A korábbi megállapodástól eltérően két számjegyű mértékben is emelkedhet jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum. A tavaly év végén aláírt, 2019-re és 2020-ra megkötött bérmegállapodás évi nyolc-nyolc százalékos emelést tartalmaz, ám az alku szerint újra tárgyalóasztalhoz ülhetnek a szociális partnerek. Erre az egyezség lehetőséget nyújt, amennyiben a megállapodás alapját jelentő-, idei évre még 2018-ban előrejelzett infláció, GDP-növekedés, illetve a termelékenységi mutató eltér a várakozásoktól. Ez az eltérés minden bizonnyal teljesül.

Nagy Kristóf: Két számjegyű minimálbér-emelés jöhet 2020-ban, Magyar Nemzet, 2019. november 17. vasárnap

Két nagy szakszervezeti tömörülés, a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége olyan megállapodást írt alá a munkaadókat képviselőkkel, hogy ha a GDP, az infláció vagy a termelékenységi mutató eltér a tervezettől, akkor újra lehet nyitni a bérmegállapodási tárgyalásokat.

A hazai gazdasági mutatók pedig kedvezően alakulnak. Idén eddig mindegyik negyedévben magasabban nőtt a GDP az előrejelzésekhez képest. A tavaly megkötött munkaadók-munkavállalók közötti megállapodásban az idei és a jövő évre 8-8 %-os minimálbér és garantált bérminimum emelésről egyeztek. 2018-ban már jelentős világgazdasági visszaeséssel és annak hazai begyűrűzésével kalkuláltak. Ez utóbbi helyett viszont számottevően növekedett a hazai gazdaság, ezért a két szakszervezeti tömörülés most úgy látja, hogy jövőre reális a minimálbér és garantált bérminimum két számjegyű emelése a korábbi 8% helyett. Ha a hazai gazdaság növekedése az elvárthoz képest nemhogy nem lassul, vagy stagnál, de tovább erősödik, akkor ennek az eredménynek meg kell jelennie a munkavállalói oldalon is.

Másrészt a kiugróan jó GDP növekedési eredmény az inflációnak nem kedvez, ezért a két szakszervezet sajtónak nyilatkozó vezetői szerint a kalkuláltnál magasabb infláció (80 havi csúcson, 4%-on áll) is indokolja a nagyobb fizetésemeléseket.

A munkáltatói oldal egyelőre hűtené a kedélyeket, s azt mondja, hogy a 10%nál nagyobb minimálbér és garantált bérminimum emelés jövőre nagyon nehéz helyzetbe hozná a kis és középvállalkozásokat, de nem zárkóznak el a tárgyalásoktól.

Bízom benne, hogy ilyen kedvező gazdasági mutatók mellett arról is jönnek hamarosan hírek, nemcsak a verseny-, hanem a közszférában, különösen a munkaerőhiánnyal sújtott területeken is emelések várhatóak.