A Burok-völgy Magyarország egy igen érdekes, ritka természeti értékeket felvonultató természetvédelmi területe. Környezetétől eltérő klímája, elszigeteltsége tette lehetővé fantasztikus botanikai és zoológiai különlegességeinek fennmaradását. A Keleti-Bakony legnagyobb kiterjedésű rögén a Tési-fennsíkon a fennsík közepén található a Burok-völgy mély szurdoka.
A Királyszállástól induló és Bakonykúti községig tartó mintegy 10 km-es főágból és számos oldalágból álló völgy átlagos mélysége 50-90 m, szélessége a völgytalpon 20-30 m, a völgyperemen 300 m.

Kirándulási célpontok - kirandulastervezo.hu

Ezekben a vírusos időkben kiben ne fogalmazódott volna meg az a vágy, óhaj, őszinte kívánság, hogy de jó lenne teljes védelemben, abszolút biztonságban élni..! Ahol nem kell aggódva figyelni a híreket, ahol nem kell attól félni, hogy valaki bennünket megfertőz vagy mi másokat, ahol maximális védettségben lehetünk. Mintegy burokban... Nos, ha egy teljes életet nem is, de egy szép napot bárki eltölthet burokban, azaz a Burok-völgyben... Bárki, aki szereti a csendet, a természetet, a különlegeset, s akinek van kellő akaratereje és kondíciója, hogy végig küzdje magát egy természetes erdei akadálypályán... S hogy mi mindent rejt még magában ez a „magyar őserdő”..?

 

 

Igen, mindenek előtt ezt az „őserdő-feelinget”... Annál is inkább, mert valóban Magyarországon csak itt maradt fenn természetes erdő a maga eredeti ősállapotában! Egy hosszú szurdokvölgyet képzeljünk magunk elé, ahol fölöttünk jobbra és balra meredek sziklák, előttünk kidőlt fákon keresztül több mint tíz kilométeren keresztül kanyarog az ösvény, s amerre csak a szem ellát, mindenütt... medvehagyma..! Több négyzetkilométernyi területen... (Ilyenkor azért előjön belőlem a fogyasztói társadalom embere, hogy „kint a civilizációban”, a piacon, ebből egy 8-10 dekás csomóhoz, azaz néhány szálhoz 4-500 forintért lehet hozzájutni...) Az egész völgyet betölti ennek az illata! Emellett érezhetjük még a völgy sajátos mikroklímáját, a hűvösebb hőmérsékletet, a magasabb páratartalmú levegőt. Amiben hiányérzetünk lehet, hogy nem kíséri utunkat egy ebbe a környezetbe illő, sziklákat kerülgető, vízeséseken bukdácsoló vad folyó vagy legalább egy békésen csordogáló kis patakocska... S minden bizonnyal igazuk van a geológusoknak, miszerint a völgy kialakulása nem is a folyóvízi eróziónak köszönhető, hanem hasadásos eredetű.

Van még itt kellő magasságban, jelöletlenül 42 feltárt barlang. (S mennyi lehet még, amelyeket nem fedeztek fel...) Néhány kisebbet sikerült meghódítanom, a legnagyobbat azonban nem: ez a Ruska-zsomboly, amely 73 m hosszú és 21 m mély. Vannak még mellettük, körülöttük csodálatos, vadregényes sziklaalakzatok, mindegyik olyan, mint egy-egy büszke vár, őrzik a mélyben a völgyet, ezt a háborítatlan, emberi beavatkozástól mentes kis szeletét ennek a hatalmas teremtett világnak... Mindössze egy mesterséges objektumot találtam, egy beton talapzatot, melyről nem tudtam eldönteni, hogy egy hajdan volt híd pillérje lehetett-e egy alkalmi vízfolyás fölött avagy egy őrházé, hogy itt lenn a völgyben is vigyázzanak a völgy értékeire, kincseire...

Mert van mit védeni: több mint 60 védett növényfaj és 150 állatfaj található ebben a szurdokban. A kidőlt, s látszólag hasznosítatlan fatörzsek pl. szinte az összes Magyarországon megtalálható odúlakó madárfajnak biztonságos otthont nyújtanak.

„Ezer titok völgye”... Magamban így neveztem el... Ebből most hármat még szeretnék megosztani a Kedves Olvasóval... Nem tudhatjuk például, hogy milyenek voltak errefelé a régi vadászatok..?! Milyen vadakat sikerült puskavégre kapni itt, ezen az évszázadokon keresztül királyi vadászterületnek számító völgyben? S voltak-e esetleg ebben a rengetegben is „véletlen vadászbalesetek”, mint a magyar történelemben annyiszor..? Aztán nem tudhatjuk, hogy melyik pillanatban lép elő valamelyik szikla mögül egy fürge mozgású, izmos, rézbőrű indián, gyermekkorunk Gojko Mitic-es filmjeiből, Karl-May regényeiből..?! Minden esetre hihetetlen, hogy pl. az én fantáziámat mennyire magával tudta ragadni ez a vadregényes környezet..! Végül nem tudhatjuk, hogy ebben a szerintem kifejezetten „szakrális aurájú” völgyben mikor szólít meg a Teremtő, aki ezt az egész roppant világot, benne ezt a kis csodavölgyet megalkotta, s abba most hála Néki, én is, mint az Ő legtörékenyebb teremtménye, bepillantást nyerhettem..?! Azt viszont tudom, hogy túrám során szinte végig visszhangzott bennem a 23. zsoltár: „Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert Te velem vagy..!” Igen, Vele biztonságban, védettségben lehetünk, még járvány idején is. Burokban... És nem csak a Burok-völgyben..!