„Mint arról a hirbalaton.hu többször hírt adott, a balatoni nádas nem csak az állatok élőhelye miatt fontos. Létkérdés a tó 235 km-es partvonalán még meglévő közel 12 négyzetkilométernyi nádterület megőrzése, hiszen a jelentősége sokszorosan meghaladja a területi arányát. Biológiai, ökológiai szempontból nélkülözhetetlen, mivel fontos szerepe van a tavi anyagforgalomban, energiaáramlásban és a vízminőség-védelemben is – állapította meg több kutatás is.”

Védett nádast irottak az épülő balatoni villaparknál (index.hu) - hirbalaton.hu (2019. március 5.)

„Képzeljük el, hogy minden egyes nádszál olyan, mint egy lakótelep. Tehát különböző szinteken különböző lakók vannak. Az üledéken van egyfajta lakó, a nádszálon vannak másfajta lakók, és a nádszál víz feletti részén is laknak a madaraktól egészen a vírusokig…” Jó, jó, ha a vírusok helyett mondjuk katicabogarakat mond Tóth Viktor tudományos főmunkatárs, akkor még jobban megértjük, miért annyira fontos a balatoni nádasok védelme, és nem rögtön a gonosz kis láthatatlan bigyókra asszociálunk, amitől orrot kell fújni.

Múlt hétfőn a fecskék eltűnése volt a tűnődés tárgya. De dunántúli lelkészblogként lehettünk volna időszerűbbek is. Nem említettük a legzajosabb és legfrissebb dunántúli természetrombolást: amíg azon lamentáltunk, hogy vegyünk-e és ha igen, hova műfecskefészket, addig pár kilométerre innen, Balatonakaliban bizony nem sokat filóztak, ha fészkekről van szó: úgy nekiment egy ingatlanos cég a 150 méter hosszú és 8-12 méter széles kiterjedésű nádasnak, hogy alig tudott megállni. De, hogy a történet még kerekebb legyen: nemcsak a nádat irtották ki, hanem fel is töltötték a partszakaszt.

Ez a történet adta az apropót Bihari Ádám újságírónak, aki az akali nádirtással kezdi kisfilmjét. A hatásvadász zenei aláfestést és vágásokat tudjuk be műfaji sajátosságnak. Elvégre Sváby András műsorába készült a riport. (A nyitóképsoron az asztal szélére rakott szegény kutyához képest ez már egyébként is semmiség.) De az ilyen apróságoktól eltekintve a riport összképe szomorú: nádirtás itt, mederfeltöltés ott, fakivágás amott. Az ingatlanos cég villaparkja épül tovább, építési engedélyét a természetrombolás után sem vonták be. A riportfilmben ilyen a partszakasz:

De ne legyen egy szemernyi kétség se bennünk: jövő nyárra így fog kinézni, ahogy ígérik:

Az akali nádírtás miatt elindult az eljárás. A Veszprémi Kormányhivatal február 19-i határozatában megtiltotta a munkálatok folytatását – ehhez képest március elején lett sajtóhír az ügyből, amelyek szerint a nádirtás és a mederfeltöltés ugyanis nem állt le.

De nem ilyen cégről vagy olyan polgármesterről szólnak ezek a történetek. Hanem arról a lukacsos szabályozó rendszerről, amin az akalihoz hasonló projekteket úgy át lehet nyomni, hogy még a kivitelezés határideje sem csúszik. És pusztul a nádas erre, iszaposodik a víz a yachtkikötő miatt amarra.

A Balaton viszont „kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi Natura 2000 terület”. Nem harminc évvel a rendszerváltás után kellene elérkeznünk odáig, hogy vagyonnal és összeköttetéssel bármit meg lehet tenni "A" Tóval. Hatékonyabb szabályozásra és elrettentőbb szankcionálásra van szüksége a Balatonnak, amíg nem késő.

Részletek:
Védett nádat irottak az épülő balatoni villaparknál (Tenczer Gábor, index, 2019. március 4.)