Ha minden jól megy, a parlament áprilisban szavazhat az évente kétszer esedékes óraátállítás eltörléséről, Magyarország egész évben maradhatna a nyári időszámításnál. Ha még jobban megy minden, akkor az unió sem gördít ez elé akadályt.

A vasárnapi lehet az utolsó óraátállítás - 24.hu

Hamarosan itt van újra a mumus! Itt-ott már panaszkodnak miatta az emberek, felnőttek és nagyobb gyerekek egyaránt. Elvesz egy órát, megváltoztatja a hajnalok és reggelek fényviszonyait, fáradtságot okoz. Irigyelt személy az, akit nem érint rosszul az óramutatók tekergetése. 

Egyéni védekezésem a vasárnapi óraátállítás ellen az, hogy már szombat délután minden órát átállíttatok a lakásban. Mindezt annak reményében, hogy vasárnap nem érzek majd akkora fáradtságot. Ez azért problematikus, mert lelkészeknek az óraátállítás mindig "munka"napra esik. Szokás szerint vasárnap amúgy is hajnalban kell kelni, összekészülni, elindulni a szórványokba... Szóval a "hat helyett felkelünk ötkor" élménye túl brutális minden egyes tavaszi óraátállításkor.

Az álmosság mellett ott van még a para is. Ősszel és tavasszal is azon aggódik az ember, hogy vajon jól igazította-e a mutatókat? Sőt: vajon a gyülekezeti tagok átállították-e az óráikat? Évről-évre akad, aki elkésik tavasszal, vagy ősszel eljön egy órával korábban a templomba. Kamasz koromban mi is mentünk be akkor egy húsvéti istentiszteletre, amikor mások jöttek ki, mert nem úrvacsoráztak. 

Tipikusan a modern ember találmánya ez az óramizéria. Hiszen a fáklya és gyertyafogyasztás nem, de a villamos energia és benzinfogyasztás már jelentős kérdés az emberiség történetében.  A Teremtő biztosan nem trükközésre szánta az időt. Nem aszerint alkotott, hogy végy el év elején, majd adj vissza év végén az idejükből 60 percet... Az Úr amúgy is teljesen más tételekben és mértékben játszik: "ezer esztendő annyi előtted, mint a tegnapi nap, a mely elmúlt..." (Zsoltárok 90,4) Ó, és a kakasban sincsen kétféle kukorékolás időzítő.

Szóval a XX. századi ember számára az energiaspórolás miatt lett fontos az óraátállítás. Az anyagi erő szem előtt tartásával, de a humánerő figyelmen kívül hagyásával megszületett ez a rendszer. Nálunk némely időben működik, némelyben nem. 1916-tól kezdődően trükköznek a magyarok is óraátállítással, de nem szünet nélkül. Például nem volt óraátállítás 1920-40, 1950-53, 1958-79 között. 

Kellemetlen, de olcsóbb. Kellemetlen, de a napnyugtát későbbre tolja. Komoly döntés ennek megváltoztatása. Egyszerűsíteni vagy spórolni? Továbbra is úgy kezelni az időt, mint Európa nagy része, vagy különcködni? Úgy gondolom, van mit végig elmélkednie a parlamenti tagoknak.