A film egy keresztény civil szervezet munkája, és csupán arra szeretett volna rámutatni, mi a karácsony lényege: nem az ajándékok, a pénzköltés vagy az, hogy ki mit főz, hanem az, hogy a Megváltó megszületett. Az illetékesek arra hivatkozva nem engedélyezték a film levetítését, hogy az túl vallásos. Nektek mi a véleményetek?

ZSENIÁLIS REAKCIÓ A KARÁCSONYI REKLÁM VISSZAUTASÍTÁSÁRA - 777.blog.hu

Bizonyára, akik ismerik az éneket, folytatni is tudják. „Ő az Úr, csodák csodája, Ő az Úr, a Menny Királya! Térdre hullva hódolunk, Néked, ó, Krisztus, Urunk.” Akik ismerik, azokra a pillanatokra is emlékeznek, amikor még maguk is énekelték vagy hallgatták. Talán még hittanos gyermekek voltak, amikor valaki megtanította nekik. Talán templomban ültek és együtt dúdolták azzal, aki énekelte. Talán egy adventi hangolódás alkalmával esett jól a szívüknek és a lelküknek. Eszükbe jutnak régi és mai karácsonyok és egy pillanatig sem gondolkodnak el azon, hogy az ének kezdő sorát máshogy is lehetne folytatni. Egyedül az értünk született Krisztus méltó az imádatra. Senki és senki más. Maga az ünnep, karácsony pedig Jézus születésének ünnepe. Nem más.

A ma élő ember azonban egyenesen kikéri magának, hogy bárki is meghatározza számára, mi a karácsony lényege és üzenete. Sokan azzal érvelnek, hogy mindenki úgy és azt ünnepel, amit szeretne. Már halljuk is az unalomig ismételt meghatározásokat: a szeretet ünnepe, a család ünnepe, fenyő ünnep (borzasztó!), a nagy ajándékozás ideje. A mai világ felháborodik és elutasítja, amikor azzal találkozik, hogy a karácsony Jézus születésével kezdődik. Hogy képzelik a keresztyének, hogy kisajátítják ezt az ünnepet és nem engedik szóhoz jutni azokat, akik mást gondolnak?

2016-ban, Nagy-Britanniában egy keresztyén civil szervezet készített egy rövid filmet, amelyben arra szeretett volna rámutatni, mi a karácsony lényege. „Nem az ajándékok, a pénzköltés vagy az, hogy ki mit főz, hanem az, hogy a Megváltó megszületett.” Ez nem is kérdés. Tényleg nem az? A film levetítését a Digital Cinema Media (ez a szervezet dönt arról, hogy a mozikban, a filmek vetítése előtt milyen reklámokat játszanak le) nem engedélyezte, arra hivatkozva, hogy túl vallásos. Nem tudom, hogy egy 45 másodperces film, amelynek egyetlen célja azt hangsúlyozni, hogy karácsony és Jézus születése a lehető legszorosabban összetartozó fogalmak, hogyan lehetne kevésbé vallásos? Akkor mégis: miről szóljon?

 

 

Erre a kérdésre csattanós választ adott ugyanaz a keresztyén civil szervezet, amely az említett filmet készítette. Leforgattak egy másikat. Ebben egy házaspár – Joe (József) és Mary (Mária) –, miután kibontják a karácsonykor kapott ajándékokat, az egyik csomagban egy piros táskát találnak. Színével rögtön magára irányítja a figyelmet, csinos darabnak mondható. A házaspár azonban hamarosan a hozzájuk meglepetésszerűen érkező pásztorok és királyok között találja magát, akik pontosan úgy viselkednek, úgy hajtanak fejet a táska előtt, mintha az … Hittanosaim rögtön folytatták: úgy viselkednek, mintha az a táska lenne Jézus! Felcserélték, sőt, lecserélték Jézust a táskára. Jézust kitessékelték középről és valami mással helyettesítették. Kívülről szemlélve a jelenetet, önkéntelenül is kuncogni kezd az ember. A filmbéli József is – meglehetősen erőtlenül – tiltakozni kezd: Emberek, hiszen ez csak egy táska! A többiek azonban legyintenek egyet és már folytatják is bolondos imádatukat.

Igen, kívülről nézve mulatságos, amit a táska körül összegyűlt társaság művel. Kívülről nézve érthetetlen, hogyan lehet bármit és bárkit Jézus helyére tenni. Mégis megtesszük. Megtesszük, amikor karácsony előtt ajándékozási lázban égünk. Amikor elszántan dekoráljuk környezetünket. Amikor egyik programról a másikra rohanunk. Amikor karácsonyi műsorokat készítünk és nézünk végig, amelyekben mindenről szó van, csak az értünk született Jézusról nincs. Szánalmasak vagyunk – csak nem látjuk magunkat kívülről -, amikor lótás-futásunk után úgy érkezünk az ünnephez, hogy lerogyunk egy-egy piros táskát imádó társasághoz.

Pedig a karácsony Krisztussal kezdődik. Mi őt imádjuk?