A Parlamentből a felújítandó budavári Palotába költöztetné L. Simon László államtitkár, a Várnegyed megújulásának felelőse a koronázási ékszereket, a koronát...

A korona is megy a Várba? - hvg.hu

Bár nem királyságban élünk, és a magyar koronával utoljára 1916-ban koronáztak, mégis valamilyen módon mindenki kapcsolódik a magyar koronához. Valaki arra is emlékszik, hogy mikor tudatosult benne ez a tárgy, mint múltunk valós része; van, aki legyint rá; van aki nem is egyszer nézte meg a földrengés biztos és nitrogénnel töltött vitrinben kiállított szakrális tárgyat. Készültek róla tanulmányok történelmi, művészeti és ötvös ipari szempontból is, közülük némelyek egymásnak ellent is mondanak. Ennél még elgondolkodtatóbb azonban, hogy a korona milyen sokfelé járt már.

S nem csak azért, mert egy-egy koronás főn erre-arra megfordult, hanem mert vitték ide s oda: Bajor Ottó csobolyóba rejtette, Mátyás nyolcvanezer aranyforintért Bécsből visszavásárolta, a mohácsi vész után Perényi koronaőr Visegrád helyett Füzéren rejtegette, II. Mátyás vasládát készíttetett a koronázási ékszereknek. Évszázadok múltán Kossuth Budáról Debrecenbe költöztette a koronát a kormánnyal együtt. Az osztrák rendőrség csak 1853-ban találta meg a koronázási ékszereket, amitől kezdve a II. világháborúig a budai várban honolt.

 

Használaton kívül kerülése után is kalandos életet él. A II. világháború idején ide-oda menekítették: a budai várban elásták, majd Szálasi a Nemzeti Bank veszprémi óvóhelyére vitette, onnét Kőszeg, Velem, Kőszeg, Mariazell, Mattsee, Zelhoff, Augsburg, Frankfurt következett. Menekültként létezett egy ideig az Amerikai Egyesült Államokban is, ahonnét 1978-ban tért haza. A restaurálás után a Magyar Nemzeti Múzeumba került. A múlt egy része. Így tekintettek rá, ahhoz pedig éppen elegendő egy múzeumi helyiség.

Ám újabb és újabb ötletek születhetnek. Születnek is, melyek közül valamelyik megvalósul. Törvény által az országgyűlés 2000-ben a Szent Koronát jogarral és országalmával, de palást nélkül a Parlament kupolacsarnokába szállíttatta át. Több ez új otthonnál, hiszen a törvény arról beszél, hogy a korona a nemzetet képviselő országgyűlés oltalma alá kerül. Ebben MI, a pornép, az országgyűlés által képviselt nemzet meg is nyugodtunk. Persze történtek azóta elgondolkodtató vagy éppen nyugtalanító dolgok, de a magyar koronát a helyén tudtuk.

Nem szeretnék többet belelátni vagy belemagyarázni, mint amennyit valóban képvisel ma ez a közös jelképünk. Mindenesetre fontos nemzet-tudati rész, ami Magyarország címerében is helyet kap: a magyar korona a pajzson nyugszik. Múltja és jelene van. Jelképi funkciójára épült fel a magyar államjog kiinduló pontja, a Szent Korona-tan, ami a II. világháború végéig a magyar alkotmányosság alapja volt: a Szent Korona jogi személy, azonos a Magyar Állammal, melynek központi épülete nem a budai vár, hanem az Országház. Ezért sem kellene onnét elvinni. Nincs magyar király (még?) a várban, de képviseltetik a magyar nép az országházban.

Hadd maradjon ott a koronánk! 

 

 

 

Ui: Ha netalán mégis költöztetik, akkor arra figyeljetek majd, aki a vitrint berendezi, mert alighanem nagy titkok tudója lesz az az életművész is ;)