„Iohannis (román államfő – szerk.) kijelentette: míg a román hatóságok a világjárvány ellen küzdenek, a PSD "a parlament titkos irodáiban azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak". Az államfő televíziós nyilatkozatában észbontónak találta, hogy hova jutott a PSD , és milyen megállapodások köttetnek a román parlamentben. „Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért Orbán Viktor, a budapesti vezető cserébe ezért a megegyezésért?" - tette fel a szónoki kérdést, a „jó napot” köszöntést magyarul mondva.”

Horváth Bence – 444.hu, 2020. április 29.

„Akit felháborít Klaus Werner Johannis balkáni, uszító beszéde, legjobb amit tehet, hogy aláírja azonnal az EU bíróságán megnyert per tárgyának támogatását. A per tárgya Székelyföld és a többi nemzeti régiónak az EU-s pénzekhez való hozzáférése az állam jóváhagyása nélkül is. Ehhez kell még sok ezer aláírás.”

Gere László fb bejegyzése a Székelyföld.ma oldalon 2020. április 30-án

 

„A politikában nincsen erkölcs, csak szükségszerűség, necessita.” írja Szerb Antal a Macchiavelli Il Principe c. művének jellemzésében. Majd kicsivel később ezt veti papírra: „különben is a hideg gonoszságnak ezt a fokát a hazaszeretet sem igazolja.” Miközben Magyarországon újra fellángolt a pandémia után egy-két napig csituló belpolitikai csatazaj, a határ túlsó oldalán sem tölthetik csendben a karantént a magyarul olvasók. A bukaresti parlamentben némi technikai malőr miatt a kétkamarás parlament alsó háza nem utasította el a Székelyföld autonómiájáért benyújtott törvényjavaslatot, mire az européer megjelenésű köztársasági elnök (Klaus Werner Iohannis) olyat nyilatkozott, hogy még a legliberálisabb világnézetű hírfogyasztónak is megakadt a quarantini koktélból felszüttyentett olivabogyó a nyelő- és a légcső találkozásánál. Azzal a kis napernyővel együtt.

Egyrészt azért, mert egy államfő tartsa magát távol a napi belpolitikai csatározásoktól. Nem, ez nem cinizmus, ez kellene legyen a tisztséghez tapadó minimum. Bármelyik országban.

Másrészt azért, mert semelyik romániai magyar párt sem küzd azért, hogy Erdélyt odaadja Magyarországnak, még kevésbé a romániai szociáldemokraták. Hogy utóbbiak mennyire nem, azt jól mutatja az a mód, ahogy a párt vezetője, akit a köztársasági elnök leorbánbérencezett, nem valamilyen nemes eszme nevében utasította el Iohannis vádjait, hanem válaszában megpróbált rálicitálni annak sovinizmusára. Egy szociáldemokrata.

Harmadrészt – és ez különösen „hideg gonoszság” volt – az államfői kirohanás magyarul kezdődött. Mintha csak azt sugallta volna a román anyanyelvű szavazóknak, hogy ezt akarják, ezt a karattyoló nyelvet akarják hallgatni Romániában? Szó szerint: „Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért Orbán Viktor, a budapesti vezető cserébe ezért a megegyezésért?" - tette fel a szónoki kérdést, a „jó napot” köszöntést magyarul mondva.”


Negyedrészt ez a húzás azért is juttatja az ember eszébe Macchiavellit, mert számos példa van rá, hogy egy kisebbséghez tartozó, a többségi társadalomban feltörekedni vágyó ember milyen messzire lehet képes elmenni, hogy kisebbségi származását valahogy kompenzálja. De a korábban nagyszebeni polgármester, aki a megritkított erdélyi szászok egyik utolsó mohikánja, hova akar még kompenzálni az államfői székből? Talán ő ne tudná a személyes családtörténetén keresztül, milyen érzés, ha az embert másodrendű állampolgárnak kezelik? Miért? Politikai hatalomért? Mi van feljebb az államfői széknél? Lehet, hogy tévedek, de náluk az államfői trónus biztosabban áll a miniszterelnökinél. Szóval, milyen hatalom érdekében rohant ki ilyen minősíthetetlenül?

De nem kell füstölögni, sem költői kérdésekkel bíbelődni. Két napunk van még hátra aláírni azt az európai uniós polgári kezdeményezést, aminek célja, hogy a Székelyföld ugyanúgy hozzáférjen az európai uniós fejlesztési forrásokhoz, ahogy más romániai régiók. Írja alá itt, akárhova is szavaz Magyarországon.

Mert a magyarellenes kártyát Trianon után még száz évvel is a legváratlanabb helyekről képesek kijátszani odaát. Puszta politikai szükségszerűségből, vagy akár anélkül is, olyan hideg és gonosz módon, amit még a hazaszeretet sem igazol.

Itt tud aláírni. Ossza meg ismerőseivel is. Már csak két napunk maradt rá.

Ők már aláírták:

Hosszú Katinka: „Ők azóta is, mióta elszakadtak és határon túl kerültek, őrzik a kultúránkat és nagyon küzdenek azért, hogy a közösségeik megmaradjanak. Remélem, hogy összefogunk és ezt tovább tudjuk vinni, hogy így segítsünk nekik.”

Bölöni László vezetőedző (Royal Antwerp): „A Csíkszeredában élő román, vagy a Gyergyóban élő cigány, a még ott élő szász ugyanúgy profitál abból, ha a régió támogatást kap az Európai Alapból. Mindenkit érint, ugyanolyan fontos az ott élő románnak, magyarnak, tótnak, szerbnek, és ez nagyszerű dolog”

Varga Judit igazságügyi miniszter: „A sokféleség megőrzéséért mindennap tenni kell.”

Keresztes László Lóránt (LMP): „Ennek az ügynek a támogatása független attól, hogy ellenzéki vagyok, vagy kormánypárti.”

Fekete-Győr András (Momentum): „Én már aláírtam. Számítunk rátok!”

Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd): „A kezdeményezés támogatásával a valódi nemzeti érdekeket nézzük, nem pedig a pártpolitikai hovatartozásokat.”

 

Hozzászólások