A több mint két évtizede történ tragikus szajoli vasútbaleset 31 halálos áldozatot követelt magának. A tragédia helyszínére siető Mészáros János, az Új Néplap fotóriportere ikonikus képet készített egy rémült és véres kisfiúról, az őt megmentő tűzoltó karjaiban. A csodás módon életben maradt gyermek a papi hivatás útjára lépett, és pappá szentelése után újra találkozhatott megmentőjével. Megmenekülésüket a család nem a véletlennek tulajdonítja. “Csoda volt, a Gondviselés keze ölelt át bennünket”...

Gyermekként megmentették az életét, papként újra találkozott hősével - 777blog.hu

Állati küldetés közben vagyok. Második hete Vakációs Bibliahetet tartunk a gyülekezeteinkben élő gyermekek részére Állati küldetés címmel. Tegnap előtt colstokokat meghajtva mondtam el Bálám történetét. Amíg jelenetről jelenetre haladt a beszédem, egyfolytában hajtogattam, s elkészült hegyvidék, áldás betű, korona, ágy, szamár, angyal, kard... Minden gyermeket lenyűgözött, hogy milyen sok dolog előbukkan egy egyszerű mérőlécből. A történetmondás és üzenetelmélyítés után a gyermekek segítettek a colstokokat összehajtani. A fiúk pedig közben kardot hajtottak. Édesek voltak, ahogy a templommennyezet felé nyújtva kardjaikat azon versengtek, kié hosszabb, melyiküké ér feljebb. Odaszóltam hozzájuk, hogy ha megfordítod, úgy is lesz belőle valami! Gyorsan jött a válasz széles mosollyal: kereszt. Aztán a következő pillanatban horgászbottá egyenesítették, és hamarosan valamelyik poronty sokkolót készített... "Nem tudjátok, milyen lélek van bennetek..." (Lk 9,55).

Valóban nem vagyunk tudatában annak, hogy milyennek alkotott Isten minket. Néha megragyogtatjuk tisztává mosott lelkünk gazdagító jelenlétét, máskor meg túl nagy teret engedünk elfogultságnak vagy éppen a bosszúvágynak. Megmentésre szorulunk. Szükségünk van egy tűzoltó karjaira, aki kiemel és átsegít a bajból a biztonságba. Szükségünk van a helyes irányt megmutató szóra, az értünk fohászokat elmondókra. Egyszerűen mondva: Jézusnak munkálkodnia kell. Máskülönben csak a kard és sokkoló ötlete bukkan elő belőlünk.

Csodát átélni nagyon különleges dolog, mert akkor tapasztalja meg Isten közvetlen közelségét az ember. A legérdekesebb és legelgondolkodtatóbb az egészben, hogy végletesen veszélyes és erőt megpróbáló helyzetben adatik meg ez a megtapasztalás. Ahogy Kovács Zsolt atyának is rettenetes tragédia közepette bizonyította Isten az Ő hatalmas erejét. Nem karddal és nem sokkolóval, hanem megőrző hatalmával. "...megrendül az ég és a föld, de népét megoltalmazza az Úr..." (Jóel 4,16). 

Hogyan értelmezzük a megélt eseményeket? Meglátjuk-e bennük Isten jelenlétét? Tudatosul-e bennünk, hogy az Úr jár előttünk kivonta karddal? 

És hogyha néha-néha győzök,
Ő járt, az Isten, járt előttem,
Kivonta kardját, megelőzött.
(Ady Endre: Jön az Isten)