Kedves barátaim, akiknek őszintén számít a békés szlovák-magyar együttélés Szlovákiában – őszintén bocsánatot akarok kérni minden igazságtalanságért, amit azért kellett megélnetek, mert nem voltatok hajlandóak megválni az anyanyelvetektől. Egyúttal megértést kérek tőletek azon szlovákok számára a múltból, akik hasonló okokból szenvedtek főleg a 19. század második felében a Magyar Királyságban.
A múltat nem mi írtuk, a jövő a kezünkben van. Lépjünk ki ezért az elkövetkező időkbe közösen, egymás oldalán, mindenki a saját anyanyelvével- írta Faceook-oldalán nem sokkal éjfél előtt Igor Matovič.

Matovič Trianon évfordulóján kért bocsánatot a felvidéki magyaroktól – pestisracok.hu

A kormányfő azt mondta, a trianoni szerződés 100. évfordulóján kezet nyújt a közös dolgok megoldásáért, mert őszintén fontos számára, hogy mindenki jól éljen Szlovákiában, függetlenül attól, hogy édesanyja milyen nyelvet tanította meg beszélni.

Nyomjuk együtt a maltert! Igor Matovic kezet nyújtott a trianoni évfordulón – 24.hu

A kormányfő azt mondta, el sem olvasta a memorandumot, melyet az MKP tagjai átadtak neki. „Elég volt az a mód, ahogyan el akarták juttatni hozzám. Ez éppen olyan, mintha ahelyett, hogy megrázzák, leköpnék a feléjük nyújtott kezet" - mondta Matovič. „Senki sem beszélhet így velem vagy a szlováksággal" - figyelmeztetett.

Matovič: Az MKP memoranduma a feléjük nyújtott kéz leköpése - bumm.sk

A szlovákiai miniszterelnök, Igor Matovic bocsánatot kért a Szlovákiában elő magyar anyanyelvű lakosságtól. A magyarul indított, majd szlovákul folytatott sorokban egyértelműen kifejezi, hogy szeretne közös jövőt építeni:

„Kedves barátaim, akiknek őszintén számít a békés szlovák-magyar együttélés Szlovákiában – őszintén bocsánatot akarok kérni minden igazságtalanságért, amit azért kellett megélnetek, mert nem voltatok hajlandóak megválni az anyanyelvetektől. … A múltat nem mi írtuk, a jövő a kezünkben van. Lépjünk ki ezért az elkövetkező időkbe közösen, egymás oldalán, mindenki a saját anyanyelvével – írja facebook oldalán Igor Matovic szlovák kormányfő. Bocsánatkérése időpontjául Trianon évfordulóját választotta, nem véletlenül.” (pestisracok.hu)


Az elmúlt napokban mindenhol Trianonnal kapcsolatos híreket, gondolatokat, adatokat, történelmi tényeket olvashattunk a neten. Szebbnél szebb gondolatok fogalmazódtak meg, melyek segítettek még jobban átélni, megélni mit jelentett magyar népünknek az elmúlt száz év. Személyes történetek, fájdalommal, könnyekkel teli sorok vagy éppen a bíztatást, megbocsátást hangoztató írások töltötték meg a facebook hír felületét. Meghallgathattuk a Hazám, hazám c. dalt, mely az összetartozást öntötte dalba. Megszólaltak a harangok és a járványhelyzet ellenére összegyűltek a falvak, városok lakói és megemlékeztek. Előkerültek a zászlók: a nemzeti lobogó és a fekete is, mely a gyászt, a veszteséget hirdette. A magyar nép fájdalmát, mely nem szűnik. 

A megemlékezések, mély gondolatok, hazafias képek ellenére azonban van egy kis keserűség is bennem. Személyesen tapasztaltam, hogy az elcsatolt területen élő magyar hátrányt szenved, mert magyar (ez talán a kisebb gond bizonyos szempontból). Szomorúbb az a tény, hogy Magyarországon a magyar nemzetiségű, de önhibáján kívül más ország lakójaként kapja a jelzőt: ukrán, román…. Azt hiszem míg ez a gondolkodás létezik addig Trianon fájdalma élni fog.

Éppen ezért örömmel olvastam az egyik netes felületen, hogy a szlovákiai kormányfő milyen nemes gesztust tett a Felvidéken (a kormányfő szerint Szlovákiában) élő magyarság felé. Rögtön kutakodni kezdtem, hogy miről is van szó pontosan. Érdeklődtem Felvidéken élő kedves kollégámtól, hogy ők hogyan élik meg ezt a hírt. A végeredmény nagyon vegyes lett. 

Az biztos, hogy nagy lépés az eddigi politikai helyzet után, de sajnos a tapasztalatok és a MKP felé tett gesztusok nem támasztják alá azt az őszinteséget, amiről a kormányfő olyan határozottan beszélt. Persze, nem tisztem megítélni, hogy mennyire voltak őszinték a szavai, így inkább csak annyit írok, hogy bízom abban, hogy a nagy szavak után látunk néhány nagy tettet is. Kíváncsian várom Igor Matovic kormányfői intézkedéseit a közös jövő irányába.