Párkányi Éva nyerte a Big Brother első szériáját 2002-ben, akkor 16 millió forintot nyert a TV2 valóságshow-jában. Azóta tönkrement az élete, ma már nem bíznak a gyógyulásában. (...) családja és barátai sokáig bíztak a gyógyulásában, de ma már úgy látják, erre nincs esélye.

Örökre a zárt osztályon marad BB Éva - origo.hu

Nem vagyok valóságshow rajongó, nem érdekelnek a valóságos világgal köszönő viszonyban sem álló kihívások. Ebből adódóan nem ismerem a vezetéknevük helyett logót viselő Lacikat, Mártákat, Bélákat, Vilmákat, Petiket, Ibolyákat... Az elmúlt évek szériái tükrében biztosan hosszan folytatható lenne a sor. A sor, amelynek tagjai, ahogy a matematikában a számok, sokféleképpen csoportosíthatók. Ki mennyi adást ért meg, ki hányszor káromkodott vagy poénkodott, ki hányszor sírt vagy nevetett, kinek szolgálta javát vagy kárát a valótlan világtalanság? Néhány halmazban alkotóelemként ott "ékeskedne" Párkányi Éva, alias BB Éva neve is.

Régóta bajban van sajnos. Tizenhárom éve, az első BB szériát megnyerve, 16 millió forintot tudhatott magáénak a fiatal lány. (Ma sem csekély pénz ez, sokak nagy örömöt lelnének benne. Ház és autó is kikerül belőle. Sőt, ha kisebb lakással ill. autóval is beéred, még a gyerek egyetemi tandíját is kiköhögheted belőle.) Ám nem csak a lány és a bankkártya létezett, hanem a környezet, ahol fel-felbukkanhatnak a részesedni vágyók. Hízelegve, keseregve, követelőzve, zsarolva, csereajánlattal, bármi egyéb módon kicsalták, amire szükségük volt. Amúgy sem a pénz ad szilárd alapot, így anélkül is eljuthatott volna a magára maradottság mélységes vermébe. Az ember nem egyik napról a másikra lesz nagyszájú vagy törtető, visszahúzódó vagy lázadó, alattomos vagy zavarodott. Csak a jelentős változás bekövetkeztét hirtelennek éljük meg. A folyamat lezárása válik élesebbé számunkra, pedig gyakran hosszú út vezet oda. Sokakat érint, a gyermekeket pedig különösen fájdalmasan.

A magára maradottság vermének mélysége a reménytelenség miatt méginkább fokozódik. Ebben a történetben családtagok és barátok egyenlőre feladták annak reményét, hogy javulni fog a helyzet. Mint Gadara földjén, ahol még utoljára megkísérelték erős láncokkal megkötözni az önkívületlen állapotban tombolót, de miután eltépte láncait, már nem mentek utána. Belefáradtak. S emiatt nem lehet megvetni vagy lenézni őket, hiszen szilánkjaira tört szét bennük a remény. Kiapadt a forrás, a bizalom és bizakodás forrása.

Tetszik nekem ez a logó. Jóllehet, egyáltalán nem azt látom benne, amit hivatott kifejezni. Eredeti szándék szerint a Body Wisdom logója, mint egy exkluzív kategóriába tartozó Spa embléma közvetíteni kívánja a kezek nyugtató masszázsát, míg a szemek kirajzolják egy bagoly képét, ami a bölcsességet jelképezi. Számomra mást üzen. Nem baglyot, hanem lefelé szálló galambot látok benne; továbbá látok egy riadt szempárt, amely szükséget szenved és megoldást óhajt; s ezt megkapja, mert kitárja felé valaki segítő kezeit a Szentlélektől vezettetve.

Bár sötét, komor, kontrasztos ez a logó, mégis kiutat rejt. Attól függ, ki nézi. Ahogy egy kedves jegyesoktatásra járó menyasszony mondta az otthonuk falán függő festményről: Laci a halált látta a képben, én pedig azt, hogy mi is így fekszünk majd örök nyugalomban az örökéletre várva.

Mi kell ahhoz, hogy komorság helyett vidámság, kimerültség helyett erő, halálfélelem helyett megnyugvás legyen bennünk úrrá? Ki kell hozzá? Jézus, aki nem adja fel, aki cselekvő kezeink által van jelen, aki arra bátorít, hogy mi se adjuk fel.

A riadtak szemében hitelesek vagyunk-e ennek továbbadásában?