"Arra figyeltem fel, hogy a tanárnő sikítva a földre rogy. Egy osztálytársam választotta szét őket és vette el a sráctól a kést. Közben a többi osztálytársam felsegítette a tanárnőt és kivezettük a teremből. Azonnal hívtuk a mentőket" - mesélte a diák. Szerinte a támadás után az elkövető beült a tanári székbe, ahol nyugodtan, "mondhatni vigyorogva ott ült a székben és várta a rendőrök érkezését". A társai kérdezték, hogy miért szúrt, amire azt mondta, hogy azért, mert "rá akarta vezetni a tanárnőt, hogy nem jó, amit csinál, a tanítási módszerei".

Osztálytársa szerint vigyorogva ült a tanári székbe a fizikatanárát megkéselő fiú - szeretlekmagyarország.hu
 

Döbbenetes és elfogadhatatlan, amit a tizenhét éves srác tett móresre tanítás címszó alatt. Egy szemernyi mértékletesség és arányosság sem volt benne. A fejét vesztett diák helyét vesztette.

Árulkodó kép: a hátba szúrt tanár helyére ülve várta a rendőröket. Mintha attól, hogy más székébe ül, már az övé lenne az igazság, az irányítás és a pulpitus.  Két hete Jakab Péter jobbikos képviselő üldögélt a miniszterelnöki székben... Ha a honatyák közül így tetszeleg egy felnőtt férfi, ne csodálkozzunk mások faragatlanságán és egyre durvább megnyilvánulásain. Nem sugallom azt, hogy közvetlenül Jakab Péter vagy az ellenzék miatt vált erőszakossá a kamasz, ne forgassa senki úgy a szavaimat! Mindannyian felelősek vagyunk azokért a folyamatokért, amik játszódnak. A tiszteletlenség eluralkodásáért, az agresszió megnövekedéséért, a helyét nem találó generációért, az önértelmezés helyett öntúlértelmezésben szenvedő fiatalságért, a helyes konfliktuskezelés hiányáért.

Nem kétlem, hogy okkal cselekedett. Valami indoka mindig mindenkinek van, aki szól vagy tesz valamit. De milyen ok elegendő ahhoz, hogy egy ember így ártson? Aljas, hátulról támadó, menekülésre esélyt sem adó tettével a kitűnő tanuló megbukott. A tanárok megfenyegetése, megverése és megkéselése társadalmi mélypontot jelez. A korábban tisztelt, elismert emberek megkérdőjelezhetővé és kiiktathatóvá váltak sokak (vagy már a többség) szemében. Az eszközök sokfélék és kíméletlenek: rágalmazás, aláírásgyűjtés, négyszemközti fenyegetés, leköpés, ütés... A tanár, a hivatalnok, a jegyző, az orvos, az ügyvéd, a polgármester, a pap egyéni célok miatt félregördíthető karakterek. 

A felmerülő problémakezelések közül megütötte a fülemet a fémdetektoros ellenőrző kapu bevezetése. Vajon milyen eredményt hozhat ez a megoldás? Az iskola bicskamentesítését garantálhatja az ellenörző kapu, ám az indulatokat nem tudja kiszűrni a biztonságtechnikai eszköz. Az iskolán belül nem kell tartani a bicskázástól, ám mi lesz az iskolakapun kívül?