Évekig el tudta titkolni, hogy nem hogy nem vezetője a párt ifjúsági tagozatának, de nem is párttag. A Fidesz szerint szélhámosság, amit Veress művelt.

Az ember, aki évekig az orránál fogva vezette a Fideszt - index.hu

Az a baj a báránybőrrel, hogy túl sok farkas jut hozzá. Figyelem, nem csak politikusok, illetve nem csak a politika vizén evezők viselhetik! Báránybőrbe bújva lehet valaki orvos, bankár, fodrász, házastárs; és simán átver. Nemcsak egyéneket, hanem akár közösségeket is megtévesztenek. Elhitetik, hogy amit mondanak, ahhoz közük van, ahhoz joguk van, ahhoz kötődésük van, ahhoz igaz szálak fűzik. Elhitetik, hogy ők azok, akiknek véled őket. Vajon mi segítheti őket ebben?

Túl felületesek vagyunk? Naiv bizalmunkat tudják kihasználni? Nem fordítunk elég figyelmet apró jelekre? Okosabbak, mint áldozataik? Talán ez mind együttvéve. Amikor mozivásznon vagy képernyőn látod, hogy valaki túljár mások eszén, becsapja és megfosztja anyagi s lelki javaktól egyik a másikát, izgalmas és érdekfeszítő a dolog. A valóságban megélni azonban fárasztó és kimerítő.

A "Kapj el, ha tudsz!" című filmben DiCaprio játszotta Frank Abagnale szerepét, akinek élete nem kitaláció, hanem valóság. Az 1960-as években, Chicagóban ifjabb Frank William Abagnale valóban 16-tól 19 éves koráig átverte az embereket, és így dolgozott a Pan American Airlines másodpilótájaként, gyermekorvosként praktizált Georgiában, ügyvédként Louisianában, és valóban profi csekkhamisító volt. Sajnos nem csak Chicagóban van erre példa. Kis hazánkban valaki háziorvosként praktizált, és csak a kamarai sorszám hiánya buktatta le évekkel később; valaki jogosulatlanul tárgyalótermekben képviselt ügyfeleket, valaki könyvelőnek adata ki magát, de sajnos álrendőrök és álkönyvelők is előfordulnak. Szomorú tapasztalatunk, hogy aki elvégez egy teológiát, könnyen lelkipásztornak adhatja ki magát bárhol. Pedig attól, hogy van egy keménytáblás oklevele, azaz diplomája, még nem lett református lelkipásztorrá. Csak sajnos sokan nem tudják, hogy a bekebelezés és a felszentelés teheti azzá a teológust, vagy éppen a helyileg nagytiszteletűnek vélt, de évek óta kisegítő segédlelkészként evickélőt.

Az önmagukat megtévesztően másnak, többnek kiadó személyek közös tulajdonsága, hogy anyagi előnyhöz akarnak jutni, jóllehet sokaknak mentális gondjaikból fakad az eljátszott szerephez való ragaszkodás. De nem ingyen játszanak, hanem ahol lehetőségük van, elveszik jussukat. Tetszelegnek, hazudnak, nyájasak és éppen ezért veszélyesek. Mentegetőzhet és magyarázkodhat egyén ill. közösség, hogy nem tudtuk, nem ismertük fel a veszélyt, nem én ill. mi tettük ezt vagy azt; sajnos, hozzá kötik majd az eseményt és a nevet. Sőt, a tovább álló szélhámos, a következő helyen már rá ill. rájuk hivatkozik. Az átverés részeként szerzett múltját úgy adja elő, mint egy makulátlan jelent. Az újabb hallgatóság pedig elhiszi.

Ám utol éretnek, ahogy a sánta kutyák. Még ha nem is előbb, mint a bicebóca ebek. De lebuknak, mert összezavarodnak, belekeverednek, más cselekménnyel kapcsolatosan gyanússá lesznek, és egyszer csak zárul a kör, a palira vettek elméjében összeérnek a drótok. Kiderül, hogy hamisak voltak a szavak és a tettek. Szélhámos ült az asztalnál.

Csak ne engedjük, hogy szélhámosként egy másik asztalhoz átüljön!

Hozzászólások