Szombathelyi zárkájából küldött több szelfit egy rabszolgatartó klán elítélt tagja. A botrányba belebukott a helyi börtönigazgató, de két másik dandártábornokot is elküldött a belügyminiszter - mennie kellett a fővárosi fegyház vezetőjének is.

Zárkából szelfizett a rab, kirúgtak három börtönparancsnokot - origo.hu

A legtöbb emberhez hasonlóan az elzártság valóságáról, azaz a börtönvilágról nem sokat tudok. Ezzel a csekély és talán egyben sekély ismerettel láttam tegnap este a híradóban az idei BB-t, azaz börtönbulit. Az úr a pokolban is úr?

Nem hinném, hogy abban az értelemben, miszerint egy előkelő ember viselkedése a mostoha körülmények között is illemnek megfelelő. Inkább csak uraskodókról lehet ebben az esetben szó. Hiszen egy adósrabszolgákat tartó dinamó-karakter nem olyan úri fiú, mint akikről Mikszáth (Bagi uram frakkban), Jókai (Sárga rózsa), Tamási Áron (Czímeresek) vagy éppen Esterházy (Harmonia caelestis) ír. 

Az elítéltek elítéltek, a börtönőrök pedig börtönőrök ma is, de a világ technikai része nagyot változott főleg az utóbbi évtizedekben. A mobilokkal új színfolt került a kivédendő veszélyek listájára. Nem irigylem a dolgozókat és vezetőket sem. Szemfülesen résen kell lenniük, mert nagy grimbusz származhat egy tenyérnyi kütyüből. Fejesek hullhatnak porba.

Aki azt gondolja, hogy könnyű elcsípni a mobilokat, az téved. Még egy osztályteremben lévő maroknyi kiskamasszal is valóságos háború megértetni, hogy tegye el, ne használja okos telefonját. Dacol, mert ő nem egy zárt tanteremben a tanárral akar kommunikálni, hanem kortársaival a szabad világhálón. Ezért képes szembe hazudni is, hogy megvédje pad alatti titkos életét. S ők még nem a profi, kemény világ válogatott csapata...

A börtönvilág és külvilág között mindig akad egy-egy rés, amit a kommunikációra kihasználhatnak az elzártak. János apostol is kijuttatta üzenetét (Jelenések könyve) Patmosz szigetéről, ahol száműzött fogolyként kényszermunkára volt ítélve. Ám az ő üzenete Istentől eredt, és reményt adott, nem pedig felháborított.