komplett társadalmakkal rendelkezem, emberek életén uralkodom. 

Szóval megengedik a demokráciának nevezett össznépi játékot, sőt támogatással komollyá, mintegy vallássá is teszik ezt. Ki lehet választani azokat a vezetőket, akikkel majd tárgyalnak, akik elviszik majd az érdekükben meghozott népszerűtlen döntések következményeit. 

Szóval, aki érvényesülni akar, azaz jobban élni, jobb helyeken, jobb körülményeket, annak meg kell tanulnia "új globális gazdagiul".  Torzul az ember.

Legyen bármilyen demokratikusnak nevezett egy ország, látszódjon a felszínen bármilyen népfelség elve, azért biztosak lehetünk benne, hogy a globális vagyon sokkal nagyobb részt kap a világ jövőjének eldöntésében, mint bármely egyéb szavazó. Sőt, egyenesen alakítják a világ jövőjét. Ez nem összeesküvés elmélet, csupán egy következtetés, abból az egyszerű tényből, hogy az ember, ha teheti uralkodni akar és hatalmat gyakorolni. Ha ehhez az eszközök adottak, meg is fogja tenni. A többiek pedig szavazhatnak, de ez általában kit érdekel a globális vagyon tulajdonosai közül. 

Nemrég olvastam egy felháborodott bloggertől, hogy felejtsük már el a bűnt, a fogalmát, meg az eredendő bűnt. A huszonegyedik században már tudomásul kell vennie  a papoknak, hogy erről már nem lehet beszélni. Nincs is. Mindenki makulátlan. Nem lehet már ijesztgetni a a mennyországból való kimaradással, meg a pokolba való fogcsikorgatós széles úttal. Ezért érthetetlen ma a bolond gazdag története is. "Isten azonban azt mondta neki: Bolond, még ez éjjel elkérik tőled a lelkedet, kié lesz akkor mindaz, amit felhalmoztál?" Lukács 12, 20  Mert mindig lesz egy újabb bolond gazdag, mert a rendszer ezt termeli ki. Mert ma nem szabad kimondani, hogy ez bűn. Nem csak akkor, ha nem veszik észre. Nyilván ezért nem értik, hogy mit jelent az, amikor Jézus a vagyon szétosztására hív és követésre: "Még egy fogyatkozásod van: add el minden vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben, azután jöjj, és kövess engem!" Lukács ev. 18, 22  A realitás mégis Isten dicsőségére való élet. A bűnnel szemben pedig az ezt lehetővé tévő Jézus áldozata áll.