Tőlünk jobbra egy pólóból kifeszített limbó alatt próbál pár belga átkúszni, előttünk egy pasi csúszkál a sátrat tartó rúdon, miközben a buli DJ-je az egyik néző nyakában ül és a mikrofonba félig érthető mondatokat üvölt. Délután hat óra van, mi pedig már azon töprengünk, hogyan is keveredhettünk sörrel a kezünkben ebbe a szürreális ember- és porrengetegbe. Aztán este lesz, és rá kell jönnünk, hogy mégiscsak ez a limbózós őrület volt a napunk fénypontja, ettől már csak lejjebb van. Riport a fesztiválról, amire szerintünk ne sound rá a pénzt.

Aki sóher, az ne menjen a Balaton Soundra - index.hu

Fesztivál szezon van. Szűkebb hazámban, Somogyban, ezen a hétvégén kettőről is tudok. Az egyik valószínűleg mindenki számára ismerős: Zamárdiban zajlik a Balaton Sound fesztivál. A másik egy aprócska, szomszédos faluban, Alsóbogáton és a Bogart elnevezést kapta. A fesztivál kifejezés a latin festivus, fiesta, festa szavakból alakult ki, eredetileg ünnepi játékokat, ünnepi előadássorozatot jelentett. Az idők folyamán némileg változott az eredeti jelentés és egyre nagyobb hangsúly helyeződött a résztvevőkre. A fesztivál napjainkban egy olyan rendszeresen ismétlődő, rituális eseményekből álló tematizált ünnep, amely bemutatja a résztvevők alkotta közösség által vállalt identitást, alapértékeket és világlátást. Nemcsak a helyi közösség számára biztosítják az identitás kifejezésének és megerősítésének lehetőségét, hanem a látogatók alkotta közösség számára is hozzáférést biztosítanak ehhez.

Mindegyik fesztiválnak van tehát egy célközönsége. Mindazok, akiket szeretnének megszólítani a különböző programokkal, akiket szeretnének a látogatók között látni, akikre számítanak. A Bogart fesztivál szervezői minderről januárban a következőt mondták: egy olyan családias hangulatú fesztivált szeretnénk összehozni, ahol nem az a cél, hogy minél többen legyenek, hanem az, hogy a résztvevők hangulatos környezetben, minőségi muzsikát hallhassanak és színvonalas programokon vegyenek részt. A rendezvény helyszínére – bájos somogyi település - véletlenül akadtak a szervezők, egy korábbi koncert kapcsán jártak már ott. Úgy gondolták, nagy igény van egy olyan típusú fesztiválra, ahol a család minden tagja jól érezheti magát.

A Balaton Sound célközössége másokból áll. Bár Magyarországon van, de nem magyaroknak – legalábbis ezt a megállapítást olvashatjuk abban az írásban, amely a fesztiválon átlag egyetemistaként részt venni igyekvő újságírók tollából íródott. A legfrappánsabb mondat így hangzik: riport a fesztiválról, amire szerintünk ne sound rá a pénzt. A riportot olvasva szerintünk se. Legalábbis akkor ne, ha igenis számít, egy nap alatt mennyit költünk ételre és italra – a napijegy áráról nem is beszélve.

A kiemelkedően költséges, luxus fesztiválozás helyett én azt javasolnám, hogy olyan alkalmakat keressünk és teremtsünk saját magunk és a hozzánk közel állók számára, amelyek nem pénzt igényelnek elsősorban. Sokszor elég egy jó ötlet, kreatív gondolat, találékonyság. Vagy a másikra figyelés, hogy kitaláljuk a vágyait. Fontos persze az is, hogy oda szánjuk az időnket. Ha mindez megvan, máris lehet igazi élményekkel gazdagítanunk egymást. Ráadásul, a legtöbb jó dologhoz nem is kell feltétlenül kimozdulnunk otthonról.

Mi mindenre gondolok? Számtalan lista kering erről is a közösségi oldalakon. Lehet választani az ötletek közül vagy összeállítani egy sajátot. Lehet pl, időt szánni arra, hogy: a harmatos fűben mezítláb sétáljunk, végignézzük a naplementét, augusztusban kifeküdjünk egy plédre a csillaghullás idejére, az ágyban reggelizzünk, kipróbáljunk egy ismeretlen receptet, játsszunk a kedvenc társasjátékunkkal. Ezekre az időtöltésekre biztosan nem fogunk ráfizetni.