Összesen 302 magyar sportoló viseli az olimpiai bajnok címet. Közülük (…) 2 hatszoros (Kárpáti Rudolf, Kovács Pál) és 1 hétszeres (Gerevich Aladár) olimpiai bajnok. A legeredményesebb magyar sportoló Gerevich Aladár vívó, hét aranyéremmel (ebből egy egyéni és hat csapatérem).

Magyarország olimpiai bajnokainak listája - wikipedia.org

A színfalak mögött magyar a magyarnak vájta ki a szemét. Szabó Bence kardvívó olimpiai bajnoknak Csampa Zsolt, a magyar szövetség elnöke tett keresztbe vasárnap este.

Oltári botrány alakult ki a kardcsapatdöntő díjátadása körül - 24.hu

A Budapesten zajló vívó-világbajnokságon a magyar női kardcsapat 45:38-ra kikapott a legjobb nyolc között Olaszországtól, majd az 5-8. helyért Kína ellen Márton Anna remek fordításával győzött, aztán az 5. helyért Ukrajna ellen is nyert – ezúttal Pusztai Liza a meccs közepén bemutatott 11:2-es sikerével fordítva.

Vívó-vb: Pusztai Liza ismét nagyot vívott, ötödik lett a magyar kardcsapat! - nemzetisport.hu

A cím ezúttal talán kicsit megtévesztő: nincs forradalmi hangulatom, nem kívánok irodalmi eszmefuttatást sem tartani Petőfi költészetéről, hanem – folytatva az előző héten megkezdett sportos vonalat és a magyar sportot továbbra is nemzetstratégai ágazatnak tekintve – most a magyar kardvívásról szeretnék néhány, egészen pontosan három gondolatot leírni. Annak múltjáról, jelenéről és jövőjéről...

 

 

A múltat viszonylag hamar elintézhetjük... Nagyon nem is kell keresgélni a jelzőket... Dicsőséges, veretes, lenyűgöző, tekintélyt parancsoló, fantasztikus, csodálatos... - ilyenek jutnak eszembe. De legegyszerűbb megnézni az eredményeket. Ha csak az olimpiai aranyérmeket nézzük, s nem említjük tehát az ezüst- és bronzérmeket, a Világ- és Európa-bajnokságokat és egyéb kisebb versenyeket, Fuchs Jenőtől kezdve Szilágyi Áronnal bezáróan összesen – ha jól számoltam – 14 egyéni és 10 csapat aranyérmet tudunk felmutatni! Gerevich Aladár 7, Kárpáti Rudolf és Kovács Pál pedig 6-6 arannyal gazdagította a magyar sport dicsőségtábláját! (S szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy most a víváson belül csak a kard szakágról beszélünk. Mert még ide lehetne citálni a férfi- és női párbajtőr-aranyakat is, Kulcsár Győző négy, Nagy Tímea kettő elsőségét, többek között...)

Ami a jelent illeti... Most fejeződött be épp nálunk Budapesten a Világbajnokság. Szatmári András és a csapat ezüstérmet szerzett (s ne hagyjuk ki semmiképpen a párbajtőrös Siklósi Gergely világbajnoki címét!), a média azonban nem a sportsikerektől hangos, s még csak nem is a világesemény sikeres, a NOB-elnök, Thoms Bach (egyébként szintén olimpiai bajnok vívó volt!) által is megdicsért megrendezéséről és lebonyolításáról beszél, hanem egy kis (?) magyar(os) külön csörtéről, amit Szabó Bence (olimpiai bajnok kardozó...), a FIE (Nemzetközi Vívószövetség) végrehajtó bizottságának tagja és Csampa Zsolt, a magyar szövetség elnöke vívott egymással... Erről is csak röviden: A FIE Szabót jelölte ki érem-átadónak a csapat-világbajnoki döntő után, ám Csampa ezt valamiért megvétózta... A kínos közjátékot – egy huszárvágással – végül Áder János köztársasági elnök és egy lengyel sportdiplomata oldotta meg... Minden esetre szellemesen kommentálta az esetet és az erőviszonyokat – a nagyobb botrányt elkerülendő – a díjátadástól ezek után visszalépő Szabó Bence: „Minden esetre furcsának, szomorúnak és egyben cikinek tartom az egészet, mert nem vagyunk egy súlycsoportban. A sas nem fog legyet...” Pláne karddal, teszem hozzá...

Végül marad a jövő... S ennél a témakörnél csupán egyetlen nevet szeretnék most leírni, Pusztai Lizáét... Aki ifjúsági olimpiai bajnok, kadét Világ- és Európa-bajnok. Akinek már a felnőttek között is van egy ezüst- és egy bronzérme. Akit a legnagyobb tehetségnek tartanak szakmai berkeken belül. S aki itt a VB-n egyéniben ugyan kapott egy nagy pofont, s nem jutott a 16 közé, viszont csapatban a lengyelek ellen, majd az ukránok ellen is produkált egy olyan menetet, amit csak nagyon-nagyon kevesen tudnak... És még csak 18 éves..!

Fényesebb a láncnál a kard... Jó lenne, ha a magyar kardvívást sem a veretes múltja, sem a diplomáciai csörtéktől hangos jelene nem tartaná láncon, hanem a jövője csillogna, egyre fényesebben, egyre aranyosabban... (itt a magyar ugaron, pusztán, Pusztain..!)