1995-ben kanadai biológusok segítségével az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat elfogott tizennégy farkast Kanadában, azzal a céllal, hogy újra betelepítsék az állatokat a világhírű Yellowstone Nemzeti Parkba. A farkasok ugyanis 1926-ban kihaltak a park hatalmas területén.

 Szabadaon engedtek 14 farkast egy parkban latnodkell.com

"A terv sikerült, ugyanis a farkasok elkezdtek szaporodni és újra benépesítették a területet. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa, a farkasok megérkeztével szép lassan újra egyensúlyba került az élővilág, és visszaállt minden az eredeti kerékforgásba. A park egész ökoszisztémájára hatással voltak a farkasok, ismét bebizonyosodott, hogy elég egy apró változás, hogy a természetben hatalmas átalakulások történhessenek."


Most pedig jöjjön a videó.

 

 

Szóval, aki megnézte, találkozott egy bűvös szóval. Trofikus kaszkád. Ökológiai folyamat. Van egy láncolata az élőlényeknek. Tápláléklánc is a része. Itt minden mindennel összefügg. Erre példa ez a videó.

Visszatelepítenek farkasokat egy Nemzeti Parkba, és ez hatással kezd lenni mindenre.

Nyilván először a zsákmányállatok létszámára, majd viselkedésük megváltozására. Tapasztalás szerint átalakul az életterük. Pl. a szarvasok kevesebben lesznek, majd máshol legelnek. Illetve a prérifarkasok száma is megcsappan. A szarvasok eddig lelegeltek minden ehetőt. Ez többé már nem lehetséges. Újra cserjésedik, erdősödik a terület jó része. Ez új állatoknak ad ismét otthont. A talajeróziót megállítja és így a víz útját is változtatja. A prérifarkasok zsákmányállatai szaporodnak és ez újabb ragadozó fajokat vonz, pl. madarak. 

Érdekes módon a farkasok nem tönkretették az ökoszisztémát, hanem éppen kiegyensúlyozottá. 

Madagaszkár című animációs film gyűrűs farkú makija, Julien király, aki riszálja így is úgy is tudja ezt szépen mondani: agyamnak gondolata van.

Az első, hogy Isten mégiscsak mindent jónak alkotott é teljesnek. Mindennek célja és feladata van. 

A második, hogy mi emberek ha ebbe belenyúlunk, akkor tönkre is tesszük. Azután megpróbáljuk rendbe tenni, ami még rosszabb lesz. A természeti környezet szenved miattunk.

"Amikor az Úr megérezte a kedves illatot, ezt mondta magában az Úr: Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt, bár gonosz az ember szívének szándéka ifjúságától fogva, és nem irtok ki többé minden élőt, ahogyan most cselekedtem." 1 Mózes 8, 21 

A harmadik, hogy az emberek, teljesen mindegy, hogy dilettánsan, vagy rossz szándékkal, szimplán ostobaságból, vagy jószándékkal, gonoszul, de a társadalmi környezetet is elrontják. A helyrehozási kísérletek néha több gondot okoznak, mint az eredendő probléma. Gondoljunk itt a nem túl régmúlt nagy tragikus társadalmi kísérleteire, Francia forradalom, Szocialista forradalom, Nemzeti szocialisták, és ezek továbbélései és alakulásai a mai napig a világunk egyes részein. Pl. az iszlám forradalom, IS. Vagy a demokráciának nevezett és álcázott gazdasági, politikai függőség kialakítása és országok kifosztása, felhasználása a saját geopolitikai és gazdaságpolitikai szempontok szerint. Hatalmi játszmák. Mindenki részese ennek. Vagy mint, aki teszi, vagy akivel teszik. Illetve a társadalmi tragédiáink http://444.hu/2016/11/14/verben-tocsogva-orakig-keresni-a-venat.

Végső soron a farkasok nem is olyan gonoszak, mint egy "Piroska és a farkas" című mese farkas szimbólumában megjelenő parafil (pedofil, nekrofil, gerontofil), azaz szexuálisan deviáns egyén. Sőt inkább valóságosak a "Dzsungel könyve" Akelájának és törzsének a szerepe. Egy nagy rendszer alkotórészei és a helyükön vannak. Tudják mi a dolguk, mitől kell félni, mikor kell élni és halni. De a saját helyüket betöltik. 

Agyamnak gondolata van. Agymenés. 

"Mióta a világ saját eszébe szállt,
te vagy az, akinek nincsen értelme egyáltalán.

Mióta a világ varázstalanítva lett,
végre miattad nincsen értelme semminek.

Mióta a világ titoktalanítva lett,
már mindent értek, egyet kivéve - tégedet."  Bereményi Géza     Szerelmes Dal  (Cseh Tamás énekli)

Mióta Istent, a teremtői és gondviselő akaratát kitessékeltük a társadalmunkból, mióta kegyelméből adódó napi újrakezdést nem háláljuk meg, és mióta nincs Lélek, aki felemeljen bennünket, azóta a hideg értelem és ész rezzenéstelen arcú szeretőiként álomvilágba menekülünk és egyre irracionálisabb cselekményekbe hajszoljuk magunkat ( genetikai módosítások, családmodell elvetése, a nemek összekeverés, a homoszexualitás és deviáns viselkedés, szingliség normává tételet, kultúrák és emberek összekeverése indokolatlanul). Igazolni akarjuk a mindenható emberi ész uralmát, hogy előttünk nincsenek titkok. De ez maga az álomvilág. De ezt összekeverni a valósággal nem menő, sőt életveszélyes. 

Ugyanakkor azt is mondhatjuk, hogy egy kis változtatás és minden a helyére kerülhet. Ez biztató. Ez csak annyi, hogy ebből az álomból fel kell ébredni és megkérdezni Istent, mit is cselekedjünk.

 

 

 

 

Hozzászólások