Az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra, jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak.
Juncker: Át kell térni az állandó nyári időszámításra - medicalonline.hu, 2018. augusztus 31.

A Reposzt július elején lelkendezve adta hírül az Unió nyári időszámításról szóló konzultációját. Enyhe nyomásgyakorlásként még blogunk Olvasója elé is toltuk a kérdőív linkjét. Az azóta eltelt időben összesen 4,6 milliónyi szavazat érkezett be. Az online kérdőívet kitöltők 80 %-a a téli időszámítás eltörlése mellett voksolt. Az Európai Bizottság (EB) elnöke pedig múlt pénteken jelentette be a német ZDF televízió mikrofonja előtt, hogy a konzultáció egyértelmű felhatalmazást jelent a téli időszámítás végleges megszüntetésére.

Hogyan tovább? Az EB idén januárban vállalta, hogy összegyűjti a nyári időszámítást előíró irányelv esetleges módosításával összefüggő információkat. Az uniós konzultáció ennek képezte részét. Pontosabban egyik részét, mert a munka ezzel nem ért még véget. Három szempontra terjed ki az adatgyűjtés: az irányelv (vagyis a két időszámítás intézménye) közlekedésre, energia megtakarításra és az egészségre gyakorolt hatásai. Az EB munkája gyümölcsét átadja az Európai Parlamentnek, majd ennek döntését követően alkalmazzák a tagállamok a régi, vagy az új irányelvet.

Jean-Claude Juncker mostani kurucos (szarkazmus) kijelentése: „Az emberek ezt (mármint az állandó nyári időszámítást) akarják, mi pedig megcsináljuk.” egybevág ugyan azzal, amit mi is szorgalmaztunk, ugyanakkor a Magyar Alvás Szövetség tegnap nyilvánosságra hozott közleménye nem teljesen derűlátó – írja az index.

A bevezetésben egyrészt üdvözlik a két időszámítás eltörlését: „Az évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény. Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár.”

Másrészt, és itt löttyen a feketeleves a hófehér damasztra: „A nyári időszámítás bevezetése, az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, azt jelentené, hogy a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne.”

A BVSC egykori kardlegendája, Király András is már két éve összegyűjtötte, hogy a természetes alvásritmusunk szempontjából a téli időszámítás megtartása használna az egészségünknek. Egy öt és egy három évvel ezelőtt végzett tudományos kutatás alapján megírt cikke arról tanúskodik, hogy a téma egy kis utánajárással túl sok kérdést nem is kellene, hogy felvessen.

Megkövetjük a kedves olvasót, hogy a nyári időszámításra buzdítottuk szavazni. Mentségünkre szóljon, hogy az „egy órával később sötétedik” szomorú tapasztalata sarkallt erre. Az, hogy a reggeli sötétség kevésbé zavar, mint a délután négy órai. A jelenlegi érvek ismeretében a téli időszámításhoz való visszatéréssel a társadalom többsége egészségügyileg jobban járt volna.

Mi pedig felültünk a nyári időszámítás kampányvonatára. Tanulság? Egy református ember mindig szemlélje egészséges kritikával, amit kifőznek neki. Nézze meg, hogy mi szól az egyrészt és mi a másrészt mellett, és csak utána döntsön az A vagy a B menü mellett. Vagy a fő ételt válassza az egyik, a desszertet pedig a másik menüből.

Vagy álljon fel az asztaltól és főzzön magának a saját szája íze szerint.

Hozzászólások