A lengyel közszolgálati rádió amerikai tudósítója, Marek Walkuski hétfőre virradóan azt kérdezte a Kosciuszko-emlékműnél összegyűlt emberektől, miért lett az emlékmű a rongálások célja. A videofelvételen szereplő afroamerikai férfiak nem tudtak konkrét okot megmondani, nem is tudták, kit örökít meg a szobor.  Egyikük úgy látta: az emberek "haragjukat, frusztrációjukat akarták kifejezni". A másik megszólaló szerint a lengyeleknek nem kell megsértődniük a történtek miatt, hiszen "az emberek haragjukban mindenhol rongáltak". 

   Felháborítónak nevezte a Fehér Ház közelében álló Kosciuszko-emlékmű megrongálását a lengyel nagykövet ma.

Az USA forrong. De szerte a világon mindenhol tüntetnek, lázadnak. Egy fegyver nélküli fekete férfi, George Floyd áldozatául esett egy minneapolisi rendőr erőszakosságának. A felszínes értelmezések szerint ezért. De valójában ez csak a gyutacs volt. A rendőr már lakat alatt. Tulajdonképpen haza is mehetnének, mert a céljukat elérték. Meg fogják büntetni. Vagy nem ez volt a cél? Hát persze hogy nem. Az amerikai társadalom tele van feszültségekkel. Multikulturális társadalom. Amíg jól megy nincs gond. Amikor emberek milliói kezdenek rosszul élni (Van vagy 30-40 millió ember, akinek nincs egészségügyi biztosítása, ezért az orvosi ellátásuk minimális.), akkor csoportokra oszlanak, és a csoportérdekek szerint működnek. Mivel multikulturális, ezért majd annyi csoport lesz, amennyi kultúrából áll. Lesznek a különböző rasszokat éltetők. Itt ne csak a fehér felsőbbrendűséget vallókra gondoljunk, hanem nyugodtan a "fekete un. szabadságharcosokra", akik ugyanolyan rasszisták. 

Van naiv értelmezés.   "Békés tüntetésre gyűltek össze az emberek Coral Gates városában május 30-án szombaton. Azonban ahelyett, hogy hagyták volna az indulatokat elszabadulni, a tüntetők és a rendőrök közösen térdeltek le imádkozni, a megható pillanatról pedig képek is készültek." 777blog. Jó és szép dolog a szolidaritás. Egy másik képes hír szerint egy rendőr levette a sisakját és együtt vonult a tüntetőkkel. Nem kérdés, hogy értelmes ember elítéli ezt a gyilkosságot. Mindenki. Ateisták, hívők, demokraták, republikánusok, választópolgárok és szenátorok, feketék, fehérek, latinok és őslakosok. 

De van más értelmezés is. 

 

 

Röviden a társadalmi problémákra adott reakció a tüntetés és rongálás. A társadalom vélt és valós igazságtalanságai miatt történik mindez. Ez nem egyszemélyes történet. Ez kapitalizmus kritika is. A társadalom berendezkedés kritikája is. A jelenlegi elnök, és uralkodó párt kritikája is. 

Ahogy a lengyel szobornál nyilatkozza valaki, semmi bajuk a szoborral, nem is tudják kit ábrázol. Az emberek "haragjukat, frusztrációjukat akarták kifejezni"... "az emberek haragjukban mindenhol rongáltak". Ilyen az ember. 

Meddig lehet kezeletlenül hagyni egy társadalomban a problémákat mielőtt robban? Mi való előbbre, a politikusok, gazdasági társaságok, részvényesek nyeresége, jó léte, vagy a társadalom embersége, élhetősége? 

Nekünk is tanulságul szolgálhat, mert nem lehet szőnyeg alá seperni a problémákat. 

Az más kérdés, hogy sokkal bonyolultabb a helyzet, mint amit pár vázlatos mondattal le lehessen írni. Gondoljunk csak arra, hogy valaki csak balhéból tüntet, rongál és verekszik. Nincsenek elvi okai. Tömegpszichózis. 

