Nagypáliban járva egy valóban 21. századi falu képe tárult a látogató elé: rendezett közterületek és intézmények, ízléses családi házak, melyek szinte mindegyike az energiahatékonyság modern képviselője.

 Magyar csoda Zalából: Nagypáli, a megfiatalodott ökofalu sokszinuvidek.24.hu

"Az ökocentrum több, a megújuló energiákkal foglalkozó vállalkozásnak biztosít helyet, ugyanakkor workshopok, rendezvények, konferenciák és lakossági tájékoztatók helyszíne is. (...) Rengeteget pályázunk: ennek köszönhetően helyeztük működésbe a bioszolár fűtőművet, de vannak napkollektoraink és napelem telepeink is. A pályázati önrészeket ingatlanfejlesztéseinkből, a lakótelep bővítéséből és a megtérülő beruházásokból finanszírozzuk. Sokat spórolunk a rezsin: a megújuló energia felhasználásával energiaszámlánk harmadára esett vissza. Az évek során elértük, hogy az önkormányzati épületek igényének 70 százalékát megújuló energiákból fedezzük. (...) "

"Ökovölgyünk nemcsak élhetőségével vonzó, hanem a turisták is szívesen jönnek a faluba. Szabadidőparkunk köztéri kemencéjében helyi termékekből készülnek programjainkon a finomságok, ugyanitt gyógy- és fűszernövénykertet alakítottunk ki. Létrehoztunk egy Idegenforgalmi Centrumot, melynek fő célja a kapcsolatépítés és a képzés. Tourinform irodát is működtetünk, itt a programszervezés képezi a munka javát. Évenkénti kiemelt rendezvényeink a Napkorona Fesztivál, a Nemzetközi Solymász Találkozó és a Nemzetközi Hőlégballonos Találkozó. (...) Sok megvalósításra váró tervünk van, mind a megújuló energiához, mind a turizmus fejlesztéséhez kapcsolódóan. Tervünk egy biogázerőmű megépítése, ahonnan nemcsak hőt, hanem áramot is táplálnánk a rendszerbe, ezzel lényegesen csökkentve a rezsiköltségeket. A cél az, hogy a háztartásokban is csak megújuló energiát használjanak. A fenntartható, munkahelyeket teremtő beruházásokkal párhuzamosan a hagyományos értékek megőrzésére is figyelünk. A gyermekkorát Nagypáliban töltő Kisfaludi Stróbl Zsigmond tiszteletére az egykori iskola épületében és udvarán művésztelepet szeretnénk létrehozni, mely fiatal szobrászok képzőhelye lehetne. (...) Már kijelöltük a területét a „Magyar Rózsák Kertjének”, mely országosan is egyedülálló lesz. Márk Gergely rózsanemesítő munkássága előtt tisztelegve mintegy 650 féle rózsából 6500 darabot számláló rózsakertet alakítunk ki 20 ezer négyzetméteren. Ez országosan a legnagyobb területű egybefüggő rozárium és egyben génbank lesz. "

Tudjuk-e hol van Nagypáli? Zalaegerszeg és Vasvár között, de az előbbihez közelebb. Azért forgalmas út mellett, nem eldugott zsákfalu. De ez még nem indokolja egy falu ilyen mértékű fejlődését és innovációs készségét. 

Mivel 1996 óta tart ez kizárhatjuk azt a keserű, cinikus közéleti gondolkodásunkat is, hogy biztos jókor voltak jó helyen, meg megfelelő pártérdekek szerint cselekedtek. Különben is a falu vezetője biztosan együtt vadászott, reggelizett, lopott, csalt, visszajuttatott... Kinek is? Horn, Orbán, Meggyesi, Gyurcsány, Bajnai, ismét Orbán kormány. Kizárhatjuk a pártoskodást.

Akkor meg mi a titkuk? Ahogy elnézem van egy közösség, jó vezető. Ez alap. Vannak terveik. Van víziójuk, ami nem tele, hanem látás, vagy futurológia. Van szakértelmük, de legalább ismerik azokat, akiknek van szakértelme. Pályázatok, lehetőségek figyelése. Vannak embereik, akik a helyükön vannak. Mindenki azt csinálja amihez ért. Csinálja! Van visszacsatolás, eredmény. Érezhető eredmény. Ezek után újból építenek, terveznek a már megvalósultra. Egyik következik a másikból.

Energiatakarékosság, pályázatok, kivitelezés. Ezzel összefüggő feladatok, újabb tervek, kapcsolatok. Napelem, mezőgazdaság, energiafű, biogázerőmű. Megújuló energiafelhasználás.

Mivel ez már vonzó, ez hír. Kezdődik az ezzel kapcsolatos infrastruktúra és programok tervezése, kiépítése. Őkocentrum, ökovölgy, Tourinform. Túrizmusra is építenek, találkozókat szerveznek, és ami nem utolsó, hogy ami nekik eddig hasznos volt, ezt bemutatják, tanítják, továbbadják. Ez program. Ennek is van hozadéka. Országos találkozók, és nemzetközi kapcsolatok.

Mivel ez vonzó, ezért a falu bővül, érkeznek az új lakók. Új házak, lakóövezetek. A háztartások is profitálnak a megújuló energiából.

Elkezdhetnek tervezni. Keresni a múltbeli nagyokat, akiket érdemes átvinni a jövőbe. Kisfaludi Stróbl Zsigmond nevével művésztelepet létrehozni. Ez ismét élő, organikus emlékezés, emlékeztetés, sőt ez maga a körforgás. A művész a szikrát adja és új dolgok születnek. Márk Gergely rózsanemesítő munkájának egy génbankkal akarnak tisztelegni.

Ez az, amikor a közös érdek mindent visz és fenntartja a falut, a közösséget, infrastruktúrát. 

Ez az, amikor egy közösség úgy dönt nem sírunk, tehetetlenkedünk.

Úgy élnek, hogy a munkájuk, terveik, az egész valóság, amit létrehoznak az nélkülözhetetlen legyen. Ez nem sétagalopp. Ez nagyon sok munka. Nagyon sok logisztika. Nagyon sok "látás", vízió. És közös hit. Biztosan vannak problémáik, nehézségeik, kudarcaik. De nem az a hangsúlyos, és a jelen jövő munkás kombója mindent überel.

Számomra ez nagyon szimpatikus. Nem minden faluban lehet ezt megcsinálni. De minden faluban lehet valamit rá jellemző módon csinálni. Egy falu fejlődésében nyilván az adottságai, fekvése is közrejátszik, de az adott település emberei és hozzáállásuk is. 

Nagypáli megtalálta a helyét, a lényegét. Szükség van rájuk. Valami olyat tudnak.

Élj úgy, hogy szükség legyen rád! 

link:   http://www.nagypali.eu/