Én nem szeretem a tömegeket. Se tüntetve, se békés célból összegyűlve. Meccs, Hősök tere, felvonulás, rasszista, antirasszista, Sziget fesztivál. Mindegy. Potenciális veszély az összes. Bármikor átléphet "háborúba". Mindig lesz gyenge láncszem, hiszterika, és pánikoló. Onnantól a tömeg úgy is fog viselkedni. Az ember haragjában, félelmében, de még néha örömében is pusztít. A tömegben mindig a legkisebb közös többszörös fog érvényesülni, nem az elvek. Ezek az ösztönök. A tömeg csak csatajelenetben mutat jól. Amikor Rohan lovasai rázúdulnak az Szauron orkjaira. De az legalább nem kertel. 

Ez a jelenség megmutatja mi vár ránk a következő időkben. 8 milliárd ember, ösztönlény próbál meg majd jobban, jobb területen élni, ivóvizet szerezni, és elég élelmet és kényelmet. Ez lesz a vége. Nem gondolom, hogy megoldható lesz egy kis társadalmi újraelosztással. Erre volt már kísérlet. A kommunizmus is ilyen volt. Nem működött. Sajnos csak egy dolog működik. Az emberiség maga ellen fordul és elpusztítja a feleslegesnek vélteket. Ezt tudjuk mi emberek, és mindegy milyen szép, ronda elv mögé bujtatjuk be. Erről árulkodik a történelem. 

Konteók szerint az oroszok, vagy kínaiak vannak a háttérben. De nincs rájuk szükség. Az elégedetlenség az ok. Valóban rendszerhiba van. A hatalmasok még hatalmasabbak akarnak lenni, és azok is akarnak maradni. A hatalmon kívüliek be akarnak kerülni. Mindent be kell vetni, hogy az akaratuk érvényesüljön. Sajnos olyan életstruktúrát hoztunk létre, amely az ember jellemétől idegen. Ebből a mai történések egyenesen következnek. 

 

link:

http://<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fszenasi.jonathan%2Fposts%2F10217355193256425&width=500" width="500" height="502" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Szombaton összefirkálták és meggyalázták Tadeusz Kościuszko washingtoni szobrát a a George Floyd meggyilkolása ellen tiltakozók. Tették ezt annak a lengyel származású amerikai függetlenségi harcosnak az emlékművével, aki - számos tiszttársa megrökönyödésére - fekete szárnysegédet választott maga mellé. Agrippa Hullt nem csak bajtársának, de barátjának is tartotta. Az Egyesült Államok megszületésében szerzett érdemeiért kapott birtokát eladta, árából fekete rabszolgákat vásárolt, hogy felszabadítsa őket. Nyilvánosan kiállt az őshonos indiánok mellett, és lengyelországi birtokainak jobbágyait is szabad emberré nyilvánította.

Akkor kezelte egyenrangú ember-, és honfitársainak a feketéket, amikor még a legliberálisabb amerikaiak nagy része is legfeljebb humanista érzelmeitől vezérelve, leereszkedően szörnyülködött "szegény niggerek" sorsán. Akkor adott jelképesen egy pisztolyt Kis Teknős indián főnöknek, hogy ezzel védje meg népét, amikor az amerikai hazafiság egyik sarokköve volt a "rézbőrű vademberek" megvetése és gyűlölete. Akkor szabadította fel jobbágyait, amikor Közép-Európában ez még csak távoli francia hóbortnak tűnt.

Megalkuvást nem ismerve utasított el minden származási, születési, vagy faji alapú megkülönböztetést ember és ember között. Before it was cool - ahogyan ma mondanánk.

Tadeusz Kościuszko nem azért az Amerikáért harcolt, amelyben egy egyenruhába bújt fehér vadállat nyolc és fél percig fojtogat halálra egy feketét, amit a társa egykedvűen végignéz, majd a rendőrség megpróbál letagadni. És nem is azért az Amerikáért, amelyben az antirasszizmus és az "antifasizmus" jelszavait skandáló hordák fehérek összeverésével, "fehér boltok" szétverésével, fehér családok koldusbotra juttatásával akarnak törleszteni ezért. Ha már meggyalázták a szobrát, a szemét is beköthették volna, hogy ne lássa, mivé vált az ország, amelynek a bölcsőjét ringatta